lørdag 11. oktober 2014

Prestelig Utdannelse

av H.H. Johannes X, Patriark av Antiokia og Hele Østen
Utdrag fra et brev til Kirken, 17/02/12

Presteskapet er en stor ære: mennesker fortjener det ikke. Det er Guds gave til menneskene som strømmer frem fra Hans kjærlighet. Det er et guddommelig kall. Vi, som mennesker, er verdiget å ta del i det ved gaven gitt oss. Vår deltakelse i presteskapet er en forpliktelse til å tjene Guds folk, å gjøre troens gjerninger, kjærlighetens strid og håpets tålmodighet.

Derfor er det nødvendig å forberede dedikerte pastorer, som elsker sin tjeneste og som beslutter seg til den på en måte som passer det guddommelige kallet. Vi er oppmerksomme på hvor viktig en prestelig utdannelse er for at tjenesten skal lykkes, og på Hl. Johannes Damaskions’ Teologiske Institutt rolle i den forstand. Men for ikke å begrense utdannelse kun til en interesse i teoretisk teologisk kunnskap, må vi hjelpe prester til å fullføre deres plikter og lykkes i sitt arbeid ved å finne nødvendige rammeverk for deres utvikling, ved å følge dem, hjelpe dem, og forsikre en levelig inntekt for dem. Vi må forberede dem før de begynner sitt pastorale arbeid så de har erfaringen nødvendig til å fullføre deres tjeneste. Vi burde formane dem til å vie seg fullstendig til Herrens og Hans hellige alters tjeneste, og den nestes alter.

Dette kan ikke oppnås uten at prestens innsats forbindes med menighetens, på en slik måte at de alle utgjør Guds begavede folk og det ene legemet, der funksjonen til hver lem fullfører den andres. Kun da er presten i stand til å overgi seg selv til å tjene sin menighet, og menigheten skal bruke all dens muligheter til å oppnå enhet blant medlemmene og ta vare på dens prest. Derved vil Kristi åsyn skinne i kjærlighet, og mennesker vi da se våre gode gjerninger og lovprise vår Fader i himmelen, og vi vil være Kristi sanne vitner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar