tirsdag 16. september 2014

Hl. Sofia og hennes døtre, Pisti, Elpida og Agape - 17. september

Hl. Sofia (Visdom) og hennes tre døtre, Pisti (Tro), Elpida (Håp) og Agape (Kjærlighet) led martyrdød under Keiser Hadrian (117 – 138 e.kr). Hl. Sofias tre døtre tok sine navn fra det følgende vers fra Det nye testament: «Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten» (1 Kor. 13:13).

Hl. Sofia, en ærverdig og gudfryktig kvinne, ble raskt enke og dro med sine tre døtre til Roma. Der ble de beskylt som kjente kristne. Keiseren lærte da at de fire kvinnene var kristne og hadde dem arrestert.

Etter å ha isolert moren, begynte de å avhøre hennes døtre. Først brakte de tolv år gamle Pisti foran kongen. Med smigrende ord prøvde Hadrian å overtale Pisti til å fornekte Kristus – han lovte henne alt for å leve et lykkelig liv – men ungdommen sto imot med ubevegelig besluttsomhet. Pisti svarte med Den hellige skrifts ord: «jeg lever i troen på Guds Sønn, som elsket meg og ga seg selv for meg» (Gal. 2:20). Deretter ble hun halshugget etter å ha blitt torturert.

Den ti år gamle Elpida svarte også med ord fra Den hellige skrift når hun ble spurt om hun var verdig slik tortur: «Vi har satt vårt håp til den levende Gud, som er frelser for alle mennesker, særlig for de troende» (1 Tim. 4:10). Da ble også hun halshugget med en gang.

Den ni år gamle Agape var heller ikke sen til å svare. Hun sa at hennes liv rettes «til Guds kjærlighet og Kristi tålmod» (2 Tess. 3:5). De nølte ikke med å halshugge henne heller.

Stolt av sine barn, begravde Sofia dem med ærbødighet. Hun ble ved graven tre dager og tryglet Gud om å føre henne til dem. Gud hørte hennes bønn og Sofia overgav sin ånd ved siden av gravene til hennes barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar