onsdag 25. juni 2014

Kristne fariseer

av Abbed Tryfon

Hvis ditt åndelige liv bare handler om utvendige handlinger og tradisjoner, men ikke fører til noen virkelig forandring, har du ikke gagnet noe. Alt for mange tror at de er gode ortodokse kristne så lenge de holder fastereglene, ber sine bønner og går i kirken. Men hvis du er uten kjærlighet, veldedighet og tilgivelse av andre, og ditt liv er fult av sladder og dom, er din ortodokse kristne tro verdiløs. Kristus fordømte fariseerne, ikke fordi de holdt loven og jødetroens tradisjoner, men fordi de gjorde det med stolthet og hovmod. Uten sann omvendelse og et hellig liv, førte deres forhold til Gud til tomhjertethet.

Siden vår ortodokse tro er en av tradisjon og liturgisk struktur, er det lett å falle i denne fellen, å ikke la seg være mer enn en fariseer. Å være streng i vår ortodokse praksis kan lett føre til stolthet og hovmod. Hvis du merker at du føler du er bedre enn andre og stolt av din fromhet, da har du ikke gagnet noen ting. Uten hjertelig ydmykhet og omvendelse fører den ortodokse kristnes utvendige praksis til åndelig ødeleggelse.

Kirken er sjelens sykehus, men leging skjer bare hvis vi selv gjør en innsats. Hvis legen gir deg en resept for medisin til å hjelpe din sykdom, men du ikke følger legens råd, vil du ikke bli frisk. Kirken har alt du trenger for åndelig forvandling, men helbredelse kommer bare hvis du samarbeider med legeprosessen. Målet er hellighet (helhet) og er en direkte følge av at vi i all ydmykhet underlegger oss et liv av omvendelse. Når du gjør dette, forandrer Kristus deg. Hvis din ortodokse tro bare er utvendig, er du ikke bedre enn fariseerne som Kristus formante.

Kjærlighet i Kristus,

Abbed Tryfon

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar