torsdag 19. januar 2017

Enhet i sannhet, ikke kompromiss - Hl. Markus av Efesos




Den 19. januar feirer Den ortodokse kirke minnet til vår far blant de hellige, Markus Eugenikos av Efesos (1392-1444), en viktig hymnograf og hesykastisk teolog. Hellige Markus deltok på Konsilet i Firenze ( 1431-1445), der det ble gjort et forsøk på å gjenforene romerkirken med de rettroende patriarkatene i Øst. 

Som teolog spilte han en viktig rolle i forberedelsene til konsilet og snakket om “den guddommelige streben etter fred og kirkenes enhet”, men etter han innså at de romerske representantene ikke var villige til å forsake sin vranglære, men interesserte kun i at Den ortodokse-katolske kirke skulle underkaste seg pavedømmet, ble han konsilets største motstander: “De kom ikke til det latinske konsilet for å søke sannheten, som de tidligere hadde men deretter forrådte, men bare for å tjene gull og oppnå en falsk union... Det er umulig å gjenkalle fred uten først å oppløse årsaken til splittelsen, nemlig at pavens forrang opphøyes slik at han likestilles med Gud... Vi søker og ber om å vende tilbake til tiden da vi var ett, talte likt og det ikke var noen splittelse mellom oss... Se, jeg, synderen Markus, sier dere at enhver som ihukommer Paven som en ortodoks biskop er skyldig. Og den som godtar de latinske dogmer skal dømmes med latinerne som en trosforræder.” Blant de 31 ortodokse biskopene som var til stedet under Konsilet, var Hellige Markus den eneste som nektet å signere en avtale med pavekirken. 

Da de andre 30 biskopene, som hadde valgt kompromiss over sannheten, vendte tilbake til sine hjemland møtte de stor motstand fra den rettroende folkemengden, og det falske Firenze-konsilet ble aldri godtatt av Den ortodokse kirke, som i stedet anerkjente Hellige Markus som en av sine kirkefedrene. Et vers fra dagens morgengudstjeneste (Matutin) beskriver det slik:

Da Romas Lucifer ville stige opp, og reise sin trone høyere enn Guds stjerner (Jesaja 14, 13), sto du alene igjen som Mikael, o forherligede, og ropte: La oss stå høvisk, la oss alle stå med trofasthet til Fedrenes Tradisjon!

Hellige Markus, be til Gud for oss!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar