mandag 8. juli 2013

Hva i verden er den ortodokse Kirke?

av Concilliar Press

Vurder

På én hånd er den kristendommens eldste Kirke. På den andre hånd er den noe nytt for de fleste i [Skandinavia].

Det er verdens nest største kirkesamfunn, med 225 millioner medlemmer verden rundt. Men i [Vesten er det bare noen få millioner].

I det 20. århundre gav rundt 40 millioner ortodokse kristne sine liv for troen, de fleste under kommunismen. Så høy er mange ortodokse kristnes forpliktelse til Kristus og Hans Kirke at den ofte kalles ’Martyrenes Kirke.’

Den er Kirken til noen av historiens største teologer, forskere, og forfattere – folk som Johannes Krysostomos, Justin Martyr, Augustin, Dostoyevksy, og Alexander Solzehenitsyn.

En Kortfattet Historie

Den ortodokse Kirke er den originale kristne Kirke, Kirken grunnlagt av Herren Jesus Kristus og beskrevet i det Nye Testaments sider. Dens historie kan spores helt tilbake, i ubrutt kontinuitet, til Kristus og Hans tolv apostler.

Utrolig nok, har den i over 20 århundre bevart sin uforminskede og uendrede tro og praksis. I dag forblir hennes apostoliske lære, tilbedelse og struktur intakt. Den ortodokse Kirke forkynner at Kirken er Jesu Kristi levende Legeme.

Mange av oss er overraskede når vi lærer at det bare fantes én Kirke i det første årtusen av kristendommens historie. Det var først i det 11. århundre at en tragisk splittelse skjedde mellom den ortodokse Østen og den latinske Vesten. Selv om det var en årelang utvikling, representerte det såkalte ”Store Skisma” i 1054 et formelt – og sjokkerende – brudd mellom Roma og ortodoksien. Sentralt i denne hendelsen var uenighet om to viktige områder: pavens rolle og måten dogma tolkes.

Men hva er forskjellen?

En forfatter har sammenliknet ortodoksien med Romas og protestantismens tro på denne enkle måten: Ortodoksien har bevart det Nye Testaments tradisjoner, mens Roma ofte har lagt til den mens protestantismen trukket fra den.

For eksempel, mens Roma la til Kirkens oldtidlige Trosbekjennelse, er den sjeldent brukt eller studert blant mange protestantiske grupper. Roma har mange lag med kirkelig autoritet; mye av protestantismen er anti-hierarkisk og til og med ”uavhengig” i sin struktur. Roma innførte indulgensen og skjærsilden; i motstand tar protestantismen avstand fra gode gjerninger og disiplin.

I disse og andre saker, har den ortodokse Kirke bevart den apostoliske lære. Den har unngått både pavedømmets og menighetsuavhengighetens utskeielser. Den forstår at presteskapet er Kristi og Hans folks tjenere og ikke en privilegert klasse. Den har bevart apostlenes lære om Kristi gjenkomst ved tidenes ende, om dommedagen og det evige liv, og fortsetter å oppfordre folk til å vokse i Kristus gjennom enhet med Ham. I et ord, har ortodoks kristendom bevart troen ”de hellige én gang for alle har fått overlevert” (Jud. 1:3).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar