lørdag 3. januar 2015

Jerusalems Patriark - Julen 2013


+ THEOFILOS
Patriark av Jerusalem og Hele Palestina


Kristi ene, hellige, katolske og apostoliske ortodokse Kirke verden over, feirer i dag en mirakuløs og vidunderlig hendelse som ligger forbi all menneskelig intellekt eller tanke.

Den feirer vår Frelser Jesu Kristi, Guds Sønn og Ords legemlige fødsel, Hans menneskevorden ved Helligånden og Jomfru Maria.

Gud Fader hadde ønsket denne hendelsen i århundre og hadde forberedt menneskene ved Hans hellige profeter og «Loven som en vokter» (Gal. 3:24) i sine Hellige Skrifter og Den hellige ånd.

«Men i tidens fylde» (Gal. 4:4) under Keiser Oktavius Augustus, åpenbarte Han dette i nettopp denne byen, Betlehem, «slett ikke den ringeste av fyrstene i Juda» (Matt. 2:6), og i denne bare grotten.

Her i dette landet bestemte Faderen at Hans hittil ulegemlige og tidløse Sønn skulle fødes legemlig og stige inn i tiden. Hit kom vismennene fra Østen, ledet av en stjerne, og så et spedbarn i Jomfruens armer som de tilba, og ofret Ham gaver av «gull, røkelse og myrra» (Matt. 2:11). Hyrdene som bodde i engene i nærheten av Hyrdenes by tilba Ham også. Her ble englenes fredssang hørt fra himlene: «Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker som har Guds velbehag» (Lk. 2:14).

Og dette hendte fordi Gud, som hadde skapt mennesket, aldri sluttet å elske og søke ham, selv når mennesket tok avstand fra Ham. Gud søkte mennesket i hans kompliserte, endeløse og meningsløse filosofiske leting, og i hans syndige og ondskapsfulle prestasjoner, men Han kastet ham ikke bort; i stedet, ifølge den gudbærende kirkefaren Kyrillos, Erkebiskop av Alexandria, «Gjorde Han menneskeligheten sin egen og, uten blanding, tok til seg kjød og mottok menesket» (Om den rette tro, PG 76. 1181D) i sitt frelsesarbeid i verden og sin Sønns menneskevorden.

Kristus gjorde frivillig sin Faders vilje og Han «ble fattig da Han var rik, for at dere skulle bli rike ved Hans fattigdom» (2 Kor. 8:9). Som en borger på jorden og i sin omgang med mennesker som Theanthropos, Gudmennesket, fullkommen Gud og fullkomment menneske, var Han dem til gang på mange forskjellige måter. Han gav veldedighet til de fattige og dem i trengsel. Han tok til seg vår menneskelige natur og opphøyde det til himmelen ved Korset, Oppstandelsen og Himmelfarten.

Kirken, Hans hellige Legeme, ved Helligåndens skjenking, fortsetter Hans helliggjørende og menneskeelskende verk på jord. Gjennom århundrene, har Kirken uten stans vigslet sine medlemmer, oppfordret, humanisert og utsmykket menneskenes skikker, støttet familiens hellige institusjon, gitt mat til de fattige; i dag hjelper den i sin gjerninger finanskrisens ofre og inviterer menneskeligheten til løsning og gjenforening, fred og rettferdighet, menneskekjærlighet, kjærlighet og veldedighet.

Kirken av Jerusalem, den første til å forkynne Kristi fødsel, ber fra denne Grotten og denne konstantinske basilikaen, som den har beskyttet gjennom århundre, for fred og godhet i hele verden, for en slutt på voldshandlingene i Midtøsten og andre steder, for en slutt på terrorisme, for respekt for religionsfrihet, for befrielsen av de bortførte hierarkene og nonnene i vår søsterkirke i Antiokia og for alles gjenforening og enhet.

I den hellige byen Betlehem. Julen 2013

I stadig forbønn foran Herren,


+ THEOFILOS III

Patriark av Jerusalem


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar