fredag 24. oktober 2014

Ortodokse kristne i Donbass ber Liturgien i kirkeruiner

Kirovskoye (en by i Donetsk, Ukraina), 21. oktober 2014

Til tross for at mange kirker i det krigsherjede Dobnassdistriktet er ødelagt, fortsetter de troende å be og det liturgiske liv går videre på kirkenes ruiner.


På Jomfru Marias Fødselsdag samlet Hl. Johannes Kronstadtski menighet seg for å feire den første Gudommelige Liturgi etter bombingen i august. Gudstjenesten ble feiret under åpen himmel nær kirkeruinene som ikke kan restaureres, heter de i følge nettsiden til Horlivka og Slaviansk Bispedømme.

Den 23. august, under bombing av byen, falt en bombe gjennom kirketaket som falt ned på byens innbyggere som ba kveldsbønn. Tre mennesker ble drept og flere andre hardt skadet. Blant de skadde var kirkens andreprest, Erkeprest Sergi Piven. Under samme bombingen, traff én bombe et sykehus der to mennesker døde og flere led skader.


Bombing av byen fortsetter i dag. Ifølge kirkens rektor, Erkeprest Georg Tsyganov, fortsetter krigen selv i disse dager til tross for en nylig erklæring av våpenhvile. Nesten hver dag er det nye offer blant sivilbefolkningen og deres hus blir skadet. Nå når det kalde vinterværet begynner å komme, vender mange familier tilbake til byen til tross for bombingen.

Det ble bestemt å fortsette å holde gudstjenester i nærheten av kirkeruinene fordi Hl. Johannes Kronstadtski menighet er den eneste kirken i byen, og mange troende i Kirovskoje kan ikke tenke seg et liv uten Liturgi. I dag, feires Den guddommelige liturgi hver søndag: i varmt vær – i kirkeplassen foran tempelet; i dårlig vær – i sommerkjøkkenet bygd i nærheten.



Til tross for økonomisk mangel, har ikke menighetsmedlemmene mistet håpet og hjelper stadig menneskene som har blitt i byen. På kirkeeiendommen har de et humanitærhjelpsenter – varme klær og andre til for hjemløse brannoffer og familier i nød samles inn fra hele byen.

Menigheten har på frivillig basis hjulpet med å redde familier fra bombingen og ta dem til andre ukrainske byer eller til den russiske grensen. En sjåfør for menigheten, assistentkirkevakt Vjatsjeslav Gusakovski, ble drept under en slik reise mens han kjørte tilbake fra grensen med Russland. Senere beskylte ukrainsk media den drepte sjåføren for å frakte våpen og sprengstoff.


Med sin minibuss hjalp Vjatsjeslav Gusakovsky titalls barn fra byen og nabolandsbyer under bombingen. Han hadde en kone og fire små barn, den yngste var bare to år gammel. Etter hans tragiske død, er det nesten ingen igjen i byen til å evakuere dem som ikke har egen transport.



Det er allerede umulig å reparere Hl. Johannes Kronstadtski kirke. Det har allerede blitt bestemt å ommøblere og bruke søndagsskolen som kirke. Bygging av søndagsskolen begynte i fjor, men Kirovskojes inbyggere har ikke nok penger til å fullføre bygget.

Alle som ønsker å hjelpe Kirovskoje kirkemenigheten bygge sitt kirkerom kan overføre penger til deres menighetskonto:

Приход во имя святого праведного Иоанна Кронштадтского г. Кировское
Шахтёрского района Донецкой области
филиал Донецкого управления АО Ощадбанк
счёт № 26005300164168
код ИНН 21955401

МФО 335106.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar