torsdag 13. juni 2013

Ingen omvendelse etter døden

Evergetinos
Hypotese II:B
Hl. Efraim om omvendelse etter døden

Brødre og søstre, tiden vi har til omvendelse er vårt liv her på jorden. Velsignet og lykkesalig er den som aldri har falt inn i fiendens garn. Men hvis en som satt fast i garnet har klart å fri seg fra det og flykte fra djevelens fangenskap, burde han også anse seg selv som velsignet; for, selv om vi lever i kjødet, er vi på denne måten fridd fra fiendens angrep mot sjelen, akkurat som en fisk flykter fra fiskerens garn. For, som vi vet, hvis en fisk fanges, og klarer å bryte garnet og ile ned i dypet, er den reddet så lenge den er i vannet; men når fiskeren drar garnet opp på land, kan den ikke lenger hjelpe seg selv.

Akkurat det samme skjer med oss: så lenge vi lever i dette livet, har Gud gitt oss styrke og evne til å selv bryte fiendens onde lenker, å kaste vekk syndenes bør ved omvendelse, og bli ført til frelse og arven til Guds Rike. Men, hvis dødens fryktelige påbud kommer over oss, sjelen forlater kroppen og kroppen legges dypt ned i graven, da kan vi ikke lenger hjelpe oss selv, akkurat som fisken, når den tas ut av vann og fiskeren legger den i en bøtte, heller ikke kan redde seg selv på noen måte.

Min bror, si ikke til deg selv at ”i dag vil jeg synde og i morgen skal jeg omvende meg,” for du kan ikke være sikker på at morgendagen kommer; planer om morgendagen tilhører Gud alene.


Oversatt fra The Evergetinos: A Complete Text: Book 1, Etna, CA: Center for Traditionalist Orthodox Studies, 2008, 28-29.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar