søndag 17. november 2013

Det Store Kompletoriet

Den Tolvte Time
Uten prest

Det store kompletoriet bes på hverdager i fastetiden, og som del av vigiliet til Herrens Fødsel, Theofania og Jomfru Marias Bebudelsesdag. Resten av året bruker vi Det lille kompletoriet.
Ære være Deg, vår Gud, ære være Deg. 

Himmelske Konge og Hjelper, Sannhetens Ånd som er alle steder og som oppfyller alt, den gode Skatt og livets Giver, kom og ta bolig i oss, og rens oss fra alt ondt og frels, Du Gode, våre sjeler. (Bøyning)

Trisagionbønnene
Hellige Gud, Hellige Sterke, Hellige Udødelige, forbarm Deg over oss. (Tre ganger med bøyninger)

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Allhellige Treenighet, forbarm Deg over oss. Herre, rens oss fra våre synder. Hersker, forlat oss våre misgjerninger. Hellige, kom og helbred våre skrøpeligheter for Ditt Navns skyld.

Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Tre ganger)

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Fader vår, Du som er i Himlene, helliget vorde Ditt Navn, komme Ditt Rike, skje Din vilje, som i Himmelen, så og på jorden. Gi oss i dag vårt daglige brød, og forlat oss vår skyld, som vi og forlater våre skyldnere, og led oss ikke inn i fristelse, men frels oss fra den onde.

Ved våre hellige fedres forbønner, Herre Jesus Kristus, vår Gud, forbarm Deg over oss. Amen.

Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison) (Tolv ganger)
Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.
Kom, la oss tilbe og falle ned for Gud, vår Konge.
Kom, la oss tilbe og falle ned for Kristus, vår Gud og Konge. 
Kom, la oss tilbe og falle ned for Kristus selv, vår Konge og vår Gud.
(Med tre bøyninger) 


Salme 4
Når jeg ropte, svarte Du meg, Du min rettferds Gud. Du opphøyet meg i min nød. Vær meg nådig og hør min bønn. Menneskebarn, hvor lenge skal dere være dovne? Hvorfor elsker dere tomhet og jager etter løgn?  Vit at Herren gjør under for den som er trofast mot Ham. Herren skal høre når jeg roper til Ham. Vær sinte og synd ikke mer. Føl sorg når dere går til ro for det dere sier i hjertet. Bær fram rette offer og sett deres lit til Herren. Mange sier: Hvem kan gi oss lykke? Ditt åsyns lys ble løftet opp over oss, Herre. Du har gitt meg glede i hjertet. Fra deres overflod av korn, vin og olje har de blitt tallrike. I fred vil jeg legge meg ned og sove. For Du, Herre, Du alene lar meg hvile trygt.

Salme 6
Herre, refs meg ikke i Din vrede, straff meg ikke i Din harme. Vær meg nådig, Herre, for jeg er svak. Helbred meg, Herre, for mine ben var forferdet, og min sjel var grepet av frykt. Herre, hvor lenge? Herre, vend Deg hit og fri min sjel, frels meg i Din miskunn. For i døden kaller ingen på Deg, og hvem bekjenner Deg i dødsriket? Jeg var trøtt av å klage. Jeg skal vaske mitt leie hver natt, med tårer skal jeg dynke min seng. Mitt øye var sløvet av bitter sorg, jeg har blitt gammel blant alle de som står imot meg. Bort fra meg, alle som gjør urett. For Herren har hørt min gråt. Herren lyttet til mitt rop om nåde, Herren tok imot min bønn. La alle mine fiender bli til skamme og skjelve av angst. La dem brått snu seg bort i skam.

Salme 12 (13)
Hvor lenge, Herre? Vil Du glemme meg for alltid? Hvor lenge vil Du skjule ansiktet for meg? Hvor lenge skal jeg ha uro i sjelen og sorg i hjertet hele dagen? Hvor lenge skal fienden ha makt over meg? Se hit og svar meg, Herre, min Gud. Opplys mine øyne så jeg ikke sovner inn i døden. Så min fiende ikke kan si: Jeg fikk overhånd over ham. Mine motstandere vil juble når jeg vakler. Men jeg har satt min lit til Din miskunn, mitt hjerte skal juble over Din frelse. Jeg vil synge for Herren, for Han har gjort godt mot meg, og jeg vil besynge den Høyeste Herrens navn.
Og igjen: Se hit og svar meg, Herre, min Gud. Opplys mine øyne så jeg ikke sovner inn i døden. Så min fiende ikke kan si: Jeg fikk overhånd over ham.

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden,
nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Halleluja, halleluja, halleluja, ære være Deg, Gud.
(Tre ganger med bøyninger*)
Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Tre ganger)

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden,
nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Salme 24 (25)
Herre, jeg løftet min sjel til Deg. Min Gud, til Deg har jeg satt min lit. La meg ikke bli til skamme, la ikke fienden fryde seg over meg. Ja, ingen som setter sitt håp til Deg skal bli til skamme. La dem bli til skamme som er troløse uten grunn. Herre, la meg kjenne Dine veier. Lær meg Dine stier. La meg få vandre i Din sannhet, lær meg, for Du er Gud, min frelser. Jeg har ventet på Deg hele dagen lang. Herre, tenk på Din barmhjertighet og kjærlighet, som er fra evig tid. Tenk ikke på min ungdoms feiltrinn og synder. Tenk på meg i Din miskunn, Herre, for Du er god. Herren er god og rettskaffen, derfor skal Han vise sin lov for dem som synder langs veien. Han skal la de hjelpeløse ferdes rett og lære dem sin vei. Alle Herrens stier er miskunn og troskap mot dem som holder Hans pakt og Hans bud. For Ditt navns skyld, Herre, tilgi min synd, for den er stor. Hvem er den som frykter Herren? Han skal lære ham sin lov i den vei Han har valgt. Hans sjel skal leve i lykke, og hans ætt skal arve landet. Herren er styrke for dem som frykter Ham, Han skal gjøre dem kjent med sin pakt. Mine øyne er alltid vendt mot Herren, for det er Han som skal dra mine føtter ut av garnet. Vend Deg til meg og vær meg nådig, for jeg er ensom og hjelpeløs. Det som tynger mitt hjerte økte, før meg ut av mine trengsler. Se min nød og mitt strev og tilgi all min synd. Se mine fiender, de er mange. De har hatet meg med et nådeløst hat. Bevar min sjel og berg meg, la meg ikke bli til skamme, for jeg har søkt tilflukt hos Deg. De uskyldige og rettsindige har holdt seg til meg, for jeg satte mitt håp til Deg, Herre. Gud, fri Israel ut fra alle deres trengsler.

Salme 30 (31)
Herre, jeg har søkt tilflukt hos Deg, la meg aldri bli til skamme. Fri meg ut i Din rettferdighet. Vend øret til meg, skynd Deg og redd meg. Vær meg en Gud som verner meg, en borg til frelse. Du er mitt berg og min borg, for Ditt navns skyld skal Du føre og lede meg. Du skal fri meg fra garnet de har spent ut for meg. For Du, Herre, er min tilflukt. I Dine hender skal jeg overgi min ånd, Du har løst meg ut, Herre, Du trofaste Gud. Du hatet dem som bevarte tomhet til ingen nytte. Selv stolte jeg på Herren. Jeg vil juble av glede over Din miskunn, for Du har sett min nød, Du har frelst min sjel fra trengsel. Du ga meg ikke over i fiendens hånd, men førte meg ut i åpent land. Vær meg nådig, Herre, for jeg er i nød. Mitt øye fortærtes av sorg, ja, også min sjel og min kropp. Livet mitt endte i sorg, årene mine i klage. Min styrke sviktet på grunn av min fattighet, og mine ben var uttært. Jeg har blitt til spott for fienden, til hån for naboene, en redsel for dem som kjenner meg, de som så meg på gaten, viket unna. Som en død var jeg glemt av mennesker, lik et kar som er kastet bort. For jeg hørte hån fra mange som omringer meg på alle kanter, når de samlet seg mot meg og la planer om å ta min sjel. Men jeg satte min lit til Deg, Herre, jeg sa: Du er min Gud. Mine tider er i Din hånd. Fri meg fra fiender som jager meg. La Ditt åsyn lyse over Din tjener, frels meg i Din miskunn. Herre, la meg ikke bli til skamme, for jeg ropte til Deg. La de urettferdige bli stående med skam og gå tause til dødsriket. La lepper som lyver, bli stumme, de som taler frekt mot den rettferdige med hovmod og forakt. Hvor stor Din godhet er, som Du har spart til dem som frykter Deg. Rett foran menneskebarn har Du vist Din godhet mot den som søker tilflukt hos Deg. Du skal gjemme dem i Ditt skjulte sted fra menneskers overgrep. Du skal verne dem i Din hytte mot anklagende tunger. Velsignet er Herren, for i et under viste Han meg miskunn i en beleiret by. Jeg sa i min angst: Jeg er støtt bort fra Dine øyne. Derfor hørte Du min bønn da jeg ropte til Deg. Elsk Herren, alle Hans fromme, for Herren ønsker sannhet, og den hovmodige gir Han igjen i fullt mål. Vær modige, la deres hjerter bli sterke, alle dere som venter på Herren.

Salme 90 (91)
Den som sitter i skjul hos Den høyeste skal bo i skyggen av himmelens Gud. Han skal si til Herren: Du er min tilflukt og min borg, min Gud som jeg setter min lit til. Han skal berge deg fra jegernes snare, og fra et ondsinnet ord. Han vil dekke deg med sine fjær, og under Hans vinger skal du finne ly. Som et skjold skal Hans sannhet omringe deg. Du skal ikke frykte for redsler i natten, for piler som flyr om dagen, for pest som farer fram i mørket, for plage og demonen som herjer ved middagstid. Tusen vil falle ved din side, ti tusen ved din høyre hånd, men du skal ikke bli rammet. Du skal bare følge det med øynene og se at de skyldige får sin lønn. Du, Herre, er min tilflukt. Den høyeste har du gjort til din bolig. Det skal ikke hende deg noe vondt, ingen plage skal komme nær ditt telt. For Han skal gi englene sine befaling om å bevare deg på alle dine veier. De skal bære deg på hendene så du ikke støter foten mot noen stein. Du skal tråkke på hoggorm og slange, trampe på ungløve og orm. Fordi han holdt seg til Meg, vil Jeg berge ham. Jeg verner ham, for han kjente Mitt navn. Han skal kalle på Meg, og Jeg vil svare ham. Jeg er med ham i nøden, Jeg vil fri ham ut og gi ham ære. Jeg skal mette ham med et langt liv og la ham se Min frelse.

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden,
nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Halleluja, halleluja, halleluja, ære være Deg, Gud.
(Tre ganger med bøyninger*)
Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Tre ganger)

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden,
nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Hellige Jesajas Sang
6. Tone
Gud er med oss, forstå det, alle folk, og underkast dere, for Gud er med oss.
La det lyse til verdens ender.
For Gud er med oss.
Må dere mektige underkaste dere.
For Gud er med oss.
For om dere atter ruster dere, blir dere atter beseiret.
For Gud er med oss.
Og om dere bereder planer, vil Herren ødelegge dem.
For Gud er med oss.
Det ord dere uttaler, skal ikke forbli i dere.
For Gud er med oss.
Vi frykter ikke deres skremsler, og engstes ikke.
For Gud er med oss.
Herren vår Gud, Ham holder vi hellig, og Ham frykter vi.
For Gud er med oss.
For om jeg setter mitt håp til Ham, vil Han bli meg til helligelse.
For Gud er med oss.
Og jeg vil sette mitt håp til Ham, og bli frelst gjennom Ham.
For Gud er med oss.
Se, jeg og de barn Gud har gitt meg.
For Gud er med oss.
Det folk som vandrer i mørke, skal se et stort lys.
For Gud er med oss.
Det skal stråle frem et lys over dem som bor i dødsskyggens dal.
For Gud er med oss.
For et Barn er oss født og en Sønn er oss gitt.
For Gud er med oss.
På Hans skuldre skal herredømmet hvile.
For Gud er med oss.
Og Hans fred er uten ende.
For Gud er med oss.
Og Hans navn skal være: Det store råds Engel.
For Gud er med oss.
Herlig Rådgiver.
For Gud er med oss.
Veldig Gud, Hersker og Fredsfyrste.
For Gud er med oss.
Den kommende verdens Fader.
For Gud er med oss.
Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden.
For Gud er med oss.
Nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.
For Gud er med oss.
Gud er med oss, forstå det, alle folk, og underkast dere; for Gud er med oss.

Troparia
Jeg takker Deg, o Herre, for dagen som gikk, og ber Deg, Frelser, gi meg en kveld og natt uten synd, og frels meg.
Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden.

Jeg lovpriser Deg, o Hersker, for dagen som gikk, og ber Deg, Frelser, gi meg en kveld og en natt uten forførelse, og frels meg.
Nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Jeg lovsynger Deg, o Hellige, for dagen som gikk, og ber Deg, Frelser, gi meg en kveld og en natt uten fristelser, og frels meg.

6. Tone
De ulegemlige kjeruber lovsynger Deg uten stans.
De seksvingede serafer opphøyer Deg uavlatelig.
Alle englenes hærskarer priser Deg med et trefoldig ”hellig”. 
Førenn alt er Du den værende Fader, og med Deg har Du Din like evige Sønn,
Og bærer den like herlige livets Ånd, og dermed åpenbares den udelelige Treenighet.
Allhellige Jomfru og Guds Moder, og dere som med egne øyne har sett Ordet og tjent Ham,
Profeter og alle martyrenes kor som har del i uforgjengelig liv.
Be dere inderlig for alle oss elendige, som lider nød.
Be om at vi må bli fridd fra den ondes snarer så vi kan få synge med englenes sang:
Hellig, hellig, hellig, trefold hellige Herre, forbarm Deg over oss og frels oss. Amen.

Trosbekjennelsen
Jeg tror på én Gud, den allmektige Fader, Skaper av himmel og jord, av alt synelig og usynlig. Og på én Herre, Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn, født av Faderen før alle tider. Lys av lys, sann Gud av sann Gud, født og ikke skapt, av samme vesen som Faderen. Ved Ham er alt blitt til. For oss mennesker og for vår frelses skyld kom Han ned fra himlene og ble kjød av Den Hellige Ånd og Jomfru Maria og ble menneske. Han ble korsfestet for oss under Pontius Pilatus, led og ble begravet, og stod opp igjen på tredje dagen ifølge Skriftene, fòr opp til himlene, sitter ved Faderens høyre hånd og skal komme igjen i herlighet for å dømme levende og døde, og Hans rike skal være uten ende. Og på Den Hellige Ånd, Herren, Livgiveren, som utgår fra Faderen, og som tilbes og æres sammen med Faderen og Sønnen, og som talte ved profetene. Og på én, hellig, katolsk og apostolisk Kirke. Jeg bekjenner én dåp til syndenes forlatelse. Jeg forventer de dødes oppstandelse og livet i den kommende verden. Amen.

6. Tone
Allhellige Herskerinne og Gudføderske, be for oss syndere. (Tre ganger med én bøyning*)
Alle himmelske makter, hellige engler og erkeengler, be for oss syndere. (To ganger med én bøyning*)
Hellige Johannes, vår Herre Jesu Kristi profet og forløper og døper, be for oss syndere. (To ganger med én bøyning*)
Hellige og ærede apostler, profeter, martyrer og alle hellige, be for oss syndere. (To ganger med én bøyning*)
Våre hellige og gudbærende fedre, hyrder og lærere for hele verden, be for oss syndere. (To ganger med én bøyning*)
(Hellige Olav, Norges evige konge, be for oss syndere). (To ganger med én bøyning*)
Må det hellige og livgivende Korsets uovervinnelige og ufattelige kraft være med oss syndere. (To ganger med én bøyning*)
Gud, rens oss syndere. (Tre ganger med bøyninger*)
Og forbarm Deg over oss.
Trisagionbønnene
Hellige Gud, Hellige Sterke, Hellige Udødelige, forbarm Deg over oss. (Tre ganger med bøyninger) 
Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen. 
Allhellige Treenighet, forbarm Deg over oss. Herre, rens oss fra våre synder. Hersker, forlat oss våre misgjerninger. Hellige, kom og helbred våre skrøpeligheter for Ditt Navns skyld. 
Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Tre ganger) 
Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen. 
Fader vår, Du som er i Himlene, helliget vorde Ditt Navn, komme Ditt Rike, skje Din vilje, som i Himmelen, så og på jorden. Gi oss i dag vårt daglige brød, og forlat oss vår skyld, som vi og forlater våre skyldnere, og led oss ikke inn i fristelse, men frels oss fra den onde.
Ved våre hellige fedres forbønner, Herre Jesus Kristus, vår Gud, forbarm Deg over oss. Amen.
Mandag og onsdag
2. Tone
Opplys mine øyne, Kristus vår Gud, så jeg ikke sovner inn i døden. Så min fiende ikke kan si: Jeg fikk overhånd over ham.

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden.

O Gud, forbli min sjels forsvarer, for jeg går mellom mange snarer, redd Du meg fra dem og frels meg, Du Gode som elsker menneskene.

Nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Frimodighet har vi ikke for all vår syndeskyld, så be du, Gudføderske og Jomfru, til Han du fødte, for en mors bønn har stor makt hos en hersker av god vilje. Ikke forakt synderes bønner, o allrene, for barmhjertig og mektig til frelse er Han som frivillig led for oss.

Tirsdag og torsdag
8. Tone
Du ser, o Herre, mine usynelige fienders søvnløse årvåkenhet, og Du, min Skaper, kjenner til mitt fordervede kjøds svakhet. I Dine hender overgir jeg derfor min ånd. Gi meg ly under Dine vingers gode skygge, så jeg ikke sovner inn i døden. Opplys mine åndelige øyne til å fryde seg i Dine guddommelige ord, og vekk meg opp i behagelig tid til å lovprise Deg, siden Du alene er god og elsker menneskene. 
V: Vend Deg til meg og vær meg nådig, for jeg er ensom og hjelpeløs.
Hvor fryktelig Din dom er, o Herre. Når englene står til stede, mennesker føres inn, bøkene åpnes, gjerninger åpenbares, og tanker granskes, hvilken dom venter da meg som kom til verden med synd? Hvem vil slukke flammene for meg? Hvem vil opplyse mitt mørke, hvis ikke Du, Herre, forbarmer Deg over meg, siden Du elsker menneskene.

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden.

Gi meg tårer, o Gud, som Du en gang gav til den syndige kvinnen, og gjør meg verdig til å vaske Dine føtter, som har fridd meg fra den vrange stien, og til å ofre til Deg ved min omvendelse et rent liv, som en duft av åndelig vellukt. Slik at jeg også vil høre Din etterlengte røst: Din tro har frelst deg, gå i fred.

Nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Siden jeg håper på deg med et uovervinnelig håp skal jeg finne frelse, o Gudføderske. Siden jeg har din beskyttelse, du ufordervede, skal jeg ikke frykte. Jeg vil forfølge mine fiender og jage dem vekk, dekket kun med ditt nærvær som et skjold. Jeg bønnfaller deg om din mektige hjelp, og roper til deg: Redd meg, o Herskerinne, med dine forbønner, og reis meg opp fra mørkets søvn til å lovprise deg, ved Guds Sønns makt, Han som ble kjød av deg.

Herre, forbarm Deg (Kyrie eleison). (Førti ganger) 

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Høyere æret enn kjeruber og uendelig mer herlig enn serafer, du som urørt fødte Guds Ord, sanne Gudføderske deg høylover vi. (Bøyning til marken)

Ved våre hellige fedres forbønner, Herre Jesus Kristus, vår Gud, forbarm Deg over oss. Amen.

En Bønn av Hl. Basilios den Store
Herre, Herre, Du som frir oss fra enhver pil som flyr om dagen, fri oss også fra alt ondt som kommer om natten. Motta dette aftenoffer, våre oppløftede hender. Gi oss å gjennomvandre denne natt uten lyte og uten den ondes fristelser. Befri oss fra all angst og frykt som djevelen inngyter i oss. Gi oss medlidenhet i sjelen, og vår forstand omsorg for det som gir et prøvet sinn til Din forferdelige og rettferdige dom. Nagle Din frykt til vårt kjød, og døde våre kjødelige lemmer, så vi kan opplyses av Dine dommer i søvnens stillhet. Ta fra oss ethvert uanstendig begjær og enhver skadelig lyst. Reis oss så opp til bønn i rett tid, grunnfestet i troen og med fremgang i Dine bud, ved Din enbårne Sønns velvilje og godhet, til like med Hvem Du er lovpriset, sammen med Din allhellige og gode og livgivende Ånd, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Kom, la oss tilbe og falle ned for Gud, vår Konge.
Kom, la oss tilbe og falle ned for Kristus, vår Gud og Konge.
Kom, la oss tilbe og falle ned for Kristus selv, vår Konge og vår Gud.
(Med tre bøyninger*)

Salme 50 (51) 
Vær meg nådig, Gud, i Din store miskunnhet, og i Din mangfoldige barmhjertighet, stryk ut mitt lovbrudd. Vask meg vel fra lovløshet og rens meg fra min synd. For mine lovbrudd kjenner jeg, min synd står alltid for meg. Mot Deg alene har jeg syndet, det som er ondt i Dine øyne, har jeg gjort, for at Du skal være rettferdig når Du taler og seire når Du blir dømt. Se, med skyld ble jeg født, med synd ble jeg til i mors liv. Se, Du har elsket sannhet. Du syneligjorde Din hemmelige og skjulte visdom for meg. Du skal stenke meg med isop, så jeg blir ren. Du skal vaske meg, så jeg blir hvitere enn snø. Du skal la meg få høre fryd og glede. De knuste lemmene skal fryde seg. Skjul Ditt åsyn for mine synder, utslett alle mine lovbrudd. Skap i meg et rent hjerte, Gud, og forny en stødig ånd inne i meg. Driv meg ikke bort fra Ditt åsyn, ta ikke fra meg Din Hellige Ånd. Gi meg igjen gleden over Din frelse, hold meg oppe med Din ledende Ånd. Jeg vil lære lovbrytere Dine veier, syndere skal vende om til Deg. Fri meg, Gud, fra blodskyld, Du Gud som er min frelse. Så skal min tunge juble over Din rettferd. Herre, Du skal lukke opp mine lepper og min munn skal lovprise Deg. For om Du ønsket slaktoffer hadde jeg gitt det, Du skal ikke glede Deg i brennoffer. Offer for Gud er en sønderbrutt ånd. Gud forakter ikke et knust og nedbrutt hjerte. Gjør vel mot Sion i Din nåde, bygg Jerusalems murer. Da skal Du ha glede i rette offer, brennoffer og heloffer. Da skal de ofre kalver på Ditt alter.

Salme 101 (102)
Herre, hør min bønn, la mitt rop nå fram til Deg. Skjul ikke Ditt åsyn for meg den dagen jeg er i nød. Vend øret til meg, skynd Deg, svar meg den dagen jeg roper til Deg. For dagene mine svant som røyk, knoklene brant som ved. Mitt hjerte var som gress, solsvidd og visnet, jeg glemte å spise mitt brød. Jeg sukket og stønnet, jeg var bare skinn og bein. Jeg lignet en pelikan i ørkenen, jeg ble som en ugle blant ruiner. Jeg lå våken, og ble som en enslig fugl på taket. Mine fiender spottet meg hele dagen. De som gjorde narr av meg, brukte navnet mitt til forbannelse. Jeg spiste aske som brød og blandet drikken min med tårer. For Du var harm og vred på meg. Du tok meg og kastet meg bort. Dagene mine var på hell som en skygge, og jeg visnet bort som gress. Men Du, Herre, troner til evig tid, Ditt minne varer fra slekt til slekt. Når Du reiser Deg vil Du være barmhjertig mot Sion, det er tid for å vise henne nåde, timen er kommet. Tjenerne Dine elsket steinene i Sion, de skal lide med henne som ligger i grus. Folkeslag skal frykte Ditt navn, Herre, alle jordens konger Din herlighet. For Herren vil bygge Sion opp igjen og vise seg i sin herlighet. Han lyttet når de ydmyke ba, Han foraktet ikke deres bønn. Dette skal skrives ned for den kommende slekt, et nyskapt folk skal prise Herren. Han så ned fra sin hellige høyde. Fra himmelen så Herren mot jorden For å høre fangenes sukk, for å løse dødens barn. For å forkynne Herrens navn i Sion, Hans lov og pris i Jerusalem. Når folk og riker samler seg for å tjene Herren. Han svarte Ham i sin styrke; la meg kjenne hvor forkortet livet mitt er.  Ta meg ikke bort midt i livet. Dine år varer i slekt etter slekt. Du grunnla jorden i gammel tid, himmelen er et verk av Dine hender. De skal gå til grunne, men Du består. De skal slites ut som klær, Du skifter dem ut, og de er borte. Men Du er den samme, Dine år skal aldri ta slutt. Dine tjeneres barn skal slå seg til ro, deres ætt skal være grunnfestet i evighet.

Manasses Bønn
Herre, Du Allmektige, våre fedres Gud, Abrahams, Isaks og Jakobs Gud og deres rettferdige etterslekts Gud. Du har skapt himmelen og jorden med all deres prakt. Med et bydende ord la Du havet i lenker, Du lukket avgrunnen og forseglet den med Ditt herlige, fryktinngytende navn. All skapningen frykter Deg og skjelver når Du viser Din makt. Ingen kan utholde Din kongelige herlighet, Din truende vrede er mer enn synderne kan tåle. Men Din nåde sprenger alle mål, Dine løfter kjenner ingen grenser. For Du er Herren, Den Høyeste, barmhjertig og tålmodig; stor er Din miskunn. Når vi lider for våre synder, endrer Du Ditt forsett. Du, Herre, har i Din store godhet gitt løfte om omvendelse og forlatelse for dem som har syndet mot Deg. I Din store miskunn har Du åpnet botens vei for synderne, så de kan bli frelst. Du, Herre, er de rettferdiges Gud, og Du krever ikke omvendelse av de rettskafne, slike som Abraham, Isak og Jakob, som ikke syndet mot Deg. Det er meg, synderen, Du kaller til omvendelse. For mine synder er flere enn sandkornene ved havet, mine overtredelser er mange, Herre, de er så uendelig mange. Jeg er ikke verdig til å løfte mitt blikk og se opp mot himmelen, for mine misgjerninger tynger meg. Jeg knuges ned av tunge jernlenker, mine synder hindrer meg i å løfte hodet. Jeg har ingen hvile, for jeg har egget Din vrede; jeg har gjort det som var ondt i Dine øyne. Jeg stilte opp avskyelige gudebilder, jeg laget dem i store mengder. Men nå bøyer jeg kne i mitt hjerte og bønnfaller Deg om miskunn. Jeg har syndet, Herre, jeg har syndet; mine misgjerninger kjenner jeg. Jeg ber og bønnfaller Deg: Tilgi meg, Herre, tilgi meg. La meg ikke gå til grunne med mine misgjerninger. Gjem ikke på mine synder, vær ikke evig harm. Døm meg ikke til straff i jordens dyp, for Du, Herre, er de botferdiges Gud. Også mot meg vil Du vise Din godhet, for selv om jeg er uverdig, vil Din barmhjertighet frelse meg. Jeg vil prise Deg så lenge jeg lever. Hele himmelens hær lovsynger Deg, og æren er Din til evighetenes evigheter. Amen.
Trisagionbønnene
Hellige Gud, Hellige Sterke, Hellige Udødelige, forbarm Deg over oss. (Tre ganger med bøyninger) 
Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen. 
Allhellige Treenighet, forbarm Deg over oss. Herre, rens oss fra våre synder. Hersker, forlat oss våre misgjerninger. Hellige, kom og helbred våre skrøpeligheter for Ditt Navns skyld. 
Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Tre ganger) 
Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen. 
Fader vår, Du som er i Himlene, helliget vorde Ditt Navn, komme Ditt Rike, skje Din vilje, som i Himmelen, så og på jorden. Gi oss i dag vårt daglige brød, og forlat oss vår skyld, som vi og forlater våre skyldnere, og led oss ikke inn i fristelse, men frels oss fra den onde.
Ved våre hellige fedres forbønner, Herre Jesus Kristus, vår Gud, forbarm Deg over oss. Amen.

6. Tone
Forbarm Deg over oss, Herre, forbarm Deg over oss, for vi har ikke noe å forsvare oss med; vi syndere kan kun be denne bønn til Deg, vår Hersker: Forbarm Deg over oss.

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden.

Herre, forbarm Deg over oss, for til Deg setter vi vårt håp. Vær ikke sint på oss, og tenk ikke på våre misgjerninger, men se også nå ned til oss i Din miskunn, og frels oss fra våre fiender, for Du er vår Gud og vi er Ditt folk, alle er vi verk av Dine hender, og Ditt Navn påkaller vi.

Nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Åpne barmhjertighetens port for oss, velsignede Gudføderske, så vi som håper på deg, ikke går fortapt, men blir reddet av deg gjennom alle livets omveltninger, for du er de kristnes redning.

Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Førti ganger)

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Høyere æret enn kjeruber og uendelig mer herlig enn serafer, du som urørt fødte Guds Ord, sanne Gudføderske deg høylover vi. (Bøyning)

Ved våre hellige fedres forbønner, Herre Jesus Kristus, vår Gud, forbarm Deg over oss. Amen.

Bønn av Hl. Mardarios
Hersker og Gud, allmektige Fader, Herre enbårne Sønn Jesus Kristus, og Hellig Ånd, én Guddom, én kraft, forbarm Deg over meg en synder, og frels meg, Din uverdige tjener, på det vis som behager Deg, for Du er velsignet til evighetenes evigheter. Amen.

Kom, la oss tilbe og falle ned for Gud, vår Konge.
Kom, la oss tilbe og falle ned for Kristus, vår Gud og Konge.
Kom, la oss tilbe og falle ned for Kristus selv, vår Konge og vår Gud.
(Med tre bøyninger)

Salme 69 (70)
Gud kom meg til hjelp, Herre, vær snar til frelse. La dem som søker min sjel, bli til skamme og til spott. La dem som vil meg vondt, trekke seg tilbake uten ære. La dem som sier, Godt gjort, godt gjort!, snu seg bort i skam. La alle som søker Deg, fryde og glede seg i Deg. La dem som elsker Din frelse, alltid si: Stor er Gud. Men jeg er hjelpeløs og fattig. Hjelp meg, Gud. Du er min hjelp, Du berger meg. Herre, drøy ikke lenger.

Salme 142 (143)
Herre, hør min bønn, lytt i Din sannhet til min inderlige bønn. Svar meg, i Din rettferdighet. Gå ikke i rette med meg, Din tjener. For ingen som lever, skal være rettferdig for Ditt åsyn. Fienden har jaget min sjel, han slo mitt liv til jorden. Han satte meg i stummende mørke, lik dem som er døde for lenge siden. Min ånd sluknet i meg, hjertet stivnet i brystet. Jeg mintes gamle dager, jeg tenkte på hele Ditt verk, grunnet på det Dine hender har gjort. Jeg rakte hendene ut mot Deg, min sjel lengter etter Deg som tørstende jord. Skynd Deg å svare meg, Herre, min ånd gikk til grunne. Skjul ikke ansiktet for meg, ellers blir jeg lik dem som går i graven. La meg høre om Din miskunn om morgenen, for jeg satte min lit til Deg. Lær meg den veien jeg skal gå, for jeg løftet min sjel til Deg. Fri meg fra mine fiender, Herre. Hos Deg søkte jeg ly. Lær meg å gjøre Din vilje, for Du er min Gud. Din gode Ånd skal lede meg på jevn grunn. For Ditt navns skyld, Herre, skal Du holde meg i live. I Din rettferdighet, skal Du føre min sjel ut av trengsel, og i Din miskunn, skal Du utrydde mine fiender. Og Du skal gjøre ende på alle som står imot min sjel. For jeg er Din tjener.

Lovsangen
Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden, blant menneskene god vilje. (Bøyning) Vi lover Deg, vi velsigner Deg, (Bøyning) vi tilber Deg, vi ærer Deg og vi takker Deg for Din store herlighet. (Bøyning) Herre, himlenes Konge, Gud, allmektige Fader. Herre, enbårne Sønn, Jesus Kristus, og Hellige Ånd. Herre Gud, Guds Lam, Faderens Sønn, Du som tar bort verdens synd, forbarm Deg over oss, Du som tar bort verdens synd. Ta imot vår bønn, Du som sitter ved Faderens høyre side, og forbarm Deg over oss. For Du alene er hellig, Du alene er Herre, Jesus Kristus, til Gud Faders ære, Amen. Hver kveld vil jeg velsigne Deg og lovprise Ditt navn evindelig. Du, Herre, har vært oss en tilflukt fra slekt til slekt. Jeg sa: Herre, forbarm Deg over meg, helbred min sjel, for jeg har syndet mot Deg. Herre, til Deg tar jeg min tilflukt, lær meg å gjøre Din vilje, for Du er min Gud, hos Deg er livets kilde, og i Ditt lys skuer vi lyset. La Din miskunn vare ved for dem som kjenner Deg. Verdige, Herre, å bevare oss denne natten uten synd. Velsignet er Du, Herre, våre fedres Gud, og lovet og forherliget er Ditt Navn i evighet. Amen. La Din miskunn, Herre, være med oss så som vi håper på Deg. Velsignet er Du, Herre, lær Du meg Dine bud. Velsignet er Du, Hersker, undervis Du meg i Dine bud. Velsignet er Du, Hellige, opplys meg med Dine bud. Herre, Din miskunn varer til evig tid, forakt ikke Dine henders verk, for Deg tilkommer lovsang, Deg tilkommer lovpris, Deg tilkommer ære, Fader og Sønn og Hellig Ånd, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

[Her kan en kanon eller akathisthymnen leses]
Trisagionbønnene
Hellige Gud, Hellige Sterke, Hellige Udødelige, forbarm Deg over oss. (Tre ganger med bøyninger) 
Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen. 
Allhellige Treenighet, forbarm Deg over oss. Herre, rens oss fra våre synder. Hersker, forlat oss våre misgjerninger. Hellige, kom og helbred våre skrøpeligheter for Ditt Navns skyld. 
Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Tre ganger) 
Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen. 
Fader vår, Du som er i Himlene, helliget vorde Ditt Navn, komme Ditt Rike, skje Din vilje, som i Himmelen, så og på jorden. Gi oss i dag vårt daglige brød, og forlat oss vår skyld, som vi og forlater våre skyldnere, og led oss ikke inn i fristelse, men frels oss fra den onde.
Ved våre hellige fedres forbønner, Herre Jesus Kristus, vår Gud, forbarm Deg over oss. Amen.
6. Tone
Maktenes Herre, være Du med oss, for vi har ingen annen hjelper enn Deg i vår trengsel og nød: Maktenes Herre, forbarm Deg over oss.
V: Lovsyng Gud i Hans hellige. Lov Ham i Hans mektige hvelving.
Maktenes Herre…
V: Lov Ham for Hans storverk. Lov Ham for Hans store velde.
Maktenes Herre…
V: Lov Ham med gjallende horn. Lov Ham med harpe og lyre.
Maktenes Herre…
V: Lov Ham med trommer og dans. Lov Ham med strengespill og instrument.
Maktenes Herre…
V: Lov Ham med tonende symbaler. Lov Ham med rungende symbaler. La alt som har ånde love Herren.
Maktenes Herre…
V: Lovsyng Gud i Hans hellige.
V: Lov Ham i Hans mektige hvelving.
Maktenes Herre…

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden.

Herre, om vi ikke hadde hatt Dine hellige som forbedere til å påkalle Din barmhjertighet mot oss, hadde vi ei våget å besynge Deg, o Frelser vår, som uavlatelig lovprises av englene; Deg som kjenner våre hjerter, ber vi om miskunnhet.

Nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Med mine synders mangfold, Gudføderske, iler jeg til deg som er ren, i håp om redning; se du til min skrøpelige sjel og be til din Sønn og vår Gud at Han tilgir meg alt det onde jeg har gjort, du høyt velsignede.
Allhellige Gudføderske, forlat meg ikke i mitt livs tid, og overlat meg ikke til menneskers vern, men beskytt du meg og vær du selv min tilflukt.

All min forhåpning står til deg, Guds Moder, bevar du meg under ditt vern.

Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Førti ganger) 

Du som til enhver tid og time tilbes og æres i himmel og på jord, Kristus, vår Gud, Du langmodige, miskunnelige og barmhjertige som elsker de rettferdige og forbarmer Deg over synderne, Du som kaller alle til frelse med løftene om de kommende goder, ta Du selv imot våre bønner i denne stund, og led våre liv etter Dine bud, hellige våre sjeler, rens våre legemer, rettled våre tanker, og rens våre forestillinger, og fri oss fra enhver sorg, ondskap og sykdom, vern oss med Dine hellige engler slik at vi under deres beskyttelse og ledelse må oppnå enhet i troen og komme til forståelse av Din utilgjengelige herlighet, for Du er velsignet til evighetenes evigheter. Amen. 

Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Tre ganger) 

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen. 

Høyere æret enn kjeruber og uendelig mer herlig enn serafer, du som urørt fødte Guds Ord, sanne Gudføderske deg høylover vi. (Bøyning til marken) 

Ved våre hellige fedres forbønner, Herre Jesus Kristus, vår Gud, forbarm Deg over oss. Amen. 

Hl. Efraim Syrerens Bønn
Herre og Hersker over mitt liv. Gi meg ikke likegyldighetens, mismotets, maktlystens eller skravlingens ånd. (Bøyning til marken)
Men gi meg, Din tjener, kyskhetens, ydmykhetens, tålmodighetens og kjærlighetens ånd. (Bøyning til marken)
Ja, Herre og Konge, la meg se mine egne synder og ikke dømme min bror, for Du er velsignet til evighetenes evigheter. Amen. (Bøyning til marken)
O Gud, rens meg, en synder (Tolv ganger med bøyninger) og forbarm Deg over meg.
Ja, Herre og Konge, la meg se mine egne synder og ikke dømme min bror, for Du er velsignet til evighetenes evigheter. Amen. (Bøyning til marken)
Trisagionbønnene
Hellige Gud, Hellige Sterke, Hellige Udødelige, forbarm Deg over oss. (Tre ganger med bøyninger) 
Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen. 
Allhellige Treenighet, forbarm Deg over oss. Herre, rens oss fra våre synder. Hersker, forlat oss våre misgjerninger. Hellige, kom og helbred våre skrøpeligheter for Ditt Navns skyld. 
Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Tre ganger) 
Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen. 
Fader vår, Du som er i Himlene, helliget vorde Ditt Navn, komme Ditt Rike, skje Din vilje, som i Himmelen, så og på jorden. Gi oss i dag vårt daglige brød, og forlat oss vår skyld, som vi og forlater våre skyldnere, og led oss ikke inn i fristelse, men frels oss fra den onde.
Ved våre hellige fedres forbønner, Herre Jesus Kristus, vår Gud, forbarm Deg over oss. Amen.
Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison), (Tolv ganger) og redd, hjelp, og beskytt oss, allhellige Jomfru. 

En Bønn til den Allhellige Gudfødersken 
(Av Paulus, en munk fra Evergetidos Klosteret) 
Ubesudlede, uplettede, ufordervede og allrene Jomfru, Guds egen brud, vår Herskerinne, som ved din herlige fødsel forenet Guds Ord med mennesket, og gav vår frafalne natur samfunn med de himmelske, du eneste håp for de håpløse, og hjelp for dem i kamp, rede beskytterinne for dem som tar sin tilflukt til deg, ja en tilflukt for alle kristne: Vredes ikke på meg syndige menneske, besudlet som jeg er av alle mine skammelige tanker, ord og gjerninger som har gjort meg helt unyttig, og gjort meg til en nytelsenes trell ved min forstands likegyldighet. Men du som er Moder til den menneskekjære Gud, miskunn du deg likedels over meg skitne synder, og ta imot min bønn fra urene lepper, og bruk din frimodighet som mor og be din Sønn og vår Herre og Hersker at Han må åpne sitt menneskekjærlige hjerte også for meg og se over med mine utallige synder og vende meg om til anger, og gir meg iver etter å oppfylle Hans bud. Vern du meg alltid i din godhet og barmhjertighet og miskunn, beskytterinne og hjelper, og led meg på veien til frelsen, beskytt meg ved min ynkelige sjels bortgang, idet du jager de onde demonenes mørke skikkelse langt bort fra meg, og på dommens forferdelige dag redd du meg fra den evige pine, og vis meg som en arving til din Sønn og vår Guds usigelige herlighet. Ja, hjelp du meg til det, o Herskerinne, allhellige Gudføderske, ved dine bønner og bistand, ved din enbårne Sønns nåde og kjærlighet til menneskene, Han som er vår Herre og Gud og Frelser: Jesus Kristus, Ham tilkommer all ære og heder og tilbedelse, til like med sin opphavsløse Fader og allhellige og gode og levendegjørende Ånd, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen. 

En Bønn til vår Herre Jesus Kristus 
(Av Antiokos, en munk fra Pandektos) 
Og gi oss, o Hersker, kroppens og sjelens hvile i nattesøvn, og bevar oss fra syndens mørke søvn, og fra all dunkel og nattlig vellyst, underku lystenes innfall, slukk den ondes brannpiler som svikefullt rettes mot oss, og dyss ned all vår jordiske og verdslige klokhet. Skjenk oss, o Gud, en våken forstand, et edruelig hjerte og en lett søvn, fri fra all satanisk innbilning. Reis oss opp til bønn, fast forankret i Dine bud, og med Dine ord fast i minnet; gi oss å lovprise Deg natten igjennom, til å lovsynge og velsigne og ære Ditt majestetiske navn: Fader og Sønn og Hellig Ånd, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen. 

Høylovede, evige Jomfru, velsignede Gudføderske, frembær du vår bønn til din Sønn og vår Gud om frelse for våre sjeler. 

Faderen er min forhåpning, Sønnen min tilflukt, Helligånden min beskyttelse: Hellige Treenighet, ære være Deg. (Vi kysser Frelserens ikon)

All min forhåpning står til deg, Guds Moder, bevar du meg under ditt vern. (Vi kysser Gudføderskens ikon)

[Over deg, høyt benådede, fryder seg alt det skapte, englenes skare og menneskenes ætt; hellige tempel og åndelig paradis, jomfruelighetens lovpris. For fra deg tok Gud kjød og ble et lite barn. Han som fra evighet er vår Gud. Derved ble ditt skjød Hans tronstol og din buk ble videre enn himmelen. Over deg, høyt benådede, fryder seg alt det skapte: Ære være deg. (Bøyning til marken) 

Bønn til Skytsengelen 
Hellige engel som våker over min arme sjel og mitt lastefulle liv, ikke forlat meg syndige menneske, og vik heller ikke fra meg for min ettergivenhet. La ikke den onde ånd få anledning til å herske over meg ved vold på denne min dødelige kropp. Styrk min usle og ynkelige hånd, og led meg på frelsens vei. Hellige Guds engel, min arme sjels og kropps vokter og beskytter, forlat meg alt jeg har krenket deg med hele mitt liv, og om jeg har syndet den forgangne dag. Beskytt meg i den natt som stunder til, og bevar meg mot alle den ondes fristelser, så jeg ikke forarger min Gud med noen synd, og be for meg til Herren at Han må befeste i meg sin frykt og føre meg frem til å bli en verdig tjener for Hans godhet. Amen. 

Til deg, Hærførerske i strid for oss, til deg som fridde oss fra alle farer, vier vi vår seiersang, Gudføderske. Men siden du har makt som ingen kan beseire, så fri du oss fra all nød, så vi deg kan feire: Fryd deg, du uformælte Brud. 

Gudføderske og Jomfru fryd deg, Maria full av nåde, Herren er med deg; velsignet er du blant kvinner, og velsignet er ditt livs frukt, for du fødte våre sjelers Frelser. (Tre ganger med bøyninger)

Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden, nå og alltid og til evighetenes evigheter. Amen.

Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Tre ganger) 

Ved våre hellige fedres forbønner, Herre Jesus Kristus, vår Gud, forbarm Deg over oss. Amen.

Tilgi, forlat og løs oss, o Gud, fra våre synder, begått med og uten vilje, i ord eller gjerning, bevisst eller ubevisst, om dagen og om natten, i sinnet og med tanken, ja, tilgi oss alt, for Du er god og elsker menneskene. (Med en bøyning til marken) 

Herre, forbarm Deg (Kyrie, eleison). (Tolv ganger) 

Mandag og onsdag kveld:
2. Tone
Du er de sørgendes glede, de undertryktes beskyttelse, de fattiges pleie og de fremmedgjortes omsorg. Du er en stav for de blinde, den som besøker de syke, en tilflukt og borg for de knuste av smerte, og de foreldreløses hjelper. Guds Moder i det høyeste er du, uplettede Jomfru; vi ber deg, vær rask til å frelse dine tjenere.

Tirsdag og torsdag kveld:
1. Tone
Når Jomfruen så Deg slaktet på urettferdig vis, o Kristus, ropte hun til deg med sorg: Mitt søte Barn, hvordan kan Du dø en lovløs død? Hvordan kan Du henge på Treet, Du som hang jorden over vannet? O miskunnelige Velgjører, forlat ikke meg, Din Mor og tjenerinne, alene.

Ved våre hellige fedres forbønner, Herre Jesus Kristus, vår Gud, forbarm Deg over oss. Amen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar