tirsdag 2. februar 2016

Kirkens deltakelse i "Kirkenes Verdensråd"

Felles uttalelse fra overhodene til de ortodokse lokalkirkene
Chambésy, 21-28. Januar 2016


«Den ortodokse kirke, som den ene, hellige, katolske og apostoliske Kirke, holder fast ved at den, i sin dype kirkelige bevissthet, har en sentral stilling med hensyn til promotering av kristen enhet i den moderne verden.

Den ortodokse kirkes enhet baseres på det faktum at den var grunnlagt av vår Herre Jesus Kristus, samt samfunnet til den hellige Treenighet og sakramentene. Denne enheten synliggjøres ved apostolisk suksesjon og fedrenes Tradisjon, som til og med i dag utleves i den. Det er Den ortodokse kirkes misjon og forpliktelse å videreføre og forkynne, i all dens fylde, den sannhet som omfattes av Den hellige skrift og Den hellige tradisjon, den sannhet som gir Kirken dens katolske egenskap.

Den ortodokse kirkes ansvar og dens økumeniske misjon, med hensyn til enhet, ble uttrykket av De økumeniske kirkekonsiler. Disse la vekt på det uoppløselige bånd mellom sann tro og sakramental kommunion.

(…)

Til tross for dens deltakelse i Kirkenes Verdensråd, forblir Den ortodokse Kirke trofast til dens ekklesiologi, identiteten til dens interne struktur og læren til den tidlige Kirke, De syv kirkekonsilenes Kirke, og kan derfor ikke godta «trossamfunnenes likestilling» og kan heller ikke godta kirkelig enhet som et interkonfesjonelt kompromiss. I denne ånd, kan ikke enheten den søker gjennom Kirkenes Verdensråd være en følge kun av teologiske enighetserklæringer; den må også være grøden til en enhet i tro som bevares i sakramentene og utleves innenfor Den ortodokse kirke.

Teologisk dialog mellom Den ortodokse kirke og andre kristne kirke- og trossamfunn må alltid utføres i samstemmighet med de kanoniske kriteriene etablert av Kirkens Tradisjon (7. kanon av det 2. Økumeniske Kirkekonsil og 95. kanon av det 5-6. Økumeniske Kirkekonsil).»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar