lørdag 18. juni 2016

Hvorfor har ikke kvinner adgang til alteret?

Spørsmål: Hvorfor har ikke kvinner adgang til alteret i ortodokse kirker?

Jomfru Maria i helligdommen

Svar: Dette er en vanlig påstand, men det er faktisk ikke sant. Alterrommet er en helligdom, og vi går inn i alteret kun når vi har noe der å gjøre. Siden kun klerikale roller innebærer oppgaver i alteret, er det kun de som tilhører presteskapet – biskoper, prester, diakoner, subdiakoner – som har tilgang til alteret under vanlige forhold. Kirkens kanoner tillater ikke lekmenn, uansett kjønn, å gå inn i alteret. Trullo-konsilets 69. kanon sier tydelig «Det er ikke tillatt for en lekmann å gå inn i alterrommet.»

I praksis ser en ofte at lekmenn hjelper til i alteret der det ikke finnes ordinerte subdiakoner – som ofte er tilfellet i mindre menigheter. De som velsignes til å utfylle denne tjenesten er da som regel mennesker som senere kan ordineres til altertjeneste, som vil si at de blant annet er menn. Men i kvinnelige kloster, for eksempel, er det vanlig at en eller flere nonner vil hjelpe til i alteret,

Regelen over hvem som har tilgang til alteret er altså klerikal, ikke kjønnsbasert. Lekfolk har tilgang til alteret kun når det er nødvendig, da også kvinner. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar