onsdag 18. juni 2014

Om Abort

av Erkebiskop Stylianos av Australia
Mine kjære,

Med dette brevet ønsker jeg å tale til de troendes følsomhet og nåde, for å minne om menneskelivets hellighet, som vi tydligvis ikke har tatt like alvorlig som vi burde ha gjort.

Jeg snakker ikke om daglige gjerninger som går ut over vår eller våre medmenneskers legemlig og åndelig helse, som vi er ansvarlige for foran Gud.

Jeg mener heller den harde og kriminelle holdningen ovenfor menneskeliv i embryonal tilstand, som hverken kan forsvare seg selv eller motsi noen.

Jeg mener spørsmålet om masseabort som stille forvandler våre moderne –visstnok kristne, eller i hvert fall humanitære – samfunn til en usynlig slagmark uten noen offentlig kondemnering av antall ofre og størrelsen av denne grusomheten.

Myndighetens offisielle statistikker hevder at det bare i New South Wales pågikk 31351 aborter i år 1988-89. Av disse var bare 1% nødvendige i følge medisinsk mening, tilfeller der den gravide kvinnen var i direkte fare.

Disse tallene utgjør et forferdelig tegn på vår oppførsel i denne helligste saken der Gud kaller oss til å være Hans nære medarbeidere. Men dessverre virker det som abort har blitt en vanlig sak i moderne samfunn, uten noe moralsk problematikk. Ellers kan vi ikke forklare hvor enkelt det er å bestemme seg for abort i dag, slik en bestemmer seg for å trekke en tann.

Vi må derfor huske at uansett hva grunnen er til at et par bestemmer seg for å gjøre slutt på et uønsket svangerskap på en voldelig måte, ligger livets og eksistensens godhet fullstendig i Guds hender, og vi må vite at dette innblander oss i et dypt mysterium.

Vår Kirke, som i alle like moralske spørsmål, svarer ikke med et blindt ”ja” eller ”nei.” Det første den sier er ”La oss stå høvisk!” Dette betyr: ”Vær forsiktig!” Og når man så innser at det er snakk om et spørsmål om liv eller død – ikke bare fysisk død, men også åndelig – da er man i stand til å vurdere med gudsfrykt både ansvarlig vitenskapelig mening og ens åndelige skriftefars råd.

Jeg ønsker og ber inderlig at våre troende må se dette enorme moralske temaet med fornyet ansvarlighet og handle i hver situasjon i følge problemets hellighet.

Med faderlig kjærlighet i Herren,
Erkebiskop Stylianos

Oversatt fra: On Abortion

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar