mandag 29. september 2014

Petra-klosteret i Agrafon, Hellas

De to nyopprettede klostrene i Norge (Hl. Olav & Profet Elias nonnekloster i Norddal og Hl. Sunniva i Selje) er tilknyttet Petra-klosteret i Hellas.


Klosteret er bygd på utkanten av Agrafon og tok sitt navn fra berget det befinner seg på. Nordvest for berget ligger en stor naturlig grotte. I følge tradisjonen var det der lokale hyrder fant det mirakuløse Odigitriaikonet malt av Evangelisten Lukas.

Det var på dette stedet, under perioden med tyrkisk styre, at herreklosteret viet til Den allhellige (Jomfru Maria) av Petras ble bygd. Klosteret ble bygd mellom år 1550-1600.

Katholikonen (hovedkirken), den eneste overlevende delen av det opprinnelige bygget er en vakker kirke viet til Jomfru Marias Hensovnelse…med utmerkede fresker. Kirkens narthex inneholder et kapell dedikert til Kristi Forklarelse. På grunn av katholikonens arkitektur kalles Petra-klosteret «Agrafons Parthenon.»


Under osmansk styre kom klosteret med viktige nasjonale bidrag. Den inneholdt et bibliotek, drev en hemmelig kole og gav ly til mange av de store heltene i 1821 Revolusjonen. G. Karaiskakis, «Agrafons kaptein» kom til klosteret med sine kamerater i 1822 der han fikk bo og tilbrakte Påsken i 1823 sammen med munkene. Petra-klosteret ble også besøkt og beundret av Hl. Kosmas av Aetolia.

I 1909 ble det hellige Petra-klosteret sammenslått med det hellige Panagia Koronis-klosteret… I begynnelsen av det 20. århundre sto klosteret tomt en kort stund og ble så gjenopprettet mellom 1920-1930 av Metropolitt Ezekiel av Thessaliotidos. I 1967 ble det utnevnt til et «historisk monument.»

Klosteret feirer den 15. august, samt Kristi Forklarelse (6. august) og Den livgivende kilde.

Petra-klosteret sto tomt igjen i 1980 og ble gjenoppbygd i 2004. I dag er klosteret et stort og multinasjonalt brorskap (med 30 munker) som har påtatt seg å fornye klosteret, under hegumenatet til Arkimandritt Dionysios.

Klosteret ligger 600m over havet nær Plastirasjøen, 20km fra Karditsa.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar