lørdag 3. januar 2015

Preken over Lukas 19:1-10 (Om Sakkeus)

av Arkimandritt Krysostomos Mikaelides

I dagens Evangelium minnes vi på at menneskets dypeste og mest virkelige lengsel er lengselen etter Gud. I den bibelske skapelseshistorien hører vi at mennesket er et sultent vesen. Men denne sulten er ikke bare en materiell funksjon. Det er også først og fremst en åndelige en. Hans sult er etter Gud som samfunn. Som et enestående ortodoks teolog, Fr. Alexander Schmemann, sier «bak all sult i vårt liv står Gud. All lengsel er til slutt en lengsel etter Ham.»

Så det viktige spørsmålet er, hva er det vi virkelig ønsker? Som Evangeliet sier, «Hvor din skatt er, der vil også ditt hjerte være» (Mt. 6:21). Alt i livet begynner med et ønske. Ønsket etter mat, ly, sikkerhet, varme, liv, kjærlighet. Men mens hver av våre jordiske ønsker kan endre seg, forblir alltid det indre ønsket som skiller seg ut. Det er noe helt utenom denne verden. Mystisk men grenseløs i dens betydning. Noen teologer har beskrevet denne delen av mennesket som «guddommelig tomhet.» Intet og ingen av jordisk natur kan fylle dette tomrommet, kun Han «som står for døren og banker» (Åp. 3:20).

Sakkeus i Evangeliet ønsket å se Kristus. Hans indre lengsel er så stor at han klatrer opp i morbærtreet for å se Herren, siden han var kort av vekst. Dette var ingen enkel sak for en viktig mann i Jeriko. Og denne modige handlingen ble ikke oversett. Den «tvang» Kristi oppmerksomhet og Hans besøkelse: «Sakkeus, skynd deg ned! For i dag vil Jeg ta inn hos deg» (Lk. 19:5). Det er som om Herren dro til Jeriko kun av denne grunn, for å frelse sjelen til den som ikke bare ønsket å se Herren men å frelses av Ham. I sitt brev til Timoteus sier Paulus at Kristus ønsker at alle finner frelse og lære sannheten å kjenne (1 Tim. 2:4).

Mange hadde ønsket å se Jesus, men kun de som virkelig lengtet etter å se Ham kjente Ham igjen. Og som kvinnen med blodsott i tolv år ble helbredet ved å røre Hans kledning, mens de andre som trengte seg innpå Ham fra alle kanter ble urørt på grunn av deres vantro, så utgjør mange av oss del av den store folkemengden kvantitativt mens vi kvalitativt forblir langt fra Hans åsyn, siden våre ønsker er rettet kun mot denne verdens utvendige og efemerere virkeligheter, som betyr at vi ikke er i stand til å ønske det rette.

Allikevel, med sitt merkverdige svar viser Sakkeus seg å være en sann veiviser for dem som ønsker å gjenoppdage sitt dypere ønske: ønsket etter Gud og Hans rettferdighet, etter det sanne liv. La oss gjenta vårt valg og vårt ønske om å følge Sakkeus’ vei og overlate resten til Gud. Amen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar