av Miklagard
Fra den 15. november forbereder Kirken oss til
å feire Jesu Kristi fødsel ved 40 dagers faste. Adventsfasten er mindre streng
enn Den store faste før Påske, og det finnes flere lokaltradisjoner når det
gjelder fasteregler:
Hagioritisk (Athosfjellets)
tradisjon
Fra 15. november til 12. desember er olje og
vin tillatt på hverdager, og fisk kan spises på lørdager og søndager (men ikke
kjøtt, egg eller melkeprodukter). Onsdag og Fredag er streng faste som vanlig.
Fra 12. desember (Hl. Spyridon) følger vi en
streng faste t.o.m. Juleaften, men olje og vin kan spises på lørdager og
søndager.
Kypriotisk tradisjon
Fra 15. til 20. november er olje og vin
tillatt, men ikke kjøtt, fisk, egg eller melkeprodukter. Fra den 21. november (Jomfru
Marias Innføring i Tempelet) til 12. desember kan fisk, olje og vin spises hver
dag, men ikke kjøtt, egg eller melkeprodukter. Onsdag og fredag er streng faste som vanlig gjennom hele fasten.
Fra 12. desember (Hl. Spyridon) følger vi en
streng faste t.o.m. Juleaften, men olje og vin kan spises på lørdager og
søndager.
Gresk tradisjon
Fra 15. november til 12. desember er fisk,
olje og vin tillatt hver dag bortsett fra onsdag og fredag (streng faste som
vanlig), men ikke kjøtt, egg eller melkeprodukter.
Fra 12. desember (Hl. Spyridon) følger vi en
streng faste t.o.m. Juleaften, men olje og vin kan spises på lørdager og
søndager.
Russiske kirkekalendere følger den hagioritiske
tradisjonen, men lekfolk i russisk-ortodokse kirker følger vanligvis det jeg her kaller ”gresk tradisjon”.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar