torsdag 23. oktober 2014

Offerbønn fra Hl. Jakobs Guddommelige Liturgi

23. oktober, i noen ortodokse menigheter, spesielt de som tilhører Jerusalem-patriarkatet, feires Den guddommelige liturgi etter Hl. Jakob, Guds Broder, som er den eldste ortodokse liturgien.

Offerets Bønn
Hersker og Herre, som i miskunn og barmhjertighet kommer til oss og har gitt oss, ydmyke syndere og Dine uverdige tjenere, nåde til å stå ved Ditt hellige alter og ofre Deg dette forferdelige og blodløse offer for våre egne synder og de begått av folket i uvitenhet, se Du ned til meg, Din ubrukelige tjener og vask vekk mine overtredelser ved Din medlidenhet og rens mine lepper og mitt hjerte fra hver besudling på kjød og ånd, og driv fra meg hver dyrisk og uren tanke, og gjør meg i stand til å fremføre denne tjeneste ved Din allhellige Ånds kraft, og ta meg imot ved Din godhet når jeg nå nærmer meg Ditt hellige alter, og la disse gaver, ofret ved våre hender, være Deg til behag, og vær nådig med mine svakheter, og driv meg ikke bort fra Ditt åsyn. Forakt ikke min uverdighet, men vær meg nådig, Gud, i Din store miskunn og i Din mangfoldige barmhjertighet, stryk ut mitt lovbrudd, slik at jeg, når jeg stiger inn i Din herlighet med fordømmelse, kan bli verdiget Din enbårne Sønn beskyttelse og Din allhellige Ånds opplysning, og som Din tjener la meg finne nåde, miskunnhet og syndenes tilgivelse både nå og i den kommende verden. Ja, allmektige Hersker, lytt til min bønn og gi meg benådning fra mine onde gjerninger, for det er Du som virker alt i alle, og i alt søker vi Din hjelp, sammen med Din enbårne Sønn og Din gode, livgivende og vesenenige Ånd, nå og alltid, og til evighetenes evigheter. Amen.

Hl. Denys Areopagittens Bønn
O Gud, som ved Din store og uutsigelige menneskekjærlighet sendte Din enbårne Sønn til verden så Han kunne omvende de bortkomne får, forakt ikke oss syndere når vi for Deg fremfører dette forferdelige og blodløse offer, for vi setter ikke vår lit til vår egen rettferdighet men til Din kjærlig miskunn, ved hvilken du vinner vårt ætt. Og nå ber og bønnfaller vi Din godhet om at dette mysterium, som fremføres ved oss til frelse, ikke blir til Ditt folks fordømmelse, men til syndenes renselse, fornyelse av sjel og legeme, og til Ditt behag, vår Gud og Fader, for Du er en menneskekjær Gud og Deg tilkommer ære, Fader, Sønn og Hellig Ånd, nå og alltid, og til evighetenes evigheter. Amen.

Forhengets Bønn
Vi takker Deg, Herre vår Gud, for at du har gitt oss frihet til å stige inn i det hellige sted ved Jesu blod, og har innviet for oss en ny og levende vei gjennom Hans kjøds forheng. Siden vi derved har blitt verdiget å stige inn der Din herlighet bor, og gå bak forhenget der vi skuer Det allerhelligste, faller vi ned for Din godhet, o Hersker. Miskunne Deg over oss, som gripes av frykt og beven når vi nærmer oss Ditt hellige alter for å ofre Deg dette forferdelige og blodløse offeret for våre synder og de begått av folket i uvitenhet. Send ned Din gode nåde på oss, o Gud, og hellige våre sjeler, legemer og ånder, og vend våre indre tanker til sann religion, så vi med ren samvittighet kan ofre Deg nåde, fred, et lovprisningsoffer. Og etter å ha trukket vekk forhenget fra mysteriene som symbolsk omringer dette hellige ritualet, vis oss tydelig og fyll vårt åndelige syn med Ditt ubegrensede lys; og etter å ha renset vår fattigdom fra all besudling på legeme og ånd, verdige det denne forferdelige og fryktinngytende tilstedeværelse.

Utrop: Ved Din enbårne Sønns miskunn, barmhjertighet og menneskekjærlighet, med hvilken Du velsignes, sammen med Din allhellige, gode og livgivende Ånd, nå og alltid, og til evighetenes evigheter. Amen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar