onsdag 12. juni 2013

Liturgiske bøker på norsk

Ortodoks Bønnebok:
med forklaringer og liten katekisme
Johannes R. Johansen

Utgitt: 2002
Forlag: Solum
Innb: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 190
Format: 13 x 21 cm
ISBN: 9788256013395
Utgave: 1. utg.
Dette er først og fremst en bønnebok for ortodokse kristne, men den kan brukes av hvem som helst. Boken inneholder en samling bønner og liturgiske tekster. Bønnene er ment til personlig bruk; de er ikke bare hentet fra Kirkens åndelige skattkammer, men er en del av en urgammel kontinuerlig og levende tradisjon. Foruten tekster fra Bibelen, særlig Psalteret, finner vi her bønner formulert av åndelige fedre som Basilios den Store og Johannes Krysostomos, Efraim Syreren og Simon den nye Teologen o.a. Har ordliste og register.


Den Ortodokse Kirkes Guddommelige LiturgierDe tre liturgiene med alternative tekster
Johannes R. Johansen

Utgitt: 2005
Forlag: Solum
Innb: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 206
ISBN: 9788256014798
Utgave:1. utg
Boken inneholder de tre viktigste av fire nattverdliturgier som forrettes i den ortodokse kirke: Hl. Johannes Krysostomos., hl. Basilios den Stores og De forutviede gavers liturgi. Dette er primært tekster til bruk i ortodokse gudstjenester. Den er tilrettelagt for dem som forretter, leder og utfører gudstjenestene, og den vil også være nyttig for menighetslemmer generelt som vil være aktivt med i gudstjenestene.


Den Guddomlege Liturgien (Nynorsk)
Ola Breivega



Utgitt: 2013
Forlag: Olsok
Innb: Paperback
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 240
Format: Pocket
Utgave: 1. utg.
Den ortodokse kirkes daglige gudstjenester, tilpasset personlig bruk uten prest, Den guddommelige liturgi, og andre nyttige bønner. 

Inneholder: Innledningsbønnene; Midnattstimen; Ytterlige Morgenbønner; Matutin/Orþros; Den Første Time (Prim); Den Tredje Time (Ters); Den Sjette Time (Sekst); Typika; Bønner til Morgenmåltidet; Den Niende Time (Non); Den Ellevte Time (Vesper); Bønner til Aftenmåltidet; Den Tolvte Time (Det Store og Lille Kompletoriet); Ytterlige Aftenbønner; Apolytikia og Kontakia til hver dag; Påskens Tidebønner; Påskens Kanon; Forberedelse til Nattverden; Takkebønner etter Nattverden; Bønner ved Forskjellige Behov; Hl. Johannes Krysostomos’ Guddommelige Liturgi; Trisagion for de Hensovnede.

3 kommentarer:

  1. Det finnes en del av tekster som ble oversettes av Leif Lund fra Stavanger. Det er Den Store kanon, en rekke av Akatister osv. Tekster som ligger i grunn er engelsk. Det finnes også oversettelser av Den Guddomelige liturgi, Sakramenter (Vielse, Dåp, Myrosalving). Det ble gjort i Hl.Olga menighet i Oslo (Den Russisk-ortodokse kirke).

    SvarSlett
  2. Tusen takk for ekstra informasjon. Finnes det noe nettside der disse kan leses eller kjøpes?

    SvarSlett
  3. Klassisk-Nynorsk bønebok finnst au. Austanljos av Olav Breivage hev alle bønene du treng bak i boki. (morgon, kveld, nattverd, ... osb.)

    Fortel mest um Gregor Palamas læra um Hesykasme. So hovedformålet er kannhende, ikkje bønebok.

    SvarSlett