tirsdag 5. november 2013

Apolytikia og Kontakia: hverdager

MANDAG
De Hellige Englene
Apolytikion i 4. Tone
Førere for de himmelske hærskarer, beskytt oss uverdige under deres ærefulle vingers skjul, og gå i forbønn for oss som roper: Redd oss fra all ulykke, for dere leder jo de høyere makter.

Kontakion i 2. Tone
Guds erkeengler, tjenere for Guds herlighet, ledere for englene og veiledere for menneskene: Be om det som gagner oss og om stor miskunn, for dere er englenes førere.


TIRSDAG
Hl. Johannes Døperen
Apolytikion i 2. Tone
De rettferdige er i evig minne, men for deg er Herrens vitnesbyrd nok, o Forløper, for Han sa du var den fremste av profeter, da du i elvens strøm fikk døpe Ham du óg forkynte; gladelig du gav ditt liv for sannheten og fikk således bringe bud for dem i dødsriket om at Gud var blitt menneske og tok på seg verdens synd og skjenker oss stor miskunnhet.

Kontakion i 2. Tone
Guds profet og nådens forløper, din hodeskalle ble funnet i jorden lik en hellig urt som stadig gir helbredelse, for som fordum er det oss en påminnelse om botferdighet.


ONSDAG OF FREDAG
Herrens Livgivende Kors
Apolytikion i 1. Tone
Frels, O Herre, Ditt folk og velsign Din arvedel, gi Dine troende seier over motstanderne og bevar Ditt herrevelde med Ditt kors.

Kontakion i 4. Tone
Villig lot Du Deg løfte opp på korsets tre for å gi rikelig miskunn til Ditt nye eiendomsfolk, Kristus vår Gud, gled Du Dine troende med seier over motstanderne, med Ditt uovervinnelige kors som fredens våpen.


TORSDAG
Apostlene og Hl. Nikolai
Apolytikion til Apostlene i 3. Tone
Hellige apostler, be den miskunnelige Gud om syndenes forlatelse for våre sjeler.

Apolytikion til Hl. Nikolai i 4. Tone
Sannheten i dine gjerninger viste deg for din hjord som et mønster på tro, et sinnebilde på saktmodighet og en mester i selvbeherskelse, derfor nådde du rikdom i fattigdom, det øverste i underdanighet, fader og kirkefyrste Nikolai; be du til Kristus, vår Gud, som frelse for våre sjeler.

Kontakion til Apostlene i 2. Tone
De stødige forkynnere av det gode budskap, de fremste blant Dine disipler, lot Du nyte av Dine goder og Din hvile; for deres smerte og deres død mottok Du fremfor all førstegrøde, Du som alene kjenner menneskenes hjerter.

Kontakion til Hl. Nikolai i 3. Tone
I Myra var du den fremste prest og oppfylte Kristi evangelium, idet du gav ditt liv for ditt folk og reddet de uskyldige fra døden; derfor ble du innviet i Guds nådes store mysterier.


LØRDAG
Martyrene og de Hensovnede
Apolytikion i 2. Tone
Apostler, martyrer og profeter, biskoper, asketer og rettferdige, som har fullført den gode strid og bevart troen ubeskåret, dere har nå frimodighet hos den gode Frelser, så be for oss til Ham om frelse for våre sjeler.

Apolytikion for de hensovnede i 2. Tone
Kom i hu, o gode Herre, Dine tjenere og tilgi dem all synd i dette liv, for ingen er jo fri fra synd uten Du, som har makt til å gi de hensovnede hvile.

Kontakion for de hensovnede i 8. Tone
Med de hellige, o Kristus, la Dine tjeneres sjeler hvile, hvor hverken sykdom eller sorg eller klage finnes, men kun evig liv.

Kontakion til Martyrene i 8. Tone

Liksom naturens førstegrøde, bringer jordekretsen de hellige martyrer til Deg, sin Skaper; ved deres bønner, bevar Din Kirke i fred, og vern Din arvedel ved Din Moders bønner, miskunnelige Herre.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar