tirsdag 16. september 2014

Hl. Eufemia - 16. september og 11. juli

Eufemia ble født i Khalkedon. Hennes far, Filofron, var senator og en troende kristen, som hennes mor, Theodorisiani, også var. Eufemia var en vakker jomfru, ikke bare legemlig men også i sjelen. Når områdets prokonsul, Priskos, organiserte en festival i Khalkedon og bar frem offer til «guden» Ares, nektet førtini kristne å gjøre som herskeren og rømte i hemmelighet. Men Priskos’ folk fant dem og brakte dem foran ham. Blant dem var Hellige Eufemia.

Den arrogante herskeren spurte dem hvorfor de hadde foraktet den kongelige ordren om å ofre til avgudene og da svarte de: «Keiserens og dine ordre burde lydes når de ikke står i strid med himmelens Gud. Men står de Gud imot, må de ikke bare mislikes men også motstås.» Priskos pinte dem på forskjellige måter nitten dager i strekk. På den tjuende dagen skilte han Eufemia fra de andre og prøvde – først med smiger, på grunn av hennes skjønnhet – å konvertere henne til avgudsdyrkelse. Men når smigringen var nytteløs, beordret han igjen at Eufemia skulle tortureres.

Først ble hun bundet til et hjul, men en Herrens engel kom og løslatte henne ved å knuse maskinen. Hun ble deretter kastet inn i en brennende ovn, men forble uskadd ved Guds kraft. Når to soldater, Viktor og Sosthenis, så disse undrene trodde de på Kristus, og på grunn av deres trosbekjennelse kastet bødlene dem til villdyr, og derved endte de sine jordiske liv i herlighet.

Eufemia derimot, ble kastet inn i en vollgrav full av giftige slanger og kjøttetende sjødyr. Hun gjorde korsets tegn over vannet og ble bevart uten skade. Til slutt ble hun kastet til ville dyr, og med inderlig takkebønn til Gud overgav hun da sin sjel. Hennes foreldre begravde hennes livløse legeme med ærverdighet. Eufemia led martyrdød i år 304 og gikk over til evig glede.


  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar