tirsdag 26. november 2013

Forholdet mellom stat og Kirke

av Patriark Kirill av Moskva
Fra et intervju med avisen Smolenskiye Novosti.

Kirken beskytter sin egen frihet fordi den er sikker på at dens selvstendighet gir henne en mulighet til å være en fullverdig åndelig talsmann. All slags blanding av stat og Kirke er en fare for Guds formål. En preken lyder høyt og overbevisende kun når den forkynnes av en fri kirke.

Oversatt fra: 'Separation of Church & state to remain intact – Russian Patriarch'



Et patriarkat betyr kanonisk jurisdiksjon over alle ortodokse
folk innenfor et visst geografisk område, ikke kun én stat eller ett folkeslag.

I noen land – og dette er veldig synlig nå med situasjonen i Ukraina – blir patriarken av Moskva og hele Russland knyttet kun til Den russiske føderasjon og hans prinsipper til den russiske regjeringens politikk… Patriarkatet er ikke en enhet innenfor ett visst land, det er ikke en kirkelig enhet som dekker ett visst ethnos. Det betyr kanonisk jurisdiksjon over en del av verden….Alle [i dette området] er del av hans flokk, og dette setter visse grenser for patriarken, som må ta hensyn til alle de ortodokse folkeslagene under hans jurisdiksjon.

Oversatt fra: 'Patriarch Kirill denies being vehicle of Kremlin policy'

Kirken kjemper imot nasjonalisme


Til alle tider vil Kirken støtte kampen mot nasjonalisme og fascisme, mot opphøyelsen av en nasjon over en annen, mot å forvrenge nasjonal historie for politisk påvirkning, mot å utjevne moralske verdier gitt oss av Gud og mot ødeleggelsen av folkets åndelige og kulturelle tradisjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar