søndag 3. november 2013

Apolytikia og Kontakia: desember

DESEMBER

1. desember: Den hellige profeten Nahum

Apolytikion i 2. Tone
Mens vi feirer Din hellige profet Nahum, O Herre, ber vi Deg å frelse oss ved hans forbønner.

Kontakion i 4. Tone
Ditt rene hjerte, opplyst av Den hellige ånd, var et hellig kar som bar strålende profeti, for du så det som var langt unna på nært hold. Derfor ærer vi deg, velsignede Nahum, du høyt forherligede.



2. desember: Den hellige profeten Habakkuk

Apolytikion i 2. Tone
Mens vi feirer Din hellige profet Habakkuk, O Herre, ber vi Deg å frelse oss ved hans forbønner.

Kontakion i 4. Tone
Tydelig ser du Kristi hellige disipler som hester, som forstyrret uforstandens dype hav og ved sin guddommelige lære druknet vranglæren i dypet, O hellige Gudsforkynner Habakkuk; derfor feirer vi deg som en sann profet, mens vi ber deg å be for oss, så vi finner miskunn hos Gud vår Herre.




3. desember: Den hellige profeten Sefanja

Apolytikion i 2. Tone
Mens vi feirer Din hellige profet Sefanja, O Herre, ber vi Deg å frelse oss ved hans forbønner.

Kontakion i 4. Tone
Du viste deg å være opplyst av Den hellig ånd, O profet Sefanja, når du forkynte Guds åpenbaring, og du sa: O Sion og Jerusalems døtre; se, deres Konge kommer, å bringer frelse.



4. desember: Hl. Martyr Barbara og Hl. Johannes Damaskinos
(vin og olje tillatt)

Apolytikion til Hl. Barbara i 4. Tone
La oss ære Hellige Barbara, for hun har knust fiendens snarer; og like en spurv ble den all-rene jomfruen reddet fra dem ved Korsets hjelp og våpen.

Apolytikion til Hl. Johannes i 4. Tone
Ortodoksiens veiviser, fromheten og hellighetens lærer, verdens lys, klosterlivets gud-inspirerte skjønnhet, O vise Johannes, ved din lære har du opplyst alle, du Åndens harpe. Be for oss til Kristus vår Gud for våre sjelers frelse.

Kontakion til Hl. Barbara i 4. Tone
Kyske prisbærer, i å følge etter Ham som sannelig lovprises i Treenigheten, forlot du avgudsdyrkelse; og du fryktet ikke, O Barbara, for tyrannens trusler mens du kjempet tappert i striden, og sang: Jeg tilber den Hellige Treenighet, den ene Guddom.

Kontakion til Hl. Johannes i samme tone
Kom, dere troende, la oss love hymnografen, Kirkens opplyser og vise lærer, den hellige Johannes, som har slått ned alle hennes fiender; for siden han tok opp Herrens Kors som et våpen, drev han bort all vranglære og bedrag. Og som vår standhaftige beskytter hos Herren, gav han alle syndenes forlatelse.



5. desember: Hl. Sabba
(hviledag: vin og olje tillatt)

Apolytikion i 8. Tone
Med dine tårestrømmer vannet du ørkenens ødemark, og ved dine dype sukk bar du frukt, hele hundre ganger det du hadde gjort; og du ble et lys, og strålte frem under i verden, vår rettferdige fader Sabba. Be til Kristus vår Gud om frelse for våre sjeler.

Kontakion i 8. Tone
Velsignede Sabba, ved din store rettferdighet ble du som et offer vigslet til Gud i din barndom, for Han kjente deg før din fødsel; derfor var du de helliges utsmykning, en lovet grunnlegger av byer i ødemarken. Derfor roper jeg til deg: Fryd deg, berømte far.



6. desember: Hl. Nikolai av Myra
(hviledag: vin og olje tillatt)

Apolytikion i 4. Tone
Sannheten i dine gjerninger viste deg for din hjord som et mønster på tro, et sinnbilde på saktmodighet og en mester i selvbeherskelse; derfor nådde du rikdom i fattigdom, det øverste i underdanighet, fader og kirkefyrste Nikolai; be du til Kristus, vår Gud, om frelse for våre sjeler.

Kontakion i 3. Tone
I Myra var du den fremste prest og oppfylte Kristi evangelium, idet du gav ditt liv for ditt folk og reddet de uskyldige fra døden; derfor ble du innviet i Guds nådes store mysterier.



7. desember: Hl. Ambrosius av Milano

Apolytikion i 4. Tone
Sannheten i dine gjerninger viste deg for din hjord som et mønster på tro, et sinnbilde på saktmodighet og en mester i selvbeherskelse; derfor nådde du rikdom i fattigdom, det øverste i underdanighet, fader og kirkefyrste Ambrosius; be du til Kristus vår Gud om frelse for våre sjeler.

Kontakion i 3. Tone
Som strålende lyn drev din guddommelige lære bort Arius’ mørke varnglære, O Ambrosius; og med under og tegn ved Åndens kraft helbredet du mangfoldige sykdommer, o gode hyrde. Rettferdige Far, som lærte de hellige Mysterier, be du til Kristus vår Gud om frelse for våre sjeler.



8. desember: Hl. Patapios

Apolytikion i 8. Tone
I deg ble bildet bevart med nøyaktighet, O fader; for ved å ta opp ditt kors, fulgte du Kristus, og ved dine gjerninger lærte du oss å overse kjødet, for det skal forsvinne, men passe på sjelen som er evig. Derfor fryder din ånd seg med englene, O rettferdige Patapios.

Kontakion i 3. Tone
Etter å ha funnet din Kirke som et sted for åndelig helbredelse, flokker hele folket seg dit, O hellige, og de ber deg om å gi dem helbredelse for deres sykdommer og tilgivelse for syndene de begikk i livet: O rettferdige Patapios, i hver nød er du alles beskytter.



9. desember: Hl. Anna, Gudføderskens Moders unnfangelse
og Vigslingen av Oppstandelseskirken i Jerusalems
(hviledag: vin og olje tillatt)

Apolytikion til Hl. Anna i 4. Tone
I dag er ufruktbarhetens lenker løsnet; for Gud har hørt Joakim og Anna. Hinsides all forventning vil de virkelig sette til verden Guds Jomfru, fra hvilken Den Udødelige valgte å komme til jorden som dødelig, og ba dem ved en engel å rope til henne: Fryd deg, Maria full av nåde; Herren er med deg.

Apolytikion til Oppstandelseskirken i 4. Tone
Lik himmelhvelvingens prakt er Din herlighets hellige tabernakels jordiske skjønnhet, O Herre. Mens du gjør den standhaftig i evighet, ta imot våre bønner som vi der ustanselig oppsender til Deg, ved Gudføderskens forbønner, Du som er alles Liv og Oppstandelse.

Kontakion til Hl. Anna i 4. Tone
I dag feirer hele verden Annas unnfangelse med glede, fordi det skjedde ved Guds vilje; for ved guddommelig nåde har hun unnfanget henne som ubeskrivelig unnfanget Guds Ord.

Kontakion til Oppstandelseskirken i 2. Tone
Forny Åndens vigsling og opplysing i hjertene til dem som etter Ditt velbehag, trofast feirer Ditt hus og tempels vigsling, Du som alene er forherliget i de hellige.



10. desember: De hellige martyrene Menas, Hermogenes og Eugrafos

Apolytikion i 8. Tone
Siden de hadde slått i hjel lidelsenes opprør og vold ves deres avhold og strid, mottok de hellige martyrene også nåde til å drive bort de sykes smerter og sykdommer, og etter døden gjør de under. Virkelig et herlig under! At helbredelse kunne strømme frem fra disse beinene. Ære være vår eneste Gud!

Kontakion i 1. Tone
Med hellige sanger og hymner, la oss alle ære den herlige Menas, med den tapre Eugrafos og guddommelige Hermogenes, for de æret alles Herre; og led for Ham. Derfor, i enhet med himmelens veldige og ulegemlige engleskare, gjør de store under.



11-17. desember: De hellige forfedrenes søndag

Apolytikon i 2. Tone
Ved nåde rettferdiggjorde Du forfedrene, når du ved dem tok til Deg Kirken som kommer fra nasjonene. De hellige skryter i herlighet at fra deres frø kom den herlige frukt, hun som bar Deg uten sæd. Ved deres bønner, Kristus vår Gud, frels våre sjeler.

Hypakoë i 2. Tone
Ilden ble forvandlet til dugg for Ungdommene, og kvinnes sorg ble forvandlet til glede. For en engel gjorde under for begge; for de første gjorde han ovnen til et hvilested, og for de andre åpenbarte han Oppstandelsen på den tredje dagen. O livets Opphav, ære være Deg.

Kontakion i 6. Tone
Dere ville ikke tilbe et håndlaget gudebilde, O velsignede; men rustet med det usynelige Vesen som ikke kan avbildes, var dere forherliget ved deres ildprøvelse. Mens dere sto i midten av flammene, kalte dere på Gud: Skynd Deg, Du Barmhjertige, og kom oss til hjelp, Du Miskunnelige; for Du har makt til å hjelpe, hvis det er Din vilje.



11. desember: Hl. Daniel Stylitten

Apolytikion i 1. Tone
Du ble en tålmodighetens søyle og etterlignet Forfedrene, O oppriktige: Job i sine lidelser, Josef i fristelser, og de ulegemliges liv mens i legemet. O Daniel, vår rettferdige fader, be for oss til Kristus vår Gud om frelse for våre sjeler.

Kontakion i 2. Tone
Med lengsel og iver for det i det høye, forlot du alt her nede, O rettferdige, når du bygger søylen som en annen himmel der du strålte med undrenes og tegnenes lys. Be ustanselig til Kristus om frelse for våre sjeler.



12. desember: Hl. Spyridon av Trimythountos på Kypros
(hviledag: vin og olje tillatt)

Apolytikion i 1. Tone
Du viste deg å være det Første Konsilets seiersmann og en som gjør under, O Spyridon, vår Gudbærende fader. Derfor talte du til en som var død i graven, og forvandlet slangen til gull. Og mens du sang dine hellige bønner, tjente englene med deg, du hellige. Ære være Ham som har forherliget deg. Ære være Ham som kronet deg. Ære være Ham som gjør under for alle gjennom deg.

Kontakion i 2. Tone
Gjennomboret av Kristi kjærlighet, gav du dine tanker guddommelige vinger ved Åndens lys, O hellige Spyridon; ved dine gjerninger så du Gud, O du Gudsinspirerte, og derved ble Du herrens guddommelige alter, som ber om alles guddommelige opplysing.



13. desember: De hellige martyrene Eustratios, Auxentios,
Eugenios, Mardarios og Orestes fra Armenia

Apolytikion i 4. Tone
Dine hellige martyrer, O Herre, i deres modige strid for Deg mottok som belønning ufordervelsens og livets kroner fra Deg, vår udødelige Gud. For siden de hadde Din styrke, styrtet de tyrannene, og ødela fullstendig demonenes maktløse hovmod. Ved deres bønner, Kristus vår Gud, frels våre sjeler, siden Du er miskunnelig.

Kontakion i 2. Tone
Som et lys strålte du for dem som satt i uvitenhetens mørke, O prisbærer. Og rustet med tro som et spyd, fryktet du ikke for dine fienders hovmod, O Eustratios, du mest veltalende blant forkynnere.



14. desember: De hellige martyrene Thyrsos, Leukios,
Kallinikos, Filemonos, Apollonios og Arianos

Apolytikion i 4. Tone
Dine hellige martyrer, O Herre, i deres modige strid for Deg, mottok som belønning ufordervelsens og livets kroner fra Deg, vår udødelige Gud. For siden de hadde Din styrke, styrtet de tyrannene, og ødela fullstendig demonenes maktløse hovmod. Ved deres bønner, Kristus vår Gud, frels våre sjeler, siden Du er miskunnelig.

Kontakion i 4. Tone
Når vi samles på denne dagen, la oss alle ære Kirkens opplysere med guddommelige og hellige sanger, mens vi opphøyer dem med lovsanger som prisbærere og vår Gud Kristi martyrer.



15. desember: Hl. Hieromartyr Eleutherios
(vin og olje tillatt)

Apolytikion i 5. Tone
Vakkert ikledd din hellige prestedrakt, og nylig badet i ditt rene og helliggjorte blod, fór du opp for å stå foran Herskeren Kristus; be derfor ustanselig for dem som med tro ærer din mektige og velsignede strid, du som styrtet Satan, O vise og velsignede Eleutherios.

Kontakion i 2. Tone
Alle hyller vi deg som prestenes prakt, du rettferdige, og som en hjelper av prisbærere, O Hieromartyr Eleutherios; og vi ber deg: Fri fra all slags trengsel dem som med kjærlighet feirer ditt minne, og be ustanselig for oss alle.



16. desember: Hl. Profet Haggai

Apolytikion i 2. Tone
Mens vi feirer Din hellige profet Haggai, O Herre, ber vi Deg å frelse oss ved hans forbønner.

Kontakion i 4. Tone
Med tanker opplyst fra himmelens høye lys, strålte du gjennom hele verden i profeti; og i å åpenbare typene av Kristi plan som skulle komme, ble du strålende, O profet Haggai, og vis i det guddommelige.



17. desember: Hl. Profet Daniel og de tre hellige
ungdommene, Ananias, Azaria og Misael.
(Vin og olje tillatt)

Apolytikion i 2. Tone
Store er troens følger. De tre hellige ungdommene frydet seg i flammenes kilde som om ved hvilens vann. Og Profeten Daniel viste seg å være en hyrde av løver som om de var får. Ved deres bønner, Kristus vår Gud, frels våre sjeler.

Kontakion i 3. Tone
Siden ditt rene og helliggjorte hjerte ble renset av Helligånden, ble det også Hans bolig, og den klare profetiens kar; for du så det som var langt unna på nært hold, og når du ble kastet inn i hulen, stengte du løvenes gap; derfor, O velsignede og ærverdige Daniel, ærer vi deg i tro.



18-24. desember: Søndagen før Vår Frelsers Fødsel

Apolytikion i 2. Tone
Store er troens følger. De tre hellige ungdommene frydet seg i flammenes kilde som om ved hvilens vann. Og Profeten Daniel viste seg å være en hyrde av løver som om de var får. Ved deres bønner, Kristus vår Gud, frels våre sjeler.

Hypakoë i 2. Tone
Ilden ble forvandlet til dugg for Ungdommene, og kvinnes sorg ble forvandlet til glede. For en engel gjorde under for begge; for de første gjorde han ovnen til et hvilested, og for de andre åpenbarte han Oppstandelsen på den tredje dagen. O livets Opphav, ære være Deg.

Kontakion i 6. Tone
Dere ville ikke tilbe et håndlaget gudebilde, O velsignede; men rustet med det usynelige Vesen som ikke kan avbildes, var dere forherliget ved deres ildprøvelse. Mens dere sto i midten av flammene, kalte dere på Gud: Skynd Deg, Du Barmhjertige, og kom oss til hjelp, Du Miskunnelige; for Du har makt til å hjelpe, hvis det er Din vilje.

Kontakion til Forfesten i 1. Tone
Fryd deg, Betlehem; forbered deg, Efrata; for i sin livmor bærer fåret den Store Hyrde, og se, hun skynder seg nå for å føde Ham. De rettferdige og Gudbærende fedrene fryder seg i å se Ham, og med hyrdene synger de lovsanger til Jomfruen som ammet barnet.

18. desember: Hl. Sebastian

Apolytikion i 4. Tone
Dine hellige martyrer, O Herre, i deres modige strid for Deg mottok som belønning ufordervelsens og livets kroner fra Deg, vår udødelige Gud. For siden de hadde Din styrke, styrtet de tyrannene, og ødela fullstendig demonenes maktløse hovmod. Ved deres bønner, Kristus vår Gud, frels våre sjeler, siden Du er miskunnelig.

Kontakion i 4. Tone
Siden du hadde stor iver for guddommelig religion, samlet du sammen hellige Martyrer, og blant dem strålte du som en lysende stjerne. Med pilene som gjennomboret ditt lidende legeme, drepte du fienden, O store martyr Sebastian; og som fra en bue fløy du selv til himlene, der Kristus har mottatt din sjel.


19. desember: Hl. Bonifatius

Apolytikion i 4. Tone
Dine hellige martyrer, O Herre, i deres modige strid for Deg mottok som belønning ufordervelsens og livets kroner fra Deg, vår udødelige Gud. For siden de hadde Din styrke, styrtet de tyrannene, og ødela fullstendig demonenes maktløse hovmod. Ved deres bønner, Kristus vår Gud, frels våre sjeler, siden Du er miskunnelig.

Kontakion i 4. Tone
Du hellige, av ditt eget valg ofret du deg selv som et lyteløst offer til Ham som for din skyld snart skal fødes av Jomfruen, O berømte og vise kronebærer Bonifatius.



20. desember: Forfesten av vår Herre Jesu Kristi legemlige fødsel
og Hl. Ignatios av Antiokia
(vin og olje tillatt)

Apolytikion til Forfesten i 4. Tone
Vær beredt, O Betlehem, Eden er nå åpen for alle. Forbered deg, Efrata, for se, Livets Tre har nå blomstret fra den hellige Jomfruen i grotten. Hennes livmor har vist seg til å være et sant åndelig paradis, der det guddommelige og frelsende Treet finnes, og når vi eter av det skal vi få liv, og ikke dø som Adam. For Kristus er nå født for å gjenopprette bildet som hadde falt.

Apolytikion til Hl. Ignatios i 4. Tone
Som en deltaker i apostlenes veier og etterkommer til deres trone, nådde du høyden av guddommelig visdom ved dine gjerninger. Du forvaltet det sanne ordet rett, og derved led for troen selv til blods. Hieromartyr Ignatios, be til Kristus vår Gud om frelse for våre sjeler.

Kontakion til Forfesten i 3. Tone
Jomfruen kommer i dag til grotten for uutsigelig å føde Guds Ord, som var før alle tider. Dans gledelig, O jord, når du hører det glade bud; med englene og hyrdene lovpris Ham som er villig til å vise seg som et lite Barn, Gud fra evighet.

Kontakion til Hl. Ignatios i 3. Tone
Din strålende strids guddommelige dag forkynner Ham som var født av Jomfruen for alle mennesker; for det var Hans glede du tørstet etter, og skyndte deg for å bli slukt av ville dyr i din lengsel. Derfor, O forherligede Ignatios, var navnet Gudbærer sannelig gitt deg.



21. desember: Hellige martyr Juliana

Apolytikion til Forfesten
Vær beredt… (som på 20. desember)

Apolytikion til Hl. Juliana i 4. Tone
Herre Jesus, til Deg roper Ditt lam med en stor røst: Min Brudgom, Deg elsker jeg; og ved å søke Deg, går jeg til strid, og med Din dåp er jeg korsfestet og begravd. Jeg lider for Deg, så jeg kan herske med Deg; jeg dør for Deg, så jeg kan leve i Deg: ta meg imot, ofret som et lyteløst offer i min lengsel. Herre, frels våre sjeler ved hennes forbønner, siden Du er miskunnelig.

Kontakion til Forfesten i 2. Tone
I svøping ser vi nå i Betlehem Ham som holder jorden i sine hender, og sammen lovsynger vi Moderen som fødte Ham, og som fryder seg i å holde Guds sanne Sønn i sitt omfavn.

Kontakion til Hl. Juliana i 1. Tone
En vakker jomfru var du, O vise Juliana; og mens din sjel var såret av kjærlighet for din Skaper, var ditt legeme også gjennomboret med martyriske sår, som smykket deg som Kristi brud og martyr; siden du nå bor i himmelens brudekammer, ber du for oss alle.



22. desember: Hellige martyr Anastasia

Apolytikion til Forfesten
Vær beredt… (som på 20. desember)

Apolytikion til Hl. Anastasia i 4. Tone
Herre Jesus, til Deg roper Ditt lam med en stor røst: Min Brudgom, Deg elsker jeg; og ved å søke Deg, går jeg til strid, og med Din dåp er jeg korsfestet og begravd. Jeg lider for Deg, så jeg kan herske med Deg; jeg dør for Deg, så jeg kan leve i Deg: ta meg imot, ofret som et lyteløst offer i min lengsel. Herre, frels våre sjeler ved hennes forbønner, siden Du er miskunnelig.

Kontakion til Forfesten i 3. Tone
Jomfruen kommer i dag… (som på 20. desember)

Kontakion til Hl. Anastasia i 2. Tone
Når de som lider nød og trengsel flykter til din kirke, O Anastasia, mottar de dine store og mirakuløse nådegaver; for til alle tider, O Guds helgen, strømmer helbredelse frem fra deg.



23. desember: De ti martyrene fra Kreta

Apolytikion til Forfesten
Vær beredt… (som på 20. desember)

Apolytikion til martyrene i 3. Tone
La oss nå ære Kreta, det vidunderlige landet, som bringer frem ti blomster som æres av alle, vår Gud Kristi guddommelige perler, martyrenes frodige grener; for selv om de bare var ti, gjorde disse velsignede ti tusen væpnede blant demonenes skarer til skamme. Og derfor har de mottatt herlighetens kroner, som Kristi vår Frelsers tapre martyrer.

Kontakion til Forfesten i 3. Tone
Jomfruen kommer i dag… (som på 20. desember)

Kontakion til martyrene i 4. Tone
Som den skinnende morgenstjerner har martyrenes strid, verdig all ære, vist oss Ham som fødtes i ydmykhet i grotten, Han som Jomfruen unnfanget uten sæd.



24. desember: Juleaften

Apolytikion i 4. Tone
Som en frukt av Davids frø, ble Maria fra gammelt av nedskrevet med Josef i den lille byen Betlehem, når hun fikk barn ved en sædløs og ren unnfangelse. Se, tiden har kommet for henne å føde sitt Barn, men de fant intet rom for dem i herberget; men grotten viste seg å være et herlig palass for den rene Herskerinnen og alles Dronning. For Kristus er nå født for å gjenopprette bildet som hadde falt.

Kontakion i 3. Tone
Jomfruen kommer i dag til grotten for uutsigelig å føde Guds Ord, som var før alle tider. Dans gledelig, O jord, når du hører det glade bud; med englene og hyrdene lovpris Ham som er villig til å vise seg som et lite Barn, Gud fra evighet.


25. desember: Vår Herre Jesu Kristi legemlige fødsel
(tre dagers hvile – all mat tillatt helt til dagen før Theofania)

Apolytikion i 4. Tone
Din fødsel, Kristus, vår Gud, lot forstandens lys stråle over verden, for de som dyrket stjernene lærte av en stjerne å tilbe Deg, Sannhetens Sol, og å kjenne Deg som Soloppgangen fra det høye: Herre, ære være Deg.

Hypakoë i 4. Tone
Ved å kalle vismennene ved en stjerne, brakte himmelen hedningenes førstegrøde til Deg, et Barn liggende i en krybbe; og de var forbauset fordi det verken var septer eller trone, men kun fullstendig fattigdom. For hva er mer ydmykt enn en grotte? Og hva er lavere enn svøping? Men i dem strålte Din Guddoms riker frem. Herre, ære være Deg.

Kontakion i 3. Tone
Jomfruen føder i dag Den allerhøyeste og jorden tilbyr en grotte for Den utilgjengelige; engler og hyrder lovpriser sammen, oss er nemmelig født et lite Barn, Gud fra evighet.

26-31. desember: Søndagen etter vår Frelsers fødsel

Apolytikion til Kristi fødsel i 4. Tone
Din fødsel, Kristus… (som på 25. desember)

Apolytikion til søndagen etter Kristi fødsel i 2. Tone
O Josef, forkynn underet for David, Guds stamfar. Du har sett en Jomfru med barn; du har lovet Gud med hyrdene; du har tilbedt med vismennene; og du har blitt undervis av en engel. Be Kristus vår Gud om frelse for våre sjeler.

Kontakion til Kristi fødsel i 3. Tone
Jomfruen føder i dag… (som på 25. desember)

Kontakion til søndagen etter Kristi fødsel i 3. Tone
I dag er den guddommelige David fylt av glede i ånden; Josef og Jakob oppsender ære og lovsang. De fryder seg, for som Kristi slektninger, har de mottatt kroner: og de lover Den uutsigelige som er født på jord mens de roper høyt: O miskunnelige Herre, frels dem som lover Ditt navn.



26. desember: Den hellige Gudføderskens synaxis
(hviledag)

Apolytikion og Kontakion til Kristi Fødsel
(som på 25. desember)

Apolytikion til Guds Moder i 6. Tone
Han som ble født av Faderen før morgenstjernen uten mor, har i dag på jord blitt kjød av deg uten far; derfor bekjenner en stjerne det gledelige bud for vismennene; og englene lovsynger med hyrdene din sædløse fødsel, du som er full av nåde.



27. desember: Hl. Stefanos Protomartyren

Apolytikion til Kristi fødsel i 4. Tone
Din fødsel, Kristus… (som på 25. desember)

Apolytikion til Hl. Stefanos i 4. Tone
Himmelrikets krone har prydet ditt hode for striden du kjempet for Kristus vår Gud, du som var den første blant de hellige martyrene. For etter du bebreidet jødenes galskap, så du din Frelser Kristus ved Faderens høyre side, O Stefanos, be Ham alltid om frelse for våre sjeler.

Kontakion til Kristi fødsel i 3. Tone
Jomfruen føder i dag… (som på 25. desember)

Kontakion til Hl. Stefanos i 3. Tone
I går kom Herskeren for å ta bolig iblant oss legemlig, og i dag forlater Hans trofaste tjener sitt legeme. I går fødtes Kongen kjødelig for vår skyld, og i dag lider tjeneren død ved steining, og for oss fullbyrdes den første martyren for Hans skyld: Stefanos den sannelig guddommelige.



28. desember: De hellige tjue tusen martyrer av Nikomedia

Apolytikion til Kristi fødsel i 4. Tone
Din fødsel, Kristus… (som på 25. desember)

Apolytikion til martyrene i 2. Tone
Velsignet er jorden som drakk deres blod, O Herrens seiersmenn, og hellige er tabernaklene som mottok deres ånder; for i stadion seiret dere over fienden, og dere forkynte Kristus med dristighet. Vi ber dere: bønnfall Ham, Den gode, om å frelse våre sjeler.

Kontakion til Kristi fødsel i 3. Tone
Jomfruen føder i dag… (som på 25. desember)

Kontakion til martyrene i 1. Tone
En tjue tusen sterk martyrskare reiser seg strålende som en usvekket stjerne, og opplyser de troendes hjerter og tanker ved troen. For, brennende med guddommelig kjærlighet for Herskeren, har denne modige skaren fått en helliggjort ende når den brant med ild.



29. desember: Barnemordet i Betlehem

Apolytikion til Kristi fødsel i 4. Tone
Din fødsel, Kristus… (som på 25. desember)

Apolytikion til martyrene i 1. Tone
For Dine helliges lidelser som de led for Deg, Herre, ta imot vår bønn, og vi ber Deg helbrede all vår smerte, O Menneskevenn.

Kontakion til Kristi fødsel i 3. Tone
Jomfruen føder i dag… (som på 25. desember)

Kontakion til martyrene i 8. Tone
Når Kongen ble født i Betlehem, kom vismennene fra Østen med gaver, ledet av stjernen i det høye, men Herodes var urolig og skar ned barna som hvete; for han sørget over at hans makt snart skulle ødelegges.



30. desember: De hellige martyren Anysia

Apolytikion til Kristi fødsel i 4. Tone
Din fødsel, Kristus… (som på 25. desember)

Apolytikion til Hl. Anysia i 4. Tone
Herre Jesus, til Deg roper Ditt lam med en stor røst: Min Brudgom, Deg elsker jeg; og ved å søke Deg, går jeg til strid, og med Din dåp er jeg korsfestet og begravd. Jeg lider for Deg, så jeg kan herske med Deg; jeg dør for Deg, så jeg kan leve i Deg: ta meg imot, ofret som et lyteløst offer i min lengsel. Herre, frels våre sjeler ved hennes forbønner, siden Du er miskunnelig.

Kontakion til Kristi fødsel i 3. Tone
Jomfruen føder i dag… (som på 25. desember)

Kontakion til Hl. Anysia i 3. Tone
En dobbeltstrålende lampe av virkelig mystisk lys, skinn deres lys på Kirken som et høythevet fyr: du med martyrherlighetens stråler, O Anysisa; du med askesens stråler, O Melania. Sammen er dere nå æret av Kristus deres Brudgom, for deres strid i Hans navn.



31. desember: Apodosis av Kristi fødsel

Apolytikion og Kontakion til Kristi Fødsel
(som på 25. desember)

Klikk her for å høre alle desember-apolytika sunget på gresk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar