onsdag 2. september 2015

Om homofilt samliv

av Hans Allhellighet Bartholomeos,
Erkebiskop av Konstantinopel, det Nye Roma,
og Økumenisk Patriark

Med det Fedrene sier om at ingenting holder livet samlet som kjærligheten mellom mann og kvinne tatt i betraktning, er samliv mellom to personer av samme kjønn ikke godtatt innenfor vår Ortodokse Kirke, som bevarer usmittet  den evangeliske sannhetens fylde. Det er uforenelig med Guds bud og står i strid med Evangeliets ånd. Som tjenere for Kirken og dens frelsende verk, burde vi alltid holde fast til en klar og tydelig holdning til dette temaet som stadig dukker opp, fordi kun der det er mann og kone og barn og samhold og folk knyttet sammen i dydens bånd, der er Kristus i blant dem, sier Hl. Johannes Krysostomos (Om 1. Mosebok, 6. Preken, P.G. 54, 616).

Moderkirken, som alltid viser kjærlighet til alle sine barn, tar imot og kaller alle til frelse, både fromme og syndere, de friske og de syke, de sterke og svake. Hun tar ikke bare imot alle, men gir til alle på et tidspunkt mulighet til å omvende seg og bli frelst. Kirken, til tross for at så mange århundre har passert, fordømmer og formaner synd og endrer ikke sin holdning til det, og er imot det som hevdes å være naturlig, bare litt forskjellig…

Vi vet, brødre, søstre og barn, at dere lever i et materialistisk samfunn som stadig tar avstand fra ortodoks moralitet og tradisjon og ikke foretrekker det tradisjonelle liv; et samfunn der trofasthet til prinsippene til vår ortodokse tradisjon ofte virker eller fremstilles av enkelte som noe bakvendt og fremmed for kravene til det moderne sosiallivet. Det er her ansvaret til både hyrden og hjorden ligger.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar