fredag 8. november 2013

Om Lykke og Prøvelser

Om Lykke og Prøvelser
av Hl. Nektarios av Aegina

Så villedede de er som søker lykke utenfor seg selv, i fremmede land og reiser, i riker og herlighet, i stor eiendom og nytelser, i distraksjoner og tomhet, som har en bitter ende! Å bygge lykkens tårn utenfor seg selv er som å bygge et hus på et sted som stadig rammes av jordskjelv. Lykke finner vi inni oss selv, og salig er den som har forstått dette. Dette sier Kristus til dem som har rene hjerter: ”Jeg vil bo og vandre midt iblant dem, Jeg skal være deres Gud, og de skal være Mitt folk” (2 Kor. 6:16). Hva kan de mangle? Ingenting, ingenting i det hele tatt! For de har den største gode i deres hjerter: Gud selv!




Vi blir gitt prøvelser for å åpenbare våre gjemte lidenskaper, for å kjempe imot dem, og derved helbrede vår sjel. De er også en form for guddommelig nåde. Av denne grunn stol på Gud og be Ham om hjelp, for å styrke deg i din strid. Tillit til Gud fører aldri til fortvilelse. Prøvelser fører til ydmykhet. Gud vet hvor mye enhver tåler, og gir oss prøvelser etter vår styrke. Men vi må passe på å være årvåkne og forsiktige, så vi ikke kommer inn i fristelse.

Stol på Gud, Den gode, Den mektige, Den levende, og Han vil lede deg til hvile. Etter prøvelser kommer åndelig glede. Herren våker over dem som utholder prøvelser og vansker for Hans kjærlighet. Bli derfor ikke likegyldig og vik ikke.

Jeg vil ikke at du skal bli overveldet og sørge over det som skjer imot din vilje: uansett hvor urettferdig det er. Slik sorg er et symptom av egoisme. Pass deg for egoismen som gjemmer seg under rettferdiggjøring. Pass deg for utidlig sorg som oppstår etter en rettferdig regning. Overdreven sorg for alt dette er fristelsen. Sann sorg er én: det som oppstår når vi innser vår sjels stakkarslige tilstand. All annen sorg har ikke noe med Guds nåde å gjøre.

Pass på at du bevarer Helligåndens glede i ditt hjerte, og la ikke den onde tømme ut sin bitterhet. Pass deg! Pass deg, så paradiset du har inni deg ikke blir helvete.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar