onsdag 6. november 2013

Det Hellige Lysets Bønn

Patriark Theofilos III av Jerusalem
Hver Påskeaften, midt på dagen, samler tusenvis av pilegrimmer seg i Oppstandelseskirken i Jerusalem for å feire Kristi Oppsandelse ved å motta Det hellige lyset. Under gudstjenesten ber patriarken den følgende bønnen stille inne i Herrens hellige grav som del av Det hellige lysets mysterium, et sakrament som kun utføres i Jerusalem, der håndgripelig, synlig ild er velsignet, og blir for oss et ikon av Det uskapte lys. Etter å ha lest bønnen,  kommer patriarken ut av Graven og gir den hellige ilden til de troende for helligelse av sjel og legeme. I dag bringes ikke ilden bare til nærliggende menigheter i Palestina, men fraktes med fly til Hellas, Kypros, Russland og ande land i tide for deres Oppstandelsesgudstjenester, et symbol på måten apostlene forkynte Oppstandelsen for hele verden:


"Herre og Hersker Jesus Kristus, den opphavsløse Faderens opprinnelige visdom, utilnærmelige Lys, som sa at Lyset vil komme fra mørket, Du som sa ‘La det bli lys’ og det var lys. Lysgivende Herre som tok oss ut av mørkets vranglære og førte oss til Din kunnskaps mirakuløse lys. Du som opplyste hele jorden ved Ditt kjødelige nærvær, som også til dødsriket brakte lys og glede ved Din nedstigning, og etter dette ved Dine apostler gav lys til alle folkeslag som gikk i mørke. Vi takker Deg som gjennom from tro førte oss fra mørket til lyset og gjorde oss til barn ved den hellige dåp, der vi så Din herlighet full av nåde og sannhet. Lysgiver og Herre, Du store lys som opplyser ethvert menneske som kommer til verden, verdens eneste Lys og Lyset som fyller hele universet med Din herlighet, Du gav verden lys ved Din inkarnasjon selv om mennesker elsket mørket mer enn lyset. Herre og Lysgiver, hør oss syndere og uverdige tjenere som i denne stund står ved Din allerhellige og lysbærende Grav, og motta oss som lovsynger Din lidelse, Din allhellige korsfestelse, Din frivillige død, Ditt legemes begravelse i denne hellige Graven og Din oppstandelse på den tredje dagen, som vi med glede allerede har begynt å feire ved å ihukomme Din nedstigning til dødsriket, der du befridde de rettferdiges sjeler som Hersker, og lot Ditt guddommelige Lys fylle hele underverden. Så med et gledelig hjerte og åndelige fryd, feirer vi på denne velsignede Sabbaten Dine frelsende mysterier som Du i Din Guddom utførte på jord og i dødsriket, og vi ihukommer Deg, det styrkende og tiltrekkende lys som skinte frem i dødsriket, vi feirer lysets åpenbaring, Din barmhjertige åpenbaring for oss. For under den frelsende og lysende natt var alt fylt av lys, himmelen, jorden og dødsriket, ved det overnaturlige mysteriet av Din nedstigning til dødsriket og Din oppstandelse fra graven etter tre dager. Etter å ha mottatt dette lyset med ærbødighet fra denne, Din livbærende Grav, gir vi det til dem som tror på Deg, det sanne Lys og ber og bønnfaller Deg, allhellige Hersker, at Du gjør det til en helliggjørende gave for oss, full av Din guddommelige nåde ved nåden av Din allhellige og lysbærende Grav. Og velsigne og guddommeliggjør dem som rører ved det med tro, befri dem fra lidenskapens mørke og verdige dem Din lyse bolig, der Din Guddoms lys alltid skinner. Herre, gi dem helse og et godt liv og fyll deres hjem med alle goder.

Ja, Herre og Lysgiver, hør Du meg en synder i denne stund, og gi meg og dem å gå i Ditt lys og forbli i det så lenge vi har dette livets lys. Herre, la lyset fra våre gode gjerninger skinne foran andre, sammen med Din opphavsløse Fader og Den hellige ånd. Du har utvalgt oss til å være et lys for hedningene som skinner for dem som går i mørket. Men vi har elsket mørket i stedet for lyset, og gjort onde gjerninger. Alle som gjør vondt hater lyset i følge Ditt ufeilbare Ord. For slik snubler vi hver dag i vår synd fordi vi går i mørket. Men verdige oss å leve resten av vårt liv med opplyste øyne og tanker. Gi oss å leve som lysets barn og gå i Dine forskrifters lys. La vår dåpskleding, som vi har skitnet til ved våre onde gjerninger, bli hvitt som lys, og gjør lyset til vår kledning. Gi oss å kle oss selv i lysets rustning, så vi kan bekjempe mørkets herre, som forvandler seg til en lysende engel. Ja, Herre, som Du skinte Ditt lys på dem i mørket og dødsskyggen, la Ditt rene lys skinne i våre hjerter også i dag, så vi kan opplyses og varmes i troen, og lovsynge Deg, det ene og opprinnelige Lys, i all evighet. Amen."

1 kommentar: