onsdag 4. desember 2013

Preken til Kristi Himmelfartsdag

av Metropolitt Ephraim Kyriakos av Tripoli
Hl. Jakob Perserens Kloster i Deddeh, 2. Juni 2011

I Faderens og Sønnens og Helligåndens Navn.

På denne dagen feirer vi vår Herre, Gud og Frelser Jesu Kristi Himmelfart i sitt forherligede legeme. Dere har hørt om Himmelfarten fra Evangelisten Lukas og Apostlenes Gjerninger, også skrevet av Lukas. I Lukas er denne hendelsen tilknyttet Oppstandelsen mens i Apostlenes Gjerninger kommer den førti dager etter Oppstandelsen.

I Lukas, viser Kristus seg for sine disipler, oppstanden fra de døde, etter en diskusjon om hvordan dette legemet er kjød og blod, mens dette legemet som er oppstanden fra det døde er skilt fra dem. Han forlater jorden etter å oppfylle sin frelsesplan. Han drar til himmelen, oppover, og apostlene vender tilbake til Jerusalem, som Evangeliet sier, med stor glede. Etter dette, begynte de å møtes i tempelet, der de lovsang og lovpriste Herren.

Hva er grunnen til denne høytiden og dens betydning? Hva er grunnen til hele denne frelsesplanen? Herren oppnådde i seg selv det Han vil at vi skal oppnå i oss selv. Kirkefedrene sier at Kristi himmelfart også er vår himmelfart. I sitt Brev til filipperne, sier Apostelen Paulus tydelig at vårt sanne hjemland er i himmelen med Jesus Kristus, som er forherliget i all evighet. Vårt liv på jorden er kun en innledning til det sanne, evige liv.

Dette er betydningen til Kristi Himmelfart. Vi er kalt til å vokse mot det sanne hjemlandet, som er himmelriket! Her lever vi ved Den hellige ånd, som Kirken anser som det evige livets løfte. Dette er klosterlivets betydning.

Hvorfor oppstod klosterlivet? Fordi munken alltid ser mot sitt sanne hjemland, dette engleriket som venter på ham mens han er på jorden. Han lider, men han fryder seg også i at Guds Ånd, Helligånden, er i ham. Som Kirkefedrene sier, vi lever nå i vårt himmelske hjemland. Vi får en forsmak av dette landet. Vi har en forsmak og venter tålmodig på å dra der Herren Jesus dro i herlighet og satte seg ved Faderens høyre hånd. Og vi vil leve med Ham i evighet. Amen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar