fredag 4. juli 2014

Hvorfor tenner vi vigiljelamper foran ikonene?

av Hl. Nikolai Velimirovic

1.       Fordi vår tro er lys. Kristus sa: Jeg er verdens lys (Joh. 8:12). Vigiljelampens lys minner oss om Kristi lys som opplyser våre sjeler.

2.       For å minne oss om de hellige som avbildes på ikonene vi tenner lampen foran, for de hellige kalles lysets barn (Joh. 12:36, Lukas 16:8).

3.       For å formane oss om våre mørke gjerninger, våre onde tanker og ønsker, og får å kalle oss til Evangeliets lyse vei; og så vi prøver å oppfylle Frelserens bud med større iver: «Slik skal også deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerninger dere gjør» (Matt. 5:16)

4.       Så vigiljelampen kan være vårt lille offer til Gud, som gav seg selv fullstendig som et offer for oss, og som et lite tegn på vår takknemmelighet og strålende kjærlighet til Ham som vi ber om liv, helse, frelse og alt det som kun himmelens grenseløse kjærlighet kan gi oss.

5.       Så redsel griper de onde makter som noen ganger angriper oss selv når vi ber og fører våre tanker vekk fra Skaperen. De onde makter elsker mørket og skjelver for et hvert lys, spesielt det som tilhører Gud og dem som er velbehagelige for Ham.

6.       Så lyset oppfordrer oss til uselviskhet. Slik oljen og veken brenner i vigiljelampen, underordnet vår vilje, så la også våre sjeler brenne med kjærlighetens flamme i alle våre lidelser, alltid underordnet Guds vilje.

7.       For å lære oss at på samme måte som vigiljelampen ikke kan tennes uten våre hender, kan heller ikke vår indre lampe tennes uten Guds nådes hellige flamme, selv om den var full av alle dåder. Alle disse dådene er som brensel, men ilden som tenner det kommer fra Gud.

8.       Får å minne oss på at Gud skapte lyset før alt annet, og deretter alt i sin rekkefølge: Og Gud sa, la det bli lys: og det ble lys (1 Mos. 1:3). Slike må det også være i begynnelsen av vårt åndelige liv, så lyset fra Kristi sannhet skinner i oss før alt annet. Fra dette lyset skapes, springer frem og vokser hver gode i oss.


Må Kristi Lys opplyse dere også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar