onsdag 6. november 2013

Julens Katavasier

Julens Katavasier
21. november til 31. desember

1. Tone
1. Ode
Kristus er født, lovsyng Ham. Kristus kommer fra himmelen, møt Ham. Kristus er på jord, vær opphøyd. Syng til Herren hele jorden; og syng med glede alle folkeslag, for Han er forherliget.

3. Ode
Til Sønnen født av Faderen uten endring før all evighet, og i disse dager blitt kjød av Jomfruen uten sæd, til Kristus vår Gud la oss rope høyt: Du ar løftet opp vårt horn. Hellig er Du, Herre.

4. Ode
Som kvist fra Isais’ rotskudd, og blomst som spiret frem fra has røtter, o Kristus, har Du sprunget frem fra Jomfruen, den høylovede fra det skogdekkede fjell; Du har kommet og blitt kjød av henne som ikke kjente ekteskap, men allikevel den ulegemlige Gud. Ære være Din makt, o Herre.

5. Ode
Siden Du er fredens Gud og miskunnhetens Fader, har Du sent til oss Engelen, Den underfulle rådgiver, som gir oss fred; vi er veiledet av Guds kunnskap, og mens vi våker før morgengry lover vi Deg, Du eneste menneskeelsker.

6. Ode
Sjødyret fra dypet spyttet Jona fra sin buk som et nyfødt barn, slik den hadde mottatt ham; mens Ordet, som hadde tatt bolig i Jomfruen og blitt kjød, kom frem, men bevarte henne ubesudlet, for siden Han selv ikke var fordervelig, bevarte Han sin Moder uten skade.

7. Ode
Ungdommene oppdratt sammen i guddommelighet, foraktet den ugudelige forlangelsen og fryktet ikke ildens trussel, men mens de sto midt i flammen sang de: Våre fedres Gud, velsignet er Du.

8. Ode
Ovnen fuktig med dugg var et bilde og en type av et overnaturlig under; for den brant ikke dem den hadde mottatt; liksom Guddommens ild heller ikke fortærte Jomfruens liv Den hadde steget ned til. La oss derfor synge med lovsang: La hele skapelsen velsigne Herren, og opphøye Ham i all evighet.

9. Ode
Jeg ser et fremmed og vidunderlig mysterium: grotten er himmelen, Jomfruen er kjerubtronen, krybben er stedet der Kristus, Gud som intet kan omfatte, er lagt. Ham lovsynger og opphøyer vi.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar