mandag 21. mars 2016

Ortodoksiens Søndag - Anatemata

Den første søndagen i Den store fasten er viet til ortodoksiens seier over ikonoklasmen, og vranglære generelt. Det følgende leses under gudstjenesten. Menigheten svarer "Anatema!" etter hvert utrop fra diakonen.


Til dem som nekter for at Gud finnes, og hevder at verden er selv-eksisterende, og at alt deri ble til ved hell, og ikke Guds forsyn: Anatema!

Til dem som sier at Gud ikke er ånd, men kjød; eller at Han ikke er rettferdig, miskunnelig, vis og allvitende, og ytrer liknende blasfemier: Anatema!

Til dem som våger si at Guds Sønn og Helligånden ikke er av samme vesen og lik ære som Faderen, og bekjenner at Fader, Sønn og Hellig Ånd ikke er én Gud: Anatema!

Til dem som sier at Guds Sønns komme til verden i kjødet, og Hans frivillige lidelse, død og oppstandelse ikke var nødvendige for vår frelse og syndenes forlatelse: Anatema!

Til dem som fornekter den frelsens nåde forkynt av Evangeliet som den eneste veien til rettferdiggjøring foran Gud: Anatema!

Til dem som våger si at den allrene Jomfru Maria ikke var jomfru før hun fødte, mens hun fødte og etter hun fødte: Anatema!

Til dem som fornekter sjelens udødelighet, tidens ende, den fremtidige dom, og evig belønning for dyd og fordømmelse for synd: Anatema!

Til dem som fornekter alle Kristi Kirkes mysterier: Anatema!

Til dem som fornekter de hellige fedrenes konsiler og deres tradisjoner, som er samstemmige med guddommelige åpenbaring og holdt av Den ortodokse kirke i all fromhet: Anatema!

Til dem som håner og vanærer de hellige bilder og relikvier som den hellige Kirken har som åpenbaringer om Guds verk og om dem som er Ham til behag, som inspirerer dem som skuer dem til fromhet og til å følge disse eksemplene; og til dem som sier disse er avgudsbilder: Anatema!

Til dem som våger si at vår Herre Jesus Kristus ikke kom ned til jorden, men at det bare virket slik; eller at Han ikke steg ned til jord og ble kjød kun én gang, men flere ganger, og som fornekter at Faderens sanne Visdom er Hans enbårne Sønn: Anatema!

Til dem som følger okkult, spiritualisme, trolldom, og alle som ikke tror på den ene Gud, men ærer demonene; eller som ikke overgir sine liv til Gud i ydmykhet, men prøver å se fremtiden ved spådom: Anatema! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar