onsdag 25. mai 2016

Internett og det åndelige livet



Eldste Ephraim av Vatopedi
Utdrag fra en tale ved konferansen: «International Conference on Digital Media and Orthodox Pastoral Care» i Athen 2015.


Den raske utviklingen av informasjonsteknologi de siste to tiår har virkelig gitt noen overraskende resultater, ting vi ikke engang kunne drømme om på sytti - og åttitallet. Jeg tenker på Internett, e-post, web-baserte ressurser, sosiale nettverk; dette har blitt del av vårt daglige liv, arbeid, vitenskap, utdannelse, kunst og underholdning.

Internett har gjort det mulig for oss å redusere, ja til og med å eliminere det som før var en uoverstigelig distanse. For eksempel kan nyheter bli formidlet gjennom Internett fra en side av jorda til en annen i løpet av få sekunder. Dette erfarer vi alle. På samme måte kan samtaler, og til og med øyekontakt, nå foregå med letthet, uavhengig av avstand. Den eneste betingelsen er at brukerne har nettforbindelse. Ja, det å bruke Internett er nå så enkelt at selv et barn eller en eldre person med letthet mestrer det.

Slik kan også Guds ord nå formidles hvor som helst i verden. Det jeg sier nå fremfor dere her, kan bli tatt opp og spredd til tusen eller millioner av brukere. Eller det kan formidles online som det jo også gjøres med denne konferansen.

Vi må ta inn over oss at Guds ord ikke er simpel menneskelig tale, men at Guds ord bærer med seg Guddommelig kraft som kan åndelig sett fornye og trøste mennesker. Dette kan også skje gjennom bruken av Internett. Vi vet om mange tilfeller hvor mennesker – ateister og avgudsdyrkere fra India, Japan, Nepal – har funnet Ortodoks tro gjennom Internett. De har fått muligheten til å bli født på ny, fordi de fant det de søkte i dette livet: Jesus Kristus.

For ikke lenge siden besøkte Hollywood – stjernen Jonathan Jackson vårt kloster. Jeg spurte han hvordan han ble Ortodoks. Han kunne fortelle meg at Internett hadde hjulpet han veldig mye i prosessen. Videre vet vi at mange kristne som hadde falt fra troen på Gud, har blitt hjulpet gjennom Internett og har kommet tilbake til Ham, funnet seg selv, og funnet sin plass i denne verden. Det finnes mennesker som har vært på mismotets rand, men som gjennom å høre på en eller annen tale på Internett har funnet det nødvendige åndelige styrke og håp til å vende om å begynne å gå på den åndelige veien.

Når jeg har sagt dette vil jeg også legge til at Guds ord, slik vi ortodokse forkynner, er mindre nærværende på Internett sammenlignet med andre «ord». Når jeg sier andre «ord», så sikter jeg til vitenskap, økonomi, politikk, og slike fenomener som mote, show-business, eller til og med slike fordervede sider som jo dessverre har veldig mange besøk.

Slik jeg ser det er det nødvendig idag at Guds ord må få en sterkt og kraftfullt nærvær Online. Majoriteten av menneskene idag er desorientert, de går stadig inn i blindgater. Også idag vil Guds ord kunne trøste og ta seg av mennesker, gi kunnskap, og forsikre mennesket om muligheten for det evige liv. Guds ord formidlet gjennom Internett kan ha en helbredende funksjon for mennesket. Eksempelvis har det blitt konstruert digitale bibliotek. Disse bør med tiden utvides og gjøres større. Arven og visdommen fra De hellige fedre, med sine vidunderlige tekster, bør gjøres tilgjengelig og brukes så mye som mulig på den mest moderne og optimale måte. Digitaliseringen og kategoriseringen av Fedrenes skrifter gjør at brukere av Internett kan finne tekster og informasjon om emner som interesserer dem. En digitalisering og fremvisning av Guds ord, De hellige fedre og de Eldste gjennom ulike web-sider, vil bringe mange åndelige fordeler til våre samtidige medmennesker.

Eldste Ephraim av Katounakia sa: «Å, det var leit at det ikke var mulig å ta opp ordene til Eldste Joseph». Vi forstår at dette virkelig er viktig når det kommer til ord som er ytret av mennesker som har erfart på det personlige plan den usynlige åndelige krigen. Hellige Paisios sa: «Skriv ned alt åndelig du hører, såvel som den erfaringen du hører andre har hatt. Det kommer en tid da du selv kan bli utslitt og lide av åndelig mangel».

I de siste årene har det vært en stor vekst av publikasjoner av bøker med teologisk innhold, spesielt her i Hellas, men også i andre Ortodokse land. Dessverre finnes det Ortodokse troende som på grunn av språkproblemer ikke har tilgang til disse verdifulle tekstene. Vi ser også at den ordinære boken som er printet på papir nå er kommet i en seriøs krise, mens de elektroniske bøkene er i vekst. Vi må benytte oss av denne trenden. Vi kan si at alt som er godt er til Guds ære, når det gjøres i sannhet.

Internett er også et moderne verktøy som baner veien for globalisering. De som ønsker å spre sine ideer for global historie, global økonomi, en global stat og en global leder, de vet også hvordan de skal bruke Internett for å spre sine ideer. De bruker dette verktøyet på et høyt nivå. Hvorfor skal da ikke vi Ortodokse også bruke dette for å vise ortodoksiens rolle i verden? Hvorfor skulle ikke vi bruke det for å skape større enhet blant Ortodokse kristne og dermed også som et verktøy for misjon?

Jeg vil derfor si at en passende bruk av Internett er avhengig av personen som gjør bruk av det. Det er en selvfølge at Internett ikke kan erstatte en levende kontakt. Ingen kan oppnå et høyt nivå av åndelighet gjennom Internett alene. Ortodoks kristendom er sentrert om personen. Vi prioriterer derfor å se verdien til hver eneste person, til den enkelte person. Internett er et verktøy, et instrument som både hjelper oss og gjør det lettere for oss på mange måter, men hvis de troende skal leve et autentisk åndelig liv, må de ha personlig kontakt med sin åndelige far. Det er derfor essensielt å ha kommunikasjon med andre trossøsken, for å erfare kjærlighet og for å ta del i Kirkens mysterier. Det finnes jo også tilfeller, der en utstrakt bruk av Internett – selv når det er gjort med gode åndelige hensikter – kan skape avhengighet som resulterer i asosial isolasjon og mangler i utviklingen av personligheten. Derfor kan også Internett ha negative sider ved seg: Istedenfor å lede oss nærmere Kristus kan det føre oss bort fra Gud. I lys av dette bærer vi et stort ansvar for å fremme og dele Guds ord, ved å bruke de mest kreative, nyttige og moderne metoder. Samtidig må vi veilede de troende om hvordan de kan bruke Internett på en god måte, idet vi også påpeker alle de negative konsekvenser som følger av misbruk av denne teknologien.



http://www.pravmir.com/elder-ephraim-of-vatopedi-the-internet-and-spiritual-experience/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar