lørdag 3. januar 2015

Den Økumeniske Patriark - Julen 2014

+ BARTHOLOMEOS
Ved Guds nåde Erkebiskop av Konstantinopel – Det Nye Roma
og Økumenisk Patriark
Til Kirkens fylde:
Nåde, miskunn og fred fra Frelseren Kristus, født i Betlehem


Kjære brødre og søstre i Herren,

«Kristus stiger ned fra himmelen; la oss møte Ham!»

Gud har vist seg på jord, og samtidig har vi sett det fullkomne menneske sammen med menneskepersonens ubegripelige verd. Særlig i dag opplever vi menneskelighetens tilstand etter fallet, mens vi daglig bekjenner med psalmisten at «alle har gått seg vill, alle er fordervede; det er ikke én som gjør det gode – nei, ikke én!» (Psalme 13:3; Rom. 3:12-13).

Før Kristi inkarnasjon, kunne menneskeligheten aldri forestille seg menneskepersonens ubegripelige verd, som ble svekket og forvrengt etter fallet. Kun de mest opplyste av folk kunne se, selv før Kristi komme, menneskepersonens verd og svaret til psalmistens spørsmål: «Hva er da et menneske, siden Gud kommer det i hu» (Psalme 8:5), som de erklærte med psalmistens ord: «Du gjorde ham lite ringere enn englene og kronet ham med ære og herlighet» (Psalme 8:6).

De er denne, menneskepersonens uvurderlige verd, som den gudmenneskelige Herren åpenbarte. Og siden den tid, har vi hvert år hørt gjentatte erklæringer om samme tema av stater, regjeringer og sosialgrupper samt internasjonale avtaler om å respektere menneskepersonen og menneskerettigheter.

Vi vitner med stor overraskelse «Betlehems drama» stadig gjentatt. Det er et drama fordi det ikke lenger er en gledelig hendelse når vi overser Guds Sønn og Ord født i en krybbe, når menneskeligheten som Hans avbilde ikke respekteres som et «guddommelig bilde.»

Vår hellige Ortodokse Kirke og dens teologi lærer oss at menneskeligheten og menneskelegemet fortjener ytterst respekt fordi de ble forent med Gud i den menneskevordne Herre. Derfor er vi alle nødt til å øke vår innsats for at menneskepersonens overlegne verd skal respekteres av alle.

Det økumeniske patriarkat følger med stor sorg og dyp skuffelse voldens og brutalitetens stadige og økende bølger, som fortsetter å plage forskjellige deler av vår planet og særlig hele Midtøsten, og særlig de innfødte kristne der, ofte i religionens navn. Vi vil aldri slutte å erklære fra ortodoksiens sentrum – til våre medoverhoder av de ortodokse og andre kristne kirker, til ledere og representanter for andre religioner, men først og fremst til våre medmennesker som, om de motiveres av andre eller ikke, risikerer sine egne liv for å ta livet av andre; for disse er også skapt etter Guds bilde – at ingen sann og virkelig religiøsitet eller åndelighet kan finnes uten kjærlighet for menneskepersonen. Hver ideologisk, sosialt eller religiøst uttrykk som enten forakter menneskeligheten skap etter Guds bilde eller lærer og godtar drap av våre medmennesker, særlig med de barbariske og primitive metodene vi ser i dag, ikke har noe å gjøre med kjærlighetens Gud.

Kjære brødre og søstre, når vi vender vår oppmerksomhet mot situasjonen som herjer i vår verden i dag, fordømmer vi de tragiske hendelsene som stammer fra hat av andre religioner og fiendtlighet mot folk, som vi vitner på så nært hold når vi ser og hører den fryktelige grusomheten gjennom sosiale medier. Som svar, tilbyr vi som den eneste kraftige motgiften til moderne vold Guds «fullstendige fattigdom,» som alltid handler som kjærlighet og som overrasket de vise menn og hele verden. Dette er Guds hemmelige kraft, Den ortodokse kirkes hemmelige kraft, og den kristne tros hemmelige kraft. Dette er kraften som beseirer og bekjemper hver form for vold og ondskap ved kjærlighet.

Dette er vår ydmyke tanke om verdenshendelser denne Julen. Vi ber om at alle må oppleve gleden som kommer fra ytterst respekt for menneskepersonen, for vårt medmenneske. Vi ber også om en stans på all form for vold, som kun kan bekjempes ved kjærligheten oppfordret og gitt av «Det store råds engel», «Fredens fyrste,» vår Frelser Kristus.

Må nåde, grenseløs miskunn og godvilje fra den nyfødte og menneskevordne herlighetens Herre, fred og kjærlighet være med dere alle.

Julen 2014
Deres stadige forbeder foran Gud,
+ BARTHOLOMEOS
Erkebiskop av Konstantinopel – Det Nye Roma og Økumenisk Patriark


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar