tirsdag 21. oktober 2014

Vårt jordiske liv burde være streben etter Gud

Preken over Lukas 7:11-16
19/10/14


av Metropolitt Hilarion Alfejev


I dagens Evangelielening hørte vi Hl. Lukas Evangelistens historie om oppstandelsen til enkens sønn i Nain. Etter å ha sett begravelsesfølget og kvinnens sorg etter først å ha mistet mannen sin og nå måtte ta farvel med sin eneste sønn, hadde Herren medlidenhet for henne og brakte den unge mannen, som hadde forlatt denne verden i slik utid, tilbake til live (Lukas 7:11-16).

Hva betyr dette underet og hvorfor syntes evangelistene det var nødvendig å fortelle oss om det? Før og fremst gjorde de det for å minne oss om at vår Herre Jesus Kristus er livet og dødens Hersker og har makt til å reise folk fra de døde.

Vi ortodokse kristne tror at et nytt liv venter oss etter vi har gått over dødens terskel. Vi vet fra Herren selv at Han har stått opp fra de døde. Vi har lært fra evangelistene og apostlene at hver og én vil stå opp fra de døde. Men hva slags liv vi står opp til er avhengig til stor grad av hvordan vi levde vårt jordiske liv.

Vårt jordiske liv burde være streben etter Gud. Det burde være en tid der vi må oppfylle Guds vilje for oss. Hvis folk ikke går foran Herren, ikke føler Hans tilstedeværelse og ikke strever for å oppfylle Hans bud og bygge deres liv i samstemmighet med Guds vilje, da vil de se døden som slutten på alt, fordi den syndige erfaring de har påtatt seg i sine liv vil hindre dem i å overgi seg fullstendig til Gud.

Men hvis folk i sine jordiske liv ihukommer døden og Dommedagen, hvis de ihukommer at alle vil stå opp fra de døde og svare for hvert ord og tanke, da vil Guds sanne liv åpne seg for dem.

La oss lære fra Herrens lov hver dag i livet, lese Evangeliet, og trekke livets ord derfra. La oss be Gud hjelpe oss forberede oss til overgangen fra dette midlertidige liv til det evige liv, der Han gir oss sin frelse og sitt himmelske rike. Amen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar