tirsdag 17. juni 2014

Hvorfor behøver vi å gå i kirken?

av Metropolitt Hilarion Alfejev

Mange som skjeldent går i kirken har en slags forbrukerholdning ovenfor kirken. De kommer til kirken, for eksempel, før en lang reise –tenner et lys bare for å gjøre det, så ingenting skjer på veien. De kommer i to eller tre minutter, korser seg raskt, tenner et lys og går sin vei. Noen, når de går inn i en kirke, sier: ”Jeg vil betale penger så Fader kan be for den-og-den” – og betaler og går. Presten må be, men disse menneskene deltar ikke i bønnen selv.

Dette er feil holdning. Kirken er ikke en Snickersautomat: legg på en mynt, så detter godteri ut. Kirken er et sted du går for å leve og lære. Hvis du opplever vanskeligheter eller en av dine neste er syke, begrens deg ikke til kun å gå og tenne et lys. Kom til kirken for gudstjeneste, fordyp deg selv i bønnens elementer, og løft opp din bønn om ditt behov sammen med presten og samfunnet.

Det er viktig at tilstedeværelse i kirken er regelmessig. Det er gagnelig å gå i kirken hver søndag. Den guddommelige liturgi, på søndager og andre helligdager, er en tid der vi kan, ved å gi opp et par timer av våre jordiske affærer, stupe inn i bønnenes elementer. Det er godt å komme til kirken med hele ens familie, for å skrifte og motta Nattverden.

Hvis man lærer å leve fra søndag til søndag, i gudstjenestenes og Den guddommelige liturgis rytme, endres hele ens liv dramatisk. Det vil først og fremst bli disiplinert. Den troende vet at han neste søndag må svare til Gud, og han lever anderledes: han lar seg ikke delta i mange synder han ellers hadde deltatt i dersom han ikke gikk i kirken. Den guddommelige liturgi er også en mulighet for å delta i Nattverden, dvs. å forenes med Gud, ikke bare åndelig, men fysisk. Til sist, er Den guddommelige liturgi en helhetlig gudstjeneste der hele kirkesamfunnet og hver av dets medlemmer kan be for alt og alle som plager eller bekymrer ham eller henne. Under Liturgien kan de troende be for seg selv, for deres neste og deres fremtid, å frembære omvendelse for deres synder og be om Guds velsignelse for deres fremtidige tjenester. Det er viktig å lære seg å delta fullstendig i Liturgien. Kirken har også andre gudstjenster som, f.eks., Vigiljen – en forberedelse for Nattverden. En kan be om moleben [en forbønns gudstjeneste] for en annens helse. Men ingen såkalt ”privat” gudstjeneste – dvs. gudstjenester som utføres for en eller annen person – kan erstatte Den guddommelige liturgi, fordi Liturgien er kirkebønnens kjerne, og burde være det åndelige livets kjerne for hver kristen og kristen familie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar