onsdag 4. desember 2013

Preken til Jomfru Marias Bebudelsesdag

av Metropolitt Efraim Kyriakos av Tripoli

I Faderens og Sønnens og Helligåndens Navn.

På denne velsignede dagen, Jomfru Maria, Guds Moders, Bebudelse ved Engelen Gabriel, gjentar vi og synger, ”forkynn det gledelige bud om Guds frelse fra dag til dag.” Kjære, hvor kommer denne høytidens glede fra? Vi må forstå denne høytidens betydning gjennom våre hymner. I høytidens apolytikion sier vi, ”I dag legges grunnen til vår frelse, og den gamle hemmelighet blir åpenbart: Guds Sønn blir til Jomfruens Sønn idet Gabriel forkynner nåden.”

I dag legges grunnen til vår frelse. Det betyr, at det er begynnelsen av vår frelse. Vår frelse kommer fra Gud som kom ned til oss, fra himmel til jord, for å frelse oss fra våre synder, fra alt det vi frykter – og den største frykten er døden. Folk begår mange synder fordi de frykter døden. Så sier Apostelen Paulus i dagens epistellesning, ”Han kom for å befri oss som av frykt for døden var i slaveri gjennom hele livet.” Glede kommer fordi Herren kommer til oss fra himmelen. Han søker oss ved denne engelen som bringer det gledelige bud til denne rene kvinnen, Maria. Vår Kirke legger vekt på å kalle Jomfru Maria ”Guds Moder” fordi hun fødte Kristus vår Gud. Derfor er ”Kristi Fødsel” feiringen av Herren Jesu komme som et barn, mens ”Jomfru Maria Bebudelsesdag” er feiringen av Den guddommelige inkarnasjon. Det er dette som skiller oss ut som kristne, at vår Gud ble kjød. Han kom i legemet og delte vår natur for å lære oss hvordan å leve.

Vi spør kanskje, ”Hvem er mønsteret på en hellig person?” Mønsteret er Jomfru Maria som skilte seg ut ved sin renhet, ydmykhet, lydhørhet til Kristus, til Guds Ord og ikke verdens ord. Den kristne lyder Kristi ord. Dette er vår tro og den var legemliggjort av Jomfru Maria. Det er derfor vi feirer denne høytiden og denne Jomfruen som lærer oss renhet, som lærer oss sannhet og ikke løgn, som lærer oss lydighet til Gud og ydmykhet. Det er hun som sa, ”Se, jeg er Herrens tjenestekvinne. La det skje med meg som du har sagt.”

Hva skjer hvis vi etterlikner Jomfru Maria? Dette skjer: Engelen kom til henne og sa, ”Fryd deg! Fred være med deg, du som er full av nåde, Herren er med deg.” Så hvis vi – både menn og kvinner – blir lik Jomfru Maria, vil vi også motta dette budet fra himmelen som sier til oss: Fryd deg og bli fylt av nåde fra Gud som vil frelse deg, som vil gi deg fred, som vil gi deg sann glede, ikke som verden i dag gir det. Sann glede kommer fra Gud og derfor gleder vi oss i denne Store Høytiden som forbereder oss til å motta Kristi lidelse og oppstandelse med glede. Amen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar