lørdag 2. april 2016

Den siste avskjed - Arkimandritt Efraim Lash begraves


Den 31. mars 2016 ble det holdt begravelsesgudstjeneste for den salige f. Efraim Lash, Arkimandritt av Den økumeniske trone.

Kisten ankom Hl. Antonios den Store og Johannes Døperens kirke i Nord-London kl. 9:00.

De forutviede gavers liturgi ble feiret av Protopresbyter Josef Paliouras. Til stede under gudstjenested var også lederen for det britiske Arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn, som ba f. Josef videreføre kondolanser til f. Efraims familie og deretter ba om unnskyldning fordi han hadde andre forpliktelser.

Kl. 12:30 ble det hold begravelsesgudstjeneste ledet av Erkebiskop Gregorios av Thyateira og Storbritannia. Også til stede var Biskop Athanasios av Tropaiou og Erkebiskop Elisei av Sourozh fra Moskva-patriarkatet, samt en mengde prester fra Thyateira-bispedømmet.


Den greske delen av koret ble dirigert av f. Josef Paliouras mens den engelske delen ble ledet av John Michael Boyer som hadde kommet helt fra Amerika for å være til stede. Han er et av f. Efraims åndelige barn og den som har tilpasset f. Efrems oversettelse av gudstjenesten til den bysantinske musikken. Med dem var også Alexander Lingas, professor ved City University i London, og mange lærere og elever fra Skolen av Bysantinsk Musikk i London.

Taler ble holdt av f. Efraims bror og hans nevø, den berømte Hollywood skuespilleren Ralph Fiennes, som leste sitat fra Hl. Romanos Melodisten oversatt av hans onkel f. Efraim. Deretter talte menighetens styreleder Savvas Liberas, som hadde et nært forhold med f. Efraim som i en lang periode hadde bodd hos ham. En beskjed fra Metropolitt Kallistos av Diokleia ble også lest.

Deretter tok Erkebiskopen av Thyateira og Storbritannia ordet. Han hyllet den evigminnede f. Efraim, sa litt om ham som menneske og uttrykte sin store takknemmelighet for alt arbeidet f. Efraim hadde gjort med å oversette tekster til engelsk, særlig Den guddommelige liturgi, Bønneboken, men også Gudstjenesten for miljøet som vårt Økumeniske patriarkat har publisert.


Representanter fra de anglikanske og romersk-katolske kirker var også til stede.

Flere menighetsmedlemmer men også mangfoldige mennesker fra over hele Storbritannia og utlandet tok del i gudstjenesten.

Begravelsen skjedde på Islington Cemetery i Nord-London.

I stedet for å kjøpe blomster, ble folk oppfordret til heller å gi pengene til å betale for kjøpet av kirkebygget. De samlet inn  £3000 (35500 kr.).

Menigheten påtok seg også å servere et måltid i Hl. Antonios og Johannes,

Dagen ble arrangert av menighetens dagligleder Paraschos Anastasiade



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar