lørdag 6. august 2016

Rasisme

av Abbed Tryfon


Det er viktig å forstå at genetisk sett, er alle mennesker av samme rase. Indere, arabere, jøder, europeere, afrikanere og asiater er ikke forskjellige raser, men heller forskjellige etnisiteter innenfor menneskerasen. Gud skapte alle mennesker med samme fysiske egenskaper, med små variasjoner. Han skapte også alle mennesker i sitt bilde og likhet (1 Mos. 1, 26-27), og har invitert oss alle til å gå inn i felleskap med Ham. En med svart hud er like mye min bror som en felles nordmann med blåe øyne som mine.

I Apostlenes gjerninger leser vi at diverse språk ble talt ved Helligåndens komme. Og i Johannes’ Åpenbaring ser vi et glimt av evigheten der menn og kvinner fra hver språkgruppe, stamme og nasjon utgjør koret som synger evig lovsang (Åp. 7, 9). At de som skrev Skriftene bemerket etnisitet, og så diversitet som godt, gjør det umulig for en kristen å ha tanker om rase-overlegenhet, eller at rasene skal separeres.

Hvordan kan vi holde til rasistiske ideologier når til og med Apostelen Johannes hintet til fordommer om Jesus, «Kan noe godt komme fra Nazareth?» (Johannes 1, 46). Hvordan kan vi ha rasistiske holdninger når Herren Jesus Kristus ga oss likninger som var støtende selv for datidens religiøse ledere? Likningen om den gode samaritaner (Lukas 10) og historien om samaritanerkvinnen ved brønnen (Johannes 4) gjør det umulig for oss å ha ideer om etnisk overlegenhet over andre raser. Selv vår ortodokse ikonografi speiler med vilje hele rekken av hudfarger når ansiktet til en helgen males, for å understreke alle mennesker av alle raser er velsignede og henger sammen.

Alle former for rasisme, fordom og diskriminasjon spotter Kristi verk på korset. Jesus Kristus døde slik at alle mennesker kunne finne frelse, om de så var jøder, afrikanere, spanjoler, nordmenn, asiatiske, eller hva de nå måtte være. I Kristus er vi alle forente som Ett Legeme, og våre menigheter burde vitne til sannheten om det etniske mangfoldet i Guds Rike. Ved rasistiske holdninger viser vi kun hvor langt vi har gått bort fra vår Herres lære. Kan en kristen være rasist? Svaret er et bestemt NEI!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar