mandag 19. januar 2015

Den uforberedte presten

av Hl. Paisios av Athos

Hl. Paisios
Det var en gang en elder i grotten til Hl. Athanasios som hadde to disipler. Den ene var en hieromunk og den andre en diakon. En dag, gikk disse to disiplene til et kapell for å feire Liturgien. Men presten var sjalu på diakonen fordi han var smartere og derfor bedre i det han gjorde; men diakonen hjalp heller ikke med sin egoistiske måte.

Presten var utvendig forberedt, og hadde lest alle Forberedelsesbønnene før Nattverden og utført alle de relaterte formalitetene. Dessverre hadde han oversett det viktigste, indre forberedelse. Han hadde ikke bekjent sine synder med ydmykhet og kvittet seg med hjertets sjalusi, noe som ikke forsvinner med rene klær og vasket hår.

Derfor nærmet han seg det fryktelige Alteret for å feire, forberedt kun utvendig. Men så fort han begynte Proskomidien, hva skjedde? Det lød plutselig et høyt smell og deretter så han den hellige diskosen forlate Forberedelsesbordet og forsvinne!

Som en følge av dette kunne de ikke lenger feire. Hvis den Gode Herre ikke hadde hindret dem på denne måten, og hadde tillat presten å feire i en slik åndelig tilstand, tror jeg han hadde lidd stor skade.

Dette mente også Fader Varlaam fra Vigla, som fortalte meg om denne hendelsen.

Oversatt fra: Elder Paisios of Mount Athos, Athonite Fathers and Athonite Matters, Thessaloniki, Hellas: Holy Convent of the Evangelist John the Theologian 2002, s.128-9.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar