torsdag 17. september 2015

Lukket kommunion

av Abbed Tryfon


Når en fremmed nærmer seg De hellige gaver under feiringen av Den guddommelige liturgi, er det vanlig i [noen deler av] Den ortodokse kirke at presten ber vedkommende å «kysse Kalken.» Uten å vite om vedkommende er ortodoks, eller om de har et godt forhold til Kirken, kan ikke presten la dem delta i Nattverden. Denne «lukkede kommunionen» er ikke ment som en måte å isolere oss fra besøkende som om vi er bedre enn dem, men som en måte å beskytte for at De hellige mysterier mottas av en som ikke er en del av Kirken og som kanskje tror ting om Nattverden som ikke er samstemmige med Skriftenes lære og den apostoliske og katolske Oldkirkens dogmer.

Prestene er De hellige mysteriers voktere og må forsikre seg om at de ikke misbrukes. Presten må også beskytte en person som kanskje deltar uten riktig forberedelse og tro. Det forventes at hver ortodoks kristen forbereder seg til Nattverden ved avhold fra all mat og drikke fra midnatt, samt ved å lese forberedelsesbønnene. En god syndsbekjennelse er også en viktig del av riktig forberedelse til Nattverden.

Når noen tror at det vi lærer er sant og har mottatt fornyelsens dåp i Den ortodokse kirke, slik at de lever et liv i Kristus, er det ikke vanlig brød og vanlig vin som mottas i Nattverden, men vår Frelsers sanne Legeme og Blod. Guds Logos (Ord) som tok på seg vårt kjød for å frelse verden, mottas i våre legemer ved Helligåndens handling og ved å be Hans ord (dette er Mitt legeme… dette er Mitt blod). I dette øyeblikk, ved omvandling, er vårt kjød og blod næret av den menneskevordne Jesu kjød og blod.

Lukket kommunion er måten Kirken beskytter dem som ikke deler denne troen fra uverdig deltakelse og derved fra å skade deres sjeler. I tillegg til dette, når presten, etter de troendes kommunion, blander ihukommelsespartiklene med Kristi Legeme og Blod, ihukommer han enheten vi har med hverandre som medlemmer av Kirken, som er Kristi Legeme. Denne enheten er ikke bare med dem som deltar med oss i denne Liturgien, men en enhet som består både av Den stridende kirke her på jord og Den seirende kirke i himmelen. Innenfor Kirkens liv skilles vi ikke fra hverandre i døden. Kristi Legeme består både av dem som har gått før oss og de som fortsatt er i live, for vi er alle levende i Kristus. På en virkelig måte deltar vi ikke bare i Kristi sanne Legeme og Blod, men er i kommunion med hverandre som Kirken, Kristi Legeme.

Oversatt fra: Closed Communion

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar