mandag 15. september 2014

Hl. Myropi - 2. desember

Hellige Myropi var blandt de modigste av kvinner, som led martyrdød i Den kristne kirkes første år. Hun levde i det 3. århundre og ble født i byen Efesos. Hun mistet faren sin tidlig og ble oppdratt i den kristne tro av sin mor, som kom fra Khios (de sies at helgenen i Efesos hver dag besøkte graven til Hl. Hermionis (feires 4. september), datteren til Apostelen Filip, og tok myrra som strømte ut av den med seg og gav til alle rundt seg, og derfor ble hun kalt Myropi).

Når Dekios begynte sin kristenforfølgelse, dro Myropi og moren fra Efesos til Khios, der de hjalp mange syke. Men forfølgelsen kom så også til fredelige Khios, og blant ofrene var Hl. Isidoros (feires 14. mai). Den avgudsdyrkende herskeren Nomerios befalte at martyrens relikvier skulle forbli ubegravd. Men Myropi, sammen med noen andre unge kvinner, etter å ha kommet seg forbi vaktene, tok relikviene og begravde dem med stor ærbødighet. Da gav Nomerios ordre om at vakten skulle motta en alvorlig straff.

Bud om dette rystet den rettferdige og ærlige jenta, og derfor gikk hun med én gang til herskeren og fortalte ham alt som hadde skjedd uten å nøle. Nomerios, uten å la seg røre av Myropis mot, beordret med hat og hevn at Myropi skulle motta dødsstraff. Soldatene la henne ned på bakken og slo henne med store kjepper. Myropi utholdt de dødelige slagene med heltemot, uten skrik eller sorg i hjertet.

Styrket i sjelen av guddommelig nåde, forble hun standhaftig i troen. Hun oppgav sin sjel rett etterpå i fengselet, og steg opp til de rettferdiges udødelige boliger.
Megalynarion, 3. tone
Du ble vist oss som Khios første martyr blant kvinner, Myropi, og brakte til Kristus ditt blod som en strømmende duft av myrra. Derfor lovsynger hele Khios deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar