tirsdag 29. oktober 2013

Onskap, djevelen og demonene

av Hl. Johannes Damaskinos

Den som fra englemaktene var satt over den jordiske verden, og som Gud gav formynderskap over jorden, ble ikke skapt vond i sin natur, men var god, og ble skapt for gode mål, og mottok ikke fra sin Skaper et eneste spor av ondskap. Men han beholdt ikke den stråleglansen og æren Skaperen hadde gitt ham, og ved hans frie valg endret han seg fra det som var samstemmig med sin natur til det som sto i motsetning til den. Han hisset seg opp mot Gud som hadde skapt ham, og bestemte seg for å gjøre opprør mot Ham: og han var den første som forlot det gode og ble ond. For onskap er ikke noe annet enn mangel på godhet, akkurat som mørket er mangel på lys. For godhet er tankenes lys, og ondskap, på lik måte, er tankenes mørke. Lys, som er Skaperens verk og er skapt godt (”Gud så på alt det Han hadde gjort, og se, det var svært godt.” – 1 Mos. 1:31) lager derfor mørke ved sin egen frie vilje. Men med ham ble tallløse engleskarer underordnet ham revet bort, og de fulgte ham og delte i hans fall. Derfor ble de som er av samme natur som englene vonde, og vendte seg bort fra det gode til det onde ved sitt eget frie valg.

Derfor har de ingen makt eller styrke over noen bortsett fra det Gud, i sin dispensasjon, har tillatt dem, som, for eksempel, mot Job (Job 1:12) og svinene som nevnes i Evangeliet (Markus 5:13). Men når Gud har tillatt det kan de seire, og forvandles til den skikkelsen de ønsker å vise seg i.

Om fremtiden vet både Guds engler og demonene ingen ting: men de spår allikevel. Gud åpenbarer fremtiden for englene og ber dem profisere, og derfor skjer det de sier. Men demonene spår også, noen ganger fordi de ser hva som skjer på avstand, og noen ganger gjetter de bare: derfor er mye av det de sier falsk og man må ikke tro på dem, selv om de ofte, på den måten vi har nevnt, forteller sannheten. De kjenner også Skriften.

All ondskap og all uren lidelse er derfor et verk av deres tanker. Men mens friheten til å angripe mennesket har blitt gitt dem, har de ikke styrke til å overvinne noen: for vi har makten til å motta eller avvise angrepet. Derfor er en evig ild og uendelig straff gjort i stand for djevelen og hans demoner, og for dem som følger ham (Matt. 25:41).

Vit også at slik døden er for et mennesket, er et fall for englene. For etter fallet er det for dem ingen mulighet for omvendelse, akkurat som det ikke er omvendelse for menneskene etter døden.

Oversatt fra: Kunnskapens Kilde 2:4

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar