fredag 6. mai 2016

Påskehilsen fra H.H. Irenei, Patriark av Serbia.


Utdrag av Den serbisk-ortodokse Kirkes Patriark, Hans Hellighet +IRENEI sin Påskehilsen 2016

KRISTUS ER OPPSTANDEN!

“Kristus er oppstanden og trådde døden under fot, og gav de døde liv! Gled dere hele Guds folk!»”
(Påskens Kanon, Ode 9)

Kjære brødre og søstre. La oss idag feire vår Herre og Gud, «for Han har gjestet og frelst sitt folk» (Luk. 1, 68), og med sitt oppstandelses lys opplyser Han hele universet! La oss ære vår Herre «han som ble overgitt for våre overtredelser, og var reist opp igjen for vår rettferdighet» (Rom. 4, 25). La oss ære vår Herre, han som etter å ha blitt menneske for for skyld, døde for at han ved sin oppstandelse kunne åpne for oss dørene til nytt liv! For alle oss som er blitt døpt til Kristus, er også døde for det gamle menneske, slik at det oppstandne, gjenfødte, fornyede menneske kan leve med Ham for alltid (jf. Rom. 6,8). Kristus er oppstanden fra de døde, og har blir den førstefødte av de som var døde (1. Kor. 15,20), slik at vi som er døde i Adam – det første menneske- skal kunne bli gjort levende i Kristus og en ny skapning i Ham.

Dette er grunnen til at vi, på denne Lysets påskedag, synger seiersangen til Ham som har beseiret dødens makt, til Ham som har beseiret det som i denne verden var regnet som visdom, og som gjennom sin oppstandelse har frelst de som trodde på Ham (jf. 1. Kor. 1,21). Vi har sett oppfyllelsen av profetenes ord, og sammen med apostelen Paulus sier vi: «Vi har lært å kjenne Kristi kjærlighet, som overgår all kunnskap!» (Ef. 3, 19). For slik som dødens makt kom inn i verden gjennom våre første forfedres fall i synd, slik knuste også Kristus dødens makt ved å ta på seg lidelse, frivillig og ved å dø for oss. Slik førte Han mennesket tilbake til sin opprinnelige herlighet som skapt i Gud. Slik lærer Oppstandelsen oss hva som er meningen med Guds skapelse. For Herren har kalte ut av ikke -eksistens det som eksisterer, slik at alt som er til skulle kunne leve i evighet og uten fordervelse i Kristus, hans enbårne sønn. Hellige Maximos Bekjenneren, som jo var inspirert av Gud selv, lærer at vi er født i kroppen; i dåpen blir vi gjenfødt; og i oppstandelsen blir vi evig født i Kristus, som den førstefødte bland de døde fornyer hele skapelsen og gir den udødelighet. Ved Hans oppstandelse forener Kristus denne verden med Paradiset, og i Paradiset tar Han imot - før alle andre - den angrende røveren. Slik gir Han også oss håpet om at et liv i omvendelse ikke er forgjeves. Ved å feire Kristi Oppstandelse feirer og jubler vi over det mirakuløse Guds mysterium, at Han skapte oss til å være deltagere i Guddommelig natur, det vil si i det gudommelige livet selv, i Hans sønn, den inkarnerte, korsfestede og oppstandne Herren Kristus (jf. 2. Pet. 1,4).

Før Kristi Oppstandelse kom alle som døde til dødsrikets mørke avkroker, der hvor ingen lovpriser Gud. På den måten holdt dødens meningsløshet hele skapningen i lenker (jf. Salm. 6,6 og Jes. 38, 18). Vår Gud Kristus steg ned til dødsrike, til de lavere områder av dødsrike, og der sprengte han de evige lenker som holdt hele skapningen fanget (påskens kanon, ode 6). Dødsriket ble tømt, og vår Herre bragte våre forfedre inn i det nye livets evige lys. Etter dette er døden bare en drøm. Døden er ikke lenger slutten, men den er for det kristne menneske en dør inn i det evige livet med Kristus. Dette er grunnen til at apostelen Paulus så tydelig proklamerer; «Å leve er for meg Kristus, og å dø en vinning» (Fil. 1,21).

Når vi nå har renset våre sanser gjennom fasten, la oss se oppstandelsens ubeskrivelige lys! La oss se på Kristus som skinner i våre hjerter! La oss tilgi hverandre alt, la oss bli fornyet gjennom oppstandelsen til et nytt liv! La oss leve med den oppstandne Kristus slik at vi allerede i dette livet må kunne oppleve og erfare oss selv og andre som Ett legeme, én Kirke! Selv om vi lever i vanskelige tider, tider fulle av uforutsette hendelser og tragedier, så må vi aldri slutte å glede oss. Vi må følge de første kristnes eksempel. Vi må elske ikke bare hverandre, men også våre fiender, slik at ingenting kan skille oss fra det livet som er gitt oss av Kristus selv. Vår Herre lærer oss at hvis vi ikke tilgir hverandre så blir vi selv heller ikke tilgitt. Og hvis vi selv dømmer, så skal vi bli dømt. Uten tilgivelse og uten å se våre egne overtredelser mot vår neste, våre venner og våre fiender, vil vi ikke være i stand til å motta oppstandelsens lys. Heller ikke vil vi være i stand til å motta håper om det evige liv, der der ikke er noen redsel, jamring eller tristhet. La oss ikke frykte denne verden, brødre og søstre, for Kristus har beseiret denne verden! La oss alene frykte å komme bort fra Guds lys og inn i mørke; la oss alene frykte å komme bort fra Gudsrikets glede, i den gleden vi alltid burde leve. La oss leve i gleden i stede for i denne verdens labyrinter av ideologier, bitterhet, uenighet, hat og vold! Vi kristne er ikke redd for døden, istedet velsigner vi de som forfølger oss. Vi tror dypt og sterkt på at vi selv ikke er av denne verden, selv om vi lever i den. Kristus, vår evige Påske, har åpnet Gudsrikets dører, dørene til vårt sanne fedreland. Slik er vi i denne verden kun på reise gjennom tid og sted, mens vi vitner om Kristus med våre liv. La oss derfor aldri glemme i Hvem vi er døpt, og for hvem vi lever, slik at vårt livsløp ikke blir uten hensikt, og at vi ikke setter vår lit til denne verdens tomme avgudsbilder (jf. Gal. 2,2).

Kjære åndelige barn, la oss ikke fornekte kjærligheten! For det er nettopp i vår gjensidige kjærlighet ovenfor hverandre at også andre gjenkjenner oss som Kristi disipler (Joh. 13,35). La oss være medlidende med de som lider, la oss gråte med de som gråter, og la oss varme dem med det håpet vi eier i Herren! La ikke vår tjeneste for Gud bare være en ny form for fariseerisme, dvs en utvendig tro på Gud! For hva slags lønn skulle vi få av det? La oss gi oss selv for vår neste! La oss gi til dem i nød! La oss ære Gud gjennom ydmykhet og gjennom ordene til tolleren som ble tilgitt og rettferdig for Gud! Guds folk er i dag spredt utover hele verden, men det som forener oss og gjør oss til én Kirke er ikke en forbigående ideologi av denne verden, det er en dyp bevissthet om at vi er forenet i Kristus, i hvem vi er døpt og i hvem vi tar del i når vi mottar Den hellige nattverden. La oss derfor sette inn alle krefter på at de som ikke kjenner Kristus må kunne se og anerkjenne Kristus i oss, gjennom hvordan vi lever, og slik se oss som Hans sanne etterfølgere og helgener!

La oss ikke glemme, kjære brødre og søstre, at vi er kalt, hvor vi enn er og hva vi enn gjør, til å skape fred og på den måten vitne om Gud, Han som gir oss fred og er vår Fred. Selv om vi er forskjellige fra hverandre som mennesker, må vi alltid huske på at vi er skapt i Guds bilde og at vi alle er kalt til å være ett i Kristus. Derfor er det nødvendig at vi gir vår hånd til den som snubler isteden for å dytte han ned i større nød. På samme vis skulle vi også besøke de syke og ta vare på dem, og de som er borte fra troen slik at vi kan vise dem den rette vei. Ved å gjøre slike ting vil Herren manifesteres i våre gjerninger. Han sa selv at vi skulle være verdens lys. Men fremfor alt, våre åndelige barn, må deres liv være en stadig takksigelse til Gud for alt og for alle! For hvilken annet og hvilket større offer kan vi skjenke vår Oppstandne Kristus, han som har brakt oss fra mørke inn i kunnskapens lys, og fra død til evig liv? Derfor, sammen med englene og sammen med alle de helligle i himmelen, og sammen med alle våre brødre og søstre på hele jorden, la oss synge seiersangen og i festlig glede hilse hverandre: Kristus er oppstanden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar