torsdag 23. oktober 2014

Konferanse om Det økumeniske patriarkat

av H.A.H. Patriark Bartholomeos
av Konstantinopel, Det Nye Roma

 
Deres Eminense og kjære bror Metropolitt Sotirios,
Ærverdige organiserer og deltakere,
Kjære venner og troende,

Det er med inderlig faderlig glede at vi hilser dere fra Den ortodokse kirkes hellige sentrum. Det gleder oss å formidle vår faderlige velsignelse mens dere begynner presentasjoner og diskusjoner i deres konferanse om Det økumeniske patriarkat, organisert av vårt Metropol i Toronto og Canada: «Reflecting on the Past; Looking towards the Future.» Vi forsikrer dere om at vi er med dere i ånd og bønn.

I dag vil dere utforske aspekter av en antikk og apostolisk institusjon, Kirken i Konstantinopel. Gjennom århundrene, har Det økumeniske patriarkat opprettholdt en egenartet tjeneste som omfatter verden og i kjærlighet presiderer over de forskjellige lokalkirkene, ved å lede og støtte dem både i vanskeligheter og vekst. I dag fortsetter den i sin pastorale og moderlige kapasitet, og støtter forskjellige kirker i krise (som tidligere i Balkan, for eksempel, men også nylig i Midtøsten) og koordinerer enheten vi alle deler som den ene, katolske og apostoliske Kirke.

Som dere derfor kan se er ikke ortodoksien kun en fortidskirke. Selv om den er trofast til Den hellige tradisjon, kalles den også til å tale med profetisk røst og svare dagens kritiske temaer: som religionsfrihet og menneskerettigheter (i Tyrkia, men også i Midtøsten og gjennom verden), samt vår Herres bud om å «gjøre alle folkeslag til disipler» (ved vår Kirkes hellig misjonsarbeid) og «å tjene og bevare jorden» som Guds skapning (ved miljøvern).

Det er derfor vi kaller Kirken en «levende tradisjon.» For vårt kall er å svare Guds bud og oppfylle Hans vilje «som i himmelen, så og på jorden.» Og vi kalles til å gjøre dette på det stedet og i den tiden Guds forsyn har plasser oss.

Det er dette vår Eparkier, inkludert Det hellige gresk-ortodokse metropol i Toronto og Canada, har forkynt for verden. Og det er dette, Det økumeniske patriarkats globale tjeneste, Hl. Andreas’ Orden har vært spesielt aktiv i å promotere.

Vi håper at dere, under deres diskusjoner, vil ha forståelse for de forskjellige aspektene i denne levende «tro som de hellige én gang for alle har fått overlevert» (Jud. 1:3).

Må Helligånden veilede og inspirere konferansen, og må Gud velsigne dere og deres familier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar