fredag 16. januar 2015

Preken over Hl. Seraphim Sarovski

av Metropolitt Hilarion
Leder for Den russisk-ortodokse kirke i utlandet.


2. / 15. januar 2015

Fra tid til annen, sender Herren til sitt folk store helgener som formaner folket og forbereder dem til store endringer i det folkets liv. Slik var det også med vårt russisk-ortodokse folk: Hellige Serafim ble sendt av Gud i nettopp en slik tid med åndelige vanskeligheter, når det russiske land var oversvømt av forskjellige strømmer – urussiske, uortodokse strømmer – fra Vesten, fra andre religioner. Det var mange innflytelser som endret folkets åndelige liv.

Og derfor ba Herren Hl. Serafim, som i et oppdrag, å påminne det ortodokse folk om deres livs betydning. I hans personlige liv oppnådde han store åndelige høyder; han var virkelig et av Guds utvalgte: Guds Moder viste seg for ham flere ganger, samt andre helgener. Og han overgav seg selv til stor åndelig strid i bønn og askese, og etter Guds vilje forberedte han seg til å frembære åndelig gang – en slags åndelig vitenskap – for folket, som kom til ham i store mengder.

Han åpenbarte betydningen til det kristne liv særlig for Nikolai Motovilov. Han sa, «Du har lært feil, o gudelsker. Du lærte at livets mål er å gjøre gode gjerninger. Vel, jeg sier til deg at livets mål er oppnåelsen av Helligåndens Nåde. Det vil si, livets mål er et forhold til Gud, et direkte forhold, ved bønn, ved oppfyllelse av Guds vilje, ved åndelig strid, ved gode gjerninger, som er midler ved hvilke å oppnå en tilstand slik at Guds Nåde, Helligånden, tar bolig i våre hjerter, i våre sjeler – og vi vil ha et sant forhold til Gud. Dette er målet til det kristne liv.»

Hl. Serafim påminte alle, ved Motovilov, ved andre som kom til ham, om at vi ikke bare burde lyde eksterne ting, disse midlene, uten å oppnå selve målet. Som vår ærverdige fader sa, «Faste, bønn, prostrasjoner, veldedighet, - alle disse er kun midler til et større mål, oppnåelsen av Helligånden.»

Og så, når en, ved åndelig strid, ved å forbedre seg selv, renser sin sjel, sitt hjerte og alt i seg, da vil Herren ta bolig i ham, slik Han tok bolig i den store mengden, til dem som var Gud til velbehag, som var mennesker slik som os, og som ble borgere av Guds rike mens de fortsatt levde på denne jord.

I dette ser vi også betydningen til Frelserens ord: Guds Rike er inni dere. Det vil si, Kristus forteller oss at vi må søke Himmelriket inni oss, ikke utenfor. Når vi har et nært, bønnefylt, mystisk forhold til Herren Gud, da vil vi trede inn i evigheten, inn i Guds Rike, som vil fortsette til evighetenes evigheter.

Og so i dag, når vi feirer den ærverdige St. Serafim, føler vi gjede i våre sjeler, uansett hva slags humør vi var i når vi gikk inn i kirken, men Guds nåde, og selv navnet til Hl. Serafim, minner om denne gledelige Russlands eldste, gir oss en åndelig glede, glede i Herren, en Påskeglede, slik Hl. Serafim hilste alle med Påskehilsenen. Og derfor hørte vi i dag Påskehymnene, om gav oss stor åndelig glede.

Jeg ønsker dere alle, kjære brødre og søstre, å begynne deres åndelige strid, og ikke utsette denne viktige delen av våre midlertidige jordiske liv, slik at vi kan irettesette vårt innvendige liv, sjelens liv, så vi kan være forberedt til å møte Herren med Hl. Serafim og alle de hellige som strevde her på jorden; og til slutt, at dere alle må ha glede i deres hjerte, glede i dette liv, og glede i det neste.

Ved Hl. Serafim Sarovs forbønner, må Herren forbarme seg over oss og frelse oss, og la oss ta bolig i Guds Rike. Amen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar