mandag 16. juni 2014

Hl. Silouan av Athos om de heterodokse

av Elder Sofroni av Essex

Jeg husker en samtale [Hl. Silouan] hadde med en viss arkimandritt som drev med misjonsarbeid. Denne arkimandritten respekterte Staretsen og besøkte ham mange ganger mens han var på Det hellige fjell. Staretsen spurte ham hva slags prekener han gav folket. Arkimandritten, som fortsatt var ung og uerfaren viftet med hendene, svaiet med hele kroppen og svarte ivrig, «Jeg sier til dem, ‘Troen deres er helt feil, forvrengt. Ingen ting er riktig, og hvis dere ikke omvender dere, vil dere ikke finne frelse.»
Staretsen lyttet til ham, og sa, «Si meg, Fader Arkimandritt, tror de på Herren Jesus Kristus, at Han er den sanne Gud?»
«Ja, det tror de.»
«Og har de ærbødighet for Guds Moder?»
«Ja, men de har ikke riktig lære om henne.»
«Og hva med de hellige?»
«Ja, dem har de ærbødighet for, men siden de har falt vekk fra Kirken, hva slags helgener kan de ha?»
«Feirer de de guddommelige gudstjenester i deres kirker? Leser de Evangeliene?»
«Ja, de har kirker og gudstjenester men sammenliknet med våre, er de så kalde og livløse!»
«Fader Arkimandritt, folk føler i sine hjerter når de gjør noe riktig, å tro på Jesus Kristus, å ha ærbødighet for Guds Moder og de hellige, som de påkaller i bønn, så hvis du fordømmer deres tro vil de ikke lytte til deg… Men hvis du bekrefter at de gjør godt ved å tro på Gud og ha ærbødighet for Guds Moder og de hellige; at de gjør vel ved å gå i kirken, og be hjemme, lese Det guddommelige ord, osv.; og deretter forsiktig viser dem hva de gjør galt og viser dem hva de burde rette på, da vil de lytte til deg, og Herren vil fryde seg over dem. Og på denne måten vil vi alle finne frelse ved Guds nåde… Gud er kjærlighet, og derfor må alltid forkynnelsen av Hans ord komme fra kjærlighet. Da vil det være til gagn for både predikant og lytter. Men hvis du ikke gjør annet enn å fordømme, vil ikke folkets sjel lytte til deg, og intet godt vil komme av det.»
Oversatt fra: Archimandrite Sophrony, St. Silouan the Athonite, Crestwood, NY: St. Vladimir's Seminary Press, 1999.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar