lørdag 2. august 2014

Hensovnelsesfasten

En preken av Erkebiskop Gregorios av Thyateira og Storbritannia
August 2014


Ved Den treenige Guds nåde og velsignelse, går vi nå inn i Hensovnelsesfastens hellige og gledelige tid. Kirken vår Moder inviterer oss til å faste, be og konsentrere oss for å forberede oss, i både sjel og kropp, for å feire Guds Moders Hensovnelse, feiret av kristne verden rundt den 15. august.
Hver høytid, hver glede og hver god og hellig gjerning trenger innvendig og utvendig forberedelse. Menneskets natur trenger renhet i legeme og ånd. Den trenger en renhet i sjel, sinn, hjerte, tanker og forstand. Den må renses fra lidenskaper, ondskap, stolthet, egoisme, selvopptatthet, grådighet og de sørgelige fristelsene som plager vår daglige tilværelse.
Som svar til denne veldige åndelige og fysiske striden, anbefaler Kirken bønn. Hver dag holder den vekselvis den lille og den store Forbønnstjeneste til Guds Moder i dens menigheter og kloster, forbønnstjenster som synges med omvendelsens ånd i denne hellige tid. I disse bønnene ser vi at den allhellige Gudfødersken og vår Herre og Guds Moder er en felles deltaker og hellig veileder. Hun er vår Frelser Kristi Moder. Hun ble del av menneskehistorien fordi hun var en medarbeider i Den guddommelige frelseshandlingen. Hun brakte, med andre ord, Guds enbårne Sønn og Ord inn i verden i menneskelig form. Derved ble dette mysteriet til for 2000 år siden, «av Den hellige ånd og Jomfru Maria.»
Det er på grunn av dette at Kristi Moder ble Moder til hvert menneske født på denne jord. Hun ble den som er «full av nåde,» som ydmykt tok imot engelens hilsen ved å si: «Jeg er Herrens tjenerinne. La det skje med meg som du har sagt.» Hun lovsynges av de troende på følgende vis: «En kvinne i folkemengden ropte: ‘Salig er det morsliv som bar deg og det bryst du diet’» (Lukas 11:27). Kirken følger denne tradisjonen: å ære og be, med tårer og sukk av hellig lit satt til Jomfru Marias ærverdige person, om hjelp, trøst og moderlig forbønn mot dette livets prøvelser og sorg. Den store forbønnstjenestens kongelige poet trygler og ber Guds Moders ærede person om å gi en hjelpende hånd, å styrke ham gjennom livets prøvelser, å befri ham fra synlige og usynlige fiender og fra livets støy som omringer ham som bier: «Livets støy har omringet meg som bier rundt voks, o Jomfru, og sorgens torner gjennomborer mitt hjerte, men i deg finner jeg min hjelper og befrier, du Allrene.»
Mine søsken og fedre, la oss komme i hu at den som med tro søker tilflukt til Guds nåde, og som med hele sitt hjerte ber om forbønnene til Guds allhellige Moder og de hellige, vil finne fred og hellig forfriskning og føde fra den han setter sin lit til: «Jeg vet at du er en trøst i sorgens tider, en som pleier og helbreder i sykdom, en som ødelegger døden, en livselv som ikke kan tømmes, et raskt og beskyttende skjold mot all ulykke.»
Vi ber at vår Herre Jesus Kristus, ved Guds allhellige Moders forbønner, vil gi oss urystet tro. Må Han lede våre steg så vi kan feire den hellige Hensovnelsesfasten, «de gresk-ortodokse kristnes sommerpåske», med helse, fred og glede. Vi burde gå i kirken, synge de vakre og betydningsfulle hymnene til ære for Guds allhellige Moder. Vi burde be henne om å be til sin enbårne Sønn om fred i hele verden, om velgang for Guds hellige kirker, og om frelse for våre sjeler. Må vi bli verdiget å delta i De hellige mysterier med tro og gudsfrykt, for syndenes tilgivelse og evig liv.
For ære, riket og stor nåde tilkommer vår Herre Jesus Kristus til evighetenes evigheter. Amen.
+ Gregorios
Erkebiskop av Thyateira
og Storbritannia


Oversatt fra: 2014 Encyclical on the Dormition Feast


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar