mandag 5. oktober 2015

"En kristendom uten Korset, er illegitim og foruten Oppstandelse"

av Elder Athanasios av Stavrovouni

Elder Athanasios
Mine kjære søsken, vår Herre Jesus Kristus kom til verden for å frelse den. Han kom til verden, for å tilintetgjøre djevelens verk. Han kom for å reise oss opp fra fordervelsen og føre oss til ufordervelse. For å fri oss fra døden og gi oss det evige liv! Vår Herre Jesus Kristus er hele verdens liv, Han er det sanne Lys, som opplyser og helliger «hvert menneske som kommer til verden» (Joh. 1:9). Vår Herre er «veien, sannheten og livet» (Joh. 14:6). Det finnes intet annet «navn under himmelen ved hvilket vi skal bli frelst» (Apg. 4:12). Herren er nådig og miskunnsfull, og «omvender oss fra vår vondskap» (Han tilgir våre synder). Derfor, mine kjære kristne, er det behov for å vende tilbake, for inderlig omvendelse med hele vår sjel og hele vårt hjerte. Nok med likegyldigheten og latskapen vi har vist hittil! Det finnes ikke frelse lang unna Kristus og Hans Kirke. Vi er nødt til å knytte oss med bevissthet til de hellige klostrene. Kirken er herberget der lidenskapene helbredes sammen med våre sykdommer på sjel og kropp. Kirken er vår frelses havn. «Ingen kan tjene to Herrer», både Kristus og djevelens verk. Og dog «den port er trang, og den vei er smal som fører til livet» (Matt. 7:14), vil vi ha Guds nåde til hjelp og vår Herres liv som et lytefritt forbilde, samt alle de helliges gjennom tidene, som strevde og vandret hos Gud. Og for at vi skal frelses må vi følge i Herrens og Hans helliges fotspor. Vi er nødt til å gå foruten, til å lide vondt og å utholde trengsler for å finne Guds rike.

Stavrovouni (Korsfjellet) kloster, Kypros
Derfor, kjære søsken, kreves det en helsjelet omvendelse til Gud, en selvfornektelse, et hjertelig ønske og vilje til å ta opp vår Herres kors. Korset er trengsler. Det er ikke «la oss ete og drikke…» En kristendom uten Korset, er illegitim og foruten Oppstandelse. Vi må være tålmodige ovenfor den åndelige stridens bevisste trengsler og livets ubevisste prøvelser, dersom vi vil frelses. «I verden har dere trengsler» (Joh. 16:33), sa Herren, «men den som holder ut til enden, han skal bli frelst» (Matt. 10:22). Men når en eller annen prøvelse kommer vår vei, er det få som holder ut. Vi er nødt til å ha tålmodighet i alt og å si: Ære være Gud, disse prøvelsene er en følge av våre synder.» Vi må ikke klage om Gud. I vår lathet ønsker vi å alltid ha det «bra», uten prøvelser og trengsler, fordi vi tenker visstnok at det er på denne måten Gud er god mot oss! Men Guds kjærlighet til oss og vår kjærlighet til Ham synliggjøres, prøves, bekreftes og økes i prøvelser, trengsler og fristelser.

La oss da takke Gud for alt, og la oss streve for ren omvendelse og reorientering for å være Ham til behag, så vi også kan verdiges Hans rikes ubeskrivelige glede, ved den velsignede Gudføderskens og alle de helliges forbønner. Amen. 

Oversatt fra: Ορθόδοξη Μαρτυρία 91-94 (1995-1999), Stavrovouni-klosteret: Kypros, s. 362-371.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar