onsdag 26. juni 2013

Hva er forskjellen på gresk-ortodoks og russisk-ortodoks?

Spørsmål: Hva er hovedforskjellen mellom den greskortodokse tro og den ortodokse tro man finner i Østeuropa (f.eks. Russland, Serbia og Bulgaria)?
Svar: Troen er den samme. Den ortodokse kirke er en familie av selvstyrte lokalkirker,* som bindes sammen av én lære, én tro, én dåp, én nattverd, osv. De er alle deler av den samme éne, hellige, katolske og apostoliske Kirke.  I stedet for å snakke om "den russisk-ortodokse kirke" eller "den serbisk-ortodokse kirke" er det mer korrekt å si "Den ortodokse kirke i Russland", "Den ortodokse kirke i Serbia", osv.

Forskjellen mellom disse lokalkirkene er hovedsakelig språklig. Det finnes også andre liturgiske småforskjell. To eksempler er kirkemusikk og kirkekalenderen: 
  1. Greske or arabiske kirker beholder tradisjonell monofonisk bysantisk sang, mens de russiske generelt bruker vestlig polyfoni (som erstattet znamenny, russisk monofoni, rundt 1600 tallet). De serbiske, rumenske, og bulgarske kirkene bruker begge deler, mens kirken i Georgia har en unik form for trestemt polyfoni.
  2. De fleste slaviske kirker (sammen med Jerusalem og Athosfjellet) har beholdt den julianske kirkekalenderen, mens de greske, arabiske, rumenske, og bulgarske byttet til den gregorianske kalender på begynnelsen av 1900 tallet.

Men ingen av disse forskjellene har noe med troen å gjøre. Samme tro, samme lære, samme Kirke.

Patriark Krill av Moskva med Patriark Bartholomeos av Konstantinopel

*I dag er det 14 slike selvstyrte lokalkirker: Konstantinopel, Alexandria, Antiokia, Jerusalem, Moskva, Serbia, Romania, Bulgaria, Georgia, Kypros, Hellas, Polen, Albania og Tsjekkia og Slovakia.

I tillegg til disse selvstyrte lokalkirkene er også noen bispedømmer autonome - f.eks. Sinai (under Jerusalem-patriarkatet), Finland (under Konstantinopel-patriarkatet), Japan og Ukraina (under Mosva-patriarkatet). Dette vil si at de har en viss grad selvstyre mens de fortsatt er bispedømmer innenfor én av de 14 lokalkirkene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar