onsdag 13. april 2016

Deltagelse i Den hellige nattverd

Om å overkomme kjødelige synder

Av Arkimandritt Daniel G. Aerakis



Mange ønsker å delta i nattverden ofte, men så faller de inn i veldig grove synder, og må derfor avstå fra å delta i dette mysteriet. I slike saker var Satan ikke i stand til å slukke lengselen etter gudommelig fellesskap, men han var istand til å sette noen snublesteiner på veien mot Gud.

De alvorlige synder som holder folk borte fra å motta den hellige nattverden ofte, er især de kjødelige synder. Mange troende, særlig de unge, våger ikke å nærme seg den gudommelige nattverden fordi de fulgt en uren lidenskap og tilsmusset seg selv. Når de ser Herren i den gudommelige nattverden, føler de det likesom apostelen Peter når han sier «Herre, gå fra meg, for jeg er en syndig mann» (Luk. 5,8).

Den som ønsker å delta i nattverden ofte, men som ikke våger eller kan på grunn av alvorlige synder, bør søke rettledning hos en erfaren åndelig far som har stor dømmekraft og kjærlighet. En åndelig far vil bestemme en tid da de kan nærme seg nattverden, avhengig den omvendelse og streben som skjer for å stryke bort lidenskapen. Mange åndelige fedre, etter bønn og gudommelig opplysning, lar de troende og særlig de unge, motta nattverden etter kort tid. Dette så «de ikke blir bytte for den åndelige ulven, fordi de har vært uten nattverden i lang tid» (fra Liturgien).

Den mildhet de åndelige fedre viser, må ikke føre til at synderen sier «Jeg vil synde, og deretter skrifte og da bil den åndelige far gi meg nattverden». Slik tankegang er et hån mot Skriftemålets mysterium. Den som skrifter får kun tilgivelse når det er en ærlig anger. Mildheten de åndelige fedre er der for at synderen skal motta Den hellige nattverden, som i seg selv er et veldig sterkt våpen mot lidenskapene.

Det er et faktum at de kjødelige lyster trekker mange bort fra Den hellige nattverden. For eksempel kan ektefolk drives bort fra Den hellige nattverden ved at de på ulike vis forhindrer avling av barn. Dette er en fryktelig synd, som er å ligne med vantroen. Dessverre holdes en overveldende majoritet av såkalte kristne ektefolk nede av denne synden. De ektepar som unngår å bære frem barn, med ulike sataniske og noen ganger også kriminelle midler, kan ikke tillates av sine åndelige fedre å ta imot nattverden. Og siden mange ektepar heller ikke ønsker å returnere tilbake til et naturlig ekteskaplig liv og en naturlig relasjon dem imellom, unngår de også Skriftemålet.

Vi taler her selvfølgelig om ektefolk som har en viss samvittighet, og om fromme åndelige fedre som har dømmekraft. Slike fedre lar ikke ekteparet motta den guddommelige nattverden, ikke bare når det kommer til alvorlige og åpenbare saker som det å ta abort, men også de tilfeller hvor paret med ulike sataniske midler forsøker å unngå å bære barn.

Dessverre finnes det såkalte «åndelige fedre» som har svært tilbakelente kriterier for deltagelse i nattverdens mysterium. Slike utviser en «mildhet» som er helt skandaløs, til og med i saker som gjelder abort!


Hentet fra "When and How to Receive Communion"

pp.85-87

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar